Annons

Här är heta namnen att ta över efter Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra lämnar partiledarposten i krisande Moderaterna. Vem skulle kunna ta över? SvD listar namnen som ofta nämns som möjliga ersättare – och hittar politiker som alla, liksom Kinberg Batra, har starka kopplingar till Fredrik Reinfeldt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Johan Forsell nämns i spekulationerna om ny M-ledare.

Foto: TTBild 1 av 1

1 / 7

Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Johan Forsell nämns i spekulationerna om ny M-ledare.
Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Johan Forsell nämns i spekulationerna om ny M-ledare. Foto: TT

Anna Kinberg Batra har meddelat sin avgång efter att Moderaterna rasat nästan tio procentenheter i SvD/Sifo senaste året och i flera mätningar fått se SD köra om. Dessutom har förtroendet minskat både för partiledaren och politiken.

Vem kan ta över – hur ser det ut med återväxten?

Annons
Annons

Ulf Kristersson när Moderaterna presenterade sin skuggbudget i maj.

Foto: Noella Johansson/TTBild 1 av 1

2 / 7

Ulf Kristersson – omvänd gammal nyliberal

Ulf Kristersson när Moderaterna presenterade sin skuggbudget i maj.
Ulf Kristersson när Moderaterna presenterade sin skuggbudget i maj. Foto: Noella Johansson/TT

Ulf Kristersson är en av partiets mest kända företrädare och var även ett av namnen som nämndes i spekulationerna som ny partiledare när Anna Kinberg Batra tog över efter Fredrik Reinfeldt. Han är i dag Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson och får därmed automatiskt ett stort medieutrymme.

Men Ulf Kristersson är ingen Anders Borg, som länge toppade förtroendelistorna. M har fått se hur förtroendet för den ekonomiska politiken minskat – alltså Kristerssons ansvarsområde.

Ulf Kristersson har tydliga kopplingar till Fredrik Reinfeldt, vars politik många M-toppar tagit avstånd ifrån. Han var socialförsäkringsminister i Reinfeldts andra regering.

Dock fanns ont blod mellan honom och Reinfeldt längre tillbaka i tiden. Nyliberalen Kristersson slogs om ordförandeposten i Muf mot Reinfeldt under vad som kallats för Slaget i Lycksele 1992.

Liksom Reinfeldt – som skrev boken Det sovande folket – har även Kristersson en kontroversiell bok i bagaget: Non working generation från 1994 där välfärdssamhället jämförs med apartheid. I dag handlar hans mantra om stabila finanser.

Ulf Kristersson finns inte på Twitter, har cirka 6 000 följare på Facebook och 5 100 träffar i Mediearkivet senaste året.

Annons
Annons

Elisabeth Svantesson, till höger.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

3 / 7

Elisabeth Svantesson – tidig med hårda tag

Elisabeth Svantesson, till höger.
Elisabeth Svantesson, till höger. Foto: Yvonne Åsell

Elisabeth Svantesson har flitigt pekats ut som en möjlig framtida partiledare och syns mycket i den politiska debatten.

Svantesson är arbetsmarknads-, integrations- och jämställdhetspolitisk talesperson. Det har gjort att hon under den så kallade flyktingkrisen ofta ställdes mot Ylva Johansson (S) som har en liknande portfölj. Det har gett en hel del tid i mediernas ljus, där hon har stannat när fokus hamnat på hur nyanlända ska in på arbetsmarknaden.

Även hon var minister i Fredrik Reinfeldts regering och uppmärksammades stort när hon tillträdde då hon varit informationssekreterare för den ideella anti abort-organisationen Ja till Livet.

Redan 2009 var hon inne på hårdare tag kring invandring när hon var med i en M-arbetsgrupp som föreslog språkkrav och möjligheten att återkalla medborgarskap.

Elisabeth Svantesson har drygt 3 900 följare på Twitter, 2 300 på Facebook och nämns 2 366 gånger i Mediearkivet det senaste året.

Annons
Annons

Johan Forssell.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

4 / 7

Johan Forssell – kavlar upp sina egna skjortärmar

Johan Forssell.
Johan Forssell. Foto: Lars Pehrson

Han har väl knappast setts som en landsfader, men Moderaternas Johan Forssells karriär har vissa likheter med tidigare inrikesministern Anders Ygemans.

Johan Forssell är Moderaternas talesperson i frågor om migration och sjukförsäkring och i egenskap av det lyftes han liksom inrikesministern upp under den så kallade flyktingkrisen 2015 och syntes i debatter i Agenda och Aktuellt samt i en rad debattartiklar.

Men även om händelseförloppet liknade Ygemans är Forssell inte i närheten ett lika känt ansikte. Han sitter inte heller med i Moderaternas partistyrelse.

Så här skriver han själv om hur han är som människa och politiker på sin hemsida:

”Om man vill ha förändring räcker det inte med att gnälla om att någon annan borde göra något. Man måste kavla upp sina egna skjortärmar. Och det bestämde jag mig för att göra. På den vägen är det”.

Även Johan Forssell har kopplingar till gamla Reinfeldtregeringen där han arbetade som stabschef och planeringschef mellan 2006 och 2010. Han var alltså med och tog fram politiken som i dag kritiseras av många moderater.

Forssell har cirka 5 800 följare på Twitter och har nämnts 860 gånger i Mediearkivet det senaste året.

Annons
Annons

Mikael Odenberg.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

5 / 7

Mikael Odenberg – satte ner foten och vann respekt

Mikael Odenberg.
Mikael Odenberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Mikael Odenberg var försvarsminister i ett år i Fredrik Reinfeldts första alliansregering 2006 till 2007 – under en tid då försvaret av hans chef sågs som ett ”särintresse” och var lågprioriterat.

Nya sparkrav fick Mikael Odenberg att kalla till presskonferens och avgå – något som gav honom kredd hos försvarsvänliga gammelmoderater och ett rykte som rakryggad.

Han gick i slutet av augusti ut med att han vill ta över partiet.

Odenberg fick bland annat stor uppmärksamhet när han sågade Anna Kinberg Batras SD-besked på DN debatt och uppmanade henne att regera med S i stället.

Han vann kanske framför allt många gammelmoderaters röst när han 2015 sågade Decemberöverenskommelsen som han kallade för en ”intellektuell härdsmälta”. Han avslutade sitt inlägg den gången med orden ”Shame on you!”.

Mikael Odenberg har de senaste åren varit generaldirektör för Svenska Kraftnät samt ordförande för Karolinska institutet – en post han tillträdde efter Macchiarini-skandalen.

Odenberg är aktiv på Facebook och har nämnts 1 060 gånger det senaste året i Mediearkivet.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

6 / 7

Carl Bildt – väljarnas favorit säger nej

Foto: Jonas Ekströmer/TT

När SvD ringer runt till moderater ute i landet nämner relativt många förre M-ledaren Carl Bildts namn. Bildt var partiledare för Moderaterna i 13 år och statsminister 1991 till 1994. Under Fredrik Reinfeldt gjorde han oväntad comeback som utrikesminister.

Men väljare som hoppas på ännu en comeback från den politiske veteranen lär bli besvikna. Den 30 augusti meddelade Bildt i en intervju med Expressen att även om han ”vill hjälpa” Moderaterna så vill han inte göra det som partiledare.

I övrigt har Bildt inte lagt sig i M-krisen särskilt mycket. På bloggen "Alla dessa dagar" skrev Bildt själv om sina känslor runt den pågående krisen:

"Varierande och sannerligen inte odramatiska dagar i Stockholm, och då inte minst i mitt eget parti. Att jag är starkt bekymrad över utvecklingen säger sig självt."

Annons
Annons

Tomas Tobé (M) anländer till justitieutskottets möte i riksdagen angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling.

Foto: Ari LuostarinenBild 1 av 1

7 / 7

Tomas Tobé – sparkades som partisekreterare

Tomas Tobé (M) anländer till justitieutskottets möte i riksdagen angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling.
Tomas Tobé (M) anländer till justitieutskottets möte i riksdagen angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling. Foto: Ari Luostarinen

Moderaternas förra partisekreterare Tomas Tobé – som nu är talesperson i rättsfrågor – nominerades av M i Västernorrland till att efterträda Fredrik Reinfeldt 2010 och har nämnts som en möjlig kandidat även nu.

Tomas Tobé hade under Reinfeldt-åren en central roll i att utforma den moderata jobb- och företagarpolitiken.

Han hamnade dock i blåsväder under våren. I mars avslöjades det att han köpt vin och resor för bonuspoäng på riksdagens SJ-kort. Han hade även som partisekreterare ett ansvar för partiets kommunikation – och fick gå av den anledningen från posten.

Dessutom pekades Tomas Tobé ut för att ha ett visst ansvar i samband med Moderaternas problem med kommunikationen när det gällde anställda som kallar ministrar för ”hora”.

Tomas Tobé har cirka 11 600 följare på Twitter och är aktiv på Facebook. Senaste året nämndes han 4 757 gånger i Mediearkivet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons