De är IS-svenskarna i Syrien – 13 identiteter kartlagda

SvD GRANSKAR | De åkte från Sverige för att ansluta sig till världens grymmaste terrorsekt. SvD har kartlagt 13 av IS-svenskarna som överlevt kalifatets undergång och som nu hålls fångna av kurdiska styrkor i Syrien. De flesta är sedan tidigare helt okända.

Oroliga föräldrar vill nu ha hem sina söner och döttrar. Men Säpo bedömer dem som säkerhetshot – och en imam varnar för ”ett nytt Drottninggatan”.

Publicerad
Högar av kvarlämnade filtar efter att civila flytt staden Baghouz under den sista striden.
Högar av kvarlämnade filtar efter att civila flytt staden Baghouz under den sista striden. Foto: Achilleas Zavallis/AP

Kvar i lägenheten låg kreditkort och mobiltelefon. Familjen fick inte veta någonting i förväg. Det var först flera dagar senare, när han lyckats ta sig tusentals kilometer bort, som han till slut kontaktade de oroliga föräldrarna via Skype.

Han berättade att han befann sig i ett muslimskt land.

– Jag sa till honom: snälla, säg inte Syrien. Vad som helst men bara inte Syrien. Men det var till Syrien han hade rest, säger pappan.

Sonen, som ingår i SvD:s granskning, är en av de svenskar som har varit en del av terrorgruppen Islamiska staten, men som nu sitter fängslade av kurdiska styrkor i nordöstra Syrien.

Det har snart gått sex år sedan sonen valde att lämna Stockholmsförorten för att ansluta sig till IS. Bara månader efter att han lyckats få en fast anställning som busschaufför försvann han från vänner och familj.

Pappan, som vill vara anonym av hänsyn till sina andra barn, berättar att han upprepade gånger har försökt övertala sonen att komma hem, men misslyckats.

– Jag försöker visa mig stark inför resten av familjen. Jag försöker klä mig bra och raka mig, men innerst inne gråter jag hela tiden. Som pappa är det inte lätt. Man försöker jobba, men det handlar inte om pengar utan om att göra annat för att man mår så dåligt.

Annons

Det är genom Svenska Dagbladet som pappan för första gången på länge får höra någonting nytt om sitt barn.

– Han lever alltså? frågar pappan en extra gång.

En grupp män som evakueras ur IS sista fäste, den syriska staden Baghouz.
En grupp män som evakueras ur IS sista fäste, den syriska staden Baghouz. Foto: Felipe Dana/AP

Ingen vet med säkerhet hur många, och exakt vilka, av de svenskar som reste för att ansluta sig till terrorgruppen som faktiskt har överlevt.

SvD har tagit del av namn och personuppgifter på gripna IS-svenskar via kurdiska myndigheter. Från denna lista har SvD lyckats identifiera och verifiera 13 vuxna svenskar som IS-medlemmar – sex män och sju kvinnor. De befinner sig i läger eller i fängelse i nordöstra Syrien.

Vissa har varit en del av IS i över fem år. De har gripits eller överlämnat sig till kurderna under kalifatets sista dagar.

Att granska personerna är som att leta efter spöken – spåren de har lämnat efter sig i Sverige är få. Deras digitala avtryck har sopats igen, och konton på sociala medier har stängts ner. Skatteverket har registrerat de allra flesta som utvandrade eller försvunna.

Annons

För att bekräfta att personerna reste för att ansluta sig till IS har lokala aktörer på de berörda orterna, och källor inom brottsbekämpande myndigheter, fått ta del av SvD:s uppgifter. I några av fallen har också anhöriga kunnat bekräfta att deras barn varit en del av IS.

– De här personerna har stuckit för länge sedan, säger en uppgiftslämnare hos Skatteverket.

Kvar i Sverige finns obetalda hyror, studiemedelsskulder, inkomstdeklarationer som aldrig lämnats in, övergivna barn och oroliga anhöriga.

Säpo beslagtog bland annat ett VHS-band med titeln ”JIHAD BLANDAT”.

Säkerhetspolisen bedömer att IS-svenskarna kan utgöra en stor säkerhetsrisk. De kan ha fått nya kunskaper, ökat acceptansen för våldsanvändning – och kan begå attentat. Men varje återvändare bedöms individuellt av myndigheten.

De flesta av de gripna som SvD har granskat, och som nämns med sina riktiga förnamn, har aldrig tidigare förekommit i svenska medier.

1/3

Den täckta klädseln som gällde under IS styre är norm även i lägren. Kvinnor som tar av sig slöjan riskerar att trakasseras.

Foto: Felipe Dana/AP
2/3

Männen sitter på led i väntan på att kontrolleras av kurderna efter slutstriden.

Foto: Felipe Dana/AP
3/3

IS-terrorister som överlämnat sig till de kurdiska styrkorna.

Foto: Bulent Kilic/AFP

En av dem är Emil, 27, från en ort i Malmötrakten. Han hoppade av sin utbildning för att få mer tid till att läsa Koranen. Radikaliseringsprocessen gick snabbt och 2014 reste han till Syrien utan att berätta något, säger en anhörig till SvD.

Annons

– Dagen jag fick höra att han var i Syrien förändrades mitt liv.

Emil greps redan 2017 när han försökte lämna IS tillsammans med sin svenska fru. Han ska nu befinna sig i Derik-fängelset i nordöstra Syrien.

– I början hade jag så mycket skuldkänslor. Kanske hade jag kunnat göra något för att stoppa honom, säger personen som inte har hört av Emil på över ett år.

Emils fru, Aisha, 27, hålls i ett kvinnoläger tillsammans med deras två barn. Hon beskrivs som radikal och följer IS hårda normer fortfarande, enligt flera källor.

Ett annat par som förekommer i kartläggningen är 35-årige Abrar från Rinkeby utanför Stockholm som sitter fängslad utanför staden Qamishli, och hans fru Lisa, 29, från Göteborg.

Abrars namn och bild dök upp på den kurdiska försvarsinsatsen YPG:s hemsida i februari i år. Han greps tillsammans med fem andra utländska och illa tilltygade IS-terrorister i den syriska staden Murashida.

I Rinkeby bodde Abrar tillsammans med en annan känd svensk IS-terrorist som misstänks ha rekryterat flera till terrorsekten, och som friades i ett uppmärksammat terrormål 2011. Mannen erkände i förhör att han har tränat med Al-Shabab i Somalia, men hovrätten menade att man inte kunde bevisa att han förberett ett terrordåd där. Han dödades 2017.

Annons

Under terrorutredningen hade Säpo även ögonen på Abrar. Han förhördes, avlyssnades och hemmet söktes igenom. Säpo beslagtog bland annat ett VHS-band med titeln ”JIHAD BLANDAT”. Han misstänktes aldrig för något brott.

Abrar reste till IS 2013, men Skatteverket registrerade honom som utvandrad först i mars i år. Nu uppger han, likt många andra gripna, att han har jobbat som ambulansförare åt IS, i en intervju med norska NRK.

Abrars fru, Lisa, 29, har intervjuats av både svenska och utländska medier där hennes ljusa ögon sticker ut bland de täckta kvinnorna. Hon har vädjat om att få komma tillbaka hem till Sverige med sina två barn.

Hösten 2017 förlorade Lisa vårdnaden om det barn hon lämnade efter sig i Sverige. I ett handskrivet brev från en tidigare pojkvän kvar i Sverige, som SvD har tagit del av, ansöker mannen om ensam vårdnad.

”Jag har ringt till socialkontoret i Angered som sa att hon utvandrat till Syrien. När jag ringde Skatteverket fick jag samma information – och jag får inte tag på henne.”

Ex-pojkvännen skriver också att han är rädd för vad som kan hända om Lisa ”dyker upp” i Sverige igen.

Annons
Brevet från Lisas expojkvän om vårdnaden av det efterlämnade barnet.
Brevet från Lisas expojkvän om vårdnaden av det efterlämnade barnet. Foto: Skärmdump.

Det finns ytterligare en Lisa i granskningen. Hon är 25 år och kommer från en välordnad medelklassmiljö i västra Sverige. På gamla bilder syns en leende blond tjej med stora solglasögon. Hon står nu registrerad som utvandrad till Syrien.

Enligt uppgifter till SvD är Lisa svårt sjuk och vårdas på ett sjukhus i Syrien.

Lisa, 25, och Abrar, 35.
Lisa, 25, och Abrar, 35. Foto: Skärmdump/YPG

Ett mer omskrivet namn bland IS-svenskarna är 30-åriga Akar från Fisksätra utanför Stockholm.

Annons

Han har varit en del av Islamiska staten i över fem år. Våren 2013 publicerade han en bild inifrån Syrien på sitt Facebookkonto. På bilden syns en man med täckt ansikte som viftar med en IS-flagga. Under bilder skriver Akar: ”Så skynda på bröder, ni missar ut på otroligt mycket belöning som väntar hos Allah.”

Nu är kontot nedstängt.

I Sverige har Akar ingått i en specialinsats som Säpo och Skatteverket genomfört, med syfte att hitta personer som misstänks finansiera terrorverksamhet – operation Snowball. Det ledde till att Akar upptaxerades med 104 000 kronor eftersom han hade oredovisade inkomster.

Men då hade han redan åkt.

Imamen Awad Olwan i moskén.
Imamen Awad Olwan i moskén. Foto: Simon Rehnström

Den gula ståldörren till den lilla moskén i Fisksätra är alltid olåst. I stolen på den mörkgröna heltäckningsmattan sitter imamen Awad Olwan och berättar om Akar, som brukade komma till moskén innan han anslöt sig till IS.

Annons

På en mobiltelefon visar vi en bild på Akar där han i beige t-shirt, huvudbonad och med ett stort mörkt skägg ler in i kameran.

Awad Olwan nickar bestämt. Det är han.

Första gången de träffades var när Akar sökte upp Awad Olwan för att be om råd, en fatwa. Det gällde en besvärlig situation med en bekant som Akar ansåg hade begått ett misstag. Akar ville höra imamens syn på saken.

– Men jag gav en fatwa som han inte tyckte om, säger Olwan.

Imamen Awad Olwan beskriver Akar som en fin kille som blev ”uppslukad” av IS.
Imamen Awad Olwan beskriver Akar som en fin kille som blev ”uppslukad” av IS. Foto: Simon Rehnström

Akars egen tolkning var att personen enligt islam måste stenas för sitt misstag, vilket Olwan skarpt motsatte sig.

En dag när imamen kom till moskéns morgonbön hittade han Akar halvsovande på bönemattan. Han frågade om Akar var sjuk, och fick ett nej till svar – det är så profeten brukade ligga.

Annons

Han såg att Akar hade börjat odla skägg och frågade honom varför. Det var så profeten såg ut, svarade Akar.

– Sedan den dagen träffade jag aldrig honom mer igen. Han hamnade fel. Jag kände honom som en fin kille, men plötsligt kom han i kontakt med den här världen och blev helt uppslukad. Jag antar att Akar blev erbjuden ett kamratskap och någon slags framtid att se fram emot, säger imamen.

Den framtiden visade sig vara ett kalifat hårt styrt av våld, övergrepp, sharialagar och med en vilja att en dag utvidgas till att omfatta inte bara Irak och Syrien, utan hela världen.

Akar är en av drygt 300 personer som lämnat Sverige för att ansluta sig under den svartvita IS-flaggan.

Peder Englund, avledningschef för Borås säkerhetsavdelning CKS – Centrum för kunskap och säkerhet.
Peder Englund, avledningschef för Borås säkerhetsavdelning CKS – Centrum för kunskap och säkerhet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Fem av de 13 gripna IS-svenskarna är från Borås. Enligt en rapport från Försvarshögskolan reste omkring tio personer därifrån till Syrien och Irak. Flera av dem har dött i strider, eller när bilbomber detonerat. Men fem Boråsbor har alltså överlevt, visar granskningen.

Annons

Peder Englund, chef för Borås säkerhetsavdelning CKS, är inte förvånad över SvD:s uppgifter, men vill inte gå in på några namn. Han konstaterar att det finns god kunskap om vilka som har rest, och vilka som kommit tillbaka.

– Individerna är intressanta, eftersom vi vill veta mer om deras nätverk som är kvar i Borås. Finns det personer som vill påverka lokalsamhället och hur vi lever våra liv så måste vi agera för att värna demokratin, säger Englund.

Han har varit våldsam på en sjukhusavdelning och slagit vårdpersonal, vilket ledde till att han bältades.

Det finns en salafistisk och extremistisk miljö som gror i utkanten av Borås, vilket SvD berättade om i ett uppmärksammat reportage förra året.

– Vi vill inte att IS-terrorister eller individer som stödjer eller sympatiserar med sådana terroristorganisationer söker jobb som fritidsledare på skolor, bildar föreningar eller hyr kommunens lokaler, säger Englund.

En av de gripna männen från Borås är Nader, 28 år. Han bedöms som den allra farligaste och mest hårdföra IS-svensken bland de tillfångatagna. Han ska, enligt Säkerhetspolisen, ha uttryckt vilja att utföra dåd, vilket Expressen/Doku berättade om i februari.

Annons

Enligt Skatteverket är han utvandrad till ”okänt land”.

Nader är gift med den två år yngre Sabrin, som också är tillfångatagen av kurderna. Skatteverket har registrerat giftermålet och uppger att paret har minst ett barn ihop. Även Sabrin är registrerad som utvandrad.

Stadselen Norrby i Borås.
Stadselen Norrby i Borås. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En betydligt mer anonym IS-svensk från Borås är 29-årige Yasin. Han lämnade knappt några spår efter sig i Sverige före avresan till Syrien 2013. Enligt Skatteverket är han ett av sju syskon och är gift med 33-åriga Ariel, från Chattanooga i USA, som flyttade till Borås när relationen blev mer seriös.

Den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed publicerade 2015 ett reportage om Ariel och hennes svenske pojkvän från Borås. Enligt artikeln träffades paret genom en muslimsk dejtingsajt, och kort därpå gifte de sig och fick ett barn – vilket stärks av Skatteverkets uppgifter.

Annons

“Frukost och bomber, min underbara utsikt”, skrev hon på Twitter 2015, innan det att kontot stängdes ned.

SvD:s granskning visar att Ariel har uppgett Yasins mobilnummer i sina kontakter med bland annat Försäkringskassan. Hon hade uppehålls- och arbetstillstånd som gällde fram till 2014.

Hade det inte varit min egen son så kanske jag tyckt likadant.

Den sista Boråsbon som nu är fast i fångenskap är en 26-årig kvinna, Dwin, som enligt Skatteverket är utvandrad till Syrien. Den senaste uppgiften som finns hos myndigheten är från 2012, då var hon skriven på en c/o-adress i Borås utsatta område Norrby.

De två återstående gripna IS-svenskarna är 23-åriga Samira från Uddevalla och 27-åriga Mahmoud från Ulricehamn.

Samira ska ha rest till IS redan som tonåring och har nu ett litet barn i lägret, enligt lokala aktörer i Uddevalla. Dokument från förvaltningsrätten visar att Samira sedan september 2015 är gift med en man från Algeriet, som då väntade på besked om uppehållstillstånd i Sverige.

Mahmoud är den sista personen som SvD lyckats verifiera. Enligt Skatteverket är han försvunnen sedan 2016. Källor inom brottsbekämpande myndigheter säger att man har letat efter honom i hans hem, men att han inte gått att hitta.

Annons

Han har varit våldsam på en sjukhusavdelning och slagit vårdpersonal, vilket ledde till att han bältades, enligt en dom i förvaltningsrätten från 2013. Ytterligare dokument visar att det har förekommit våld i hemmet.

Imamen Awad Olwan i Fisksätra, ett stenkast från moskén.
Imamen Awad Olwan i Fisksätra, ett stenkast från moskén. Foto: Simon Rehnström

Pappan till en av de gripna IS-svenskarna kör bil genom en av Sveriges storstäder. Han ställer många frågor medan han kör: hur skadad är hans son? Vad kommer att hända med de gripna svenskarna? Hur blir det med barnen?

Frågor som vi inte kan svara på. Han är märkbart orolig.

– Svenska folket vill ju inte ha tillbaka dem, och vissa vill dra in deras medborgarskap. Hade det inte varit min egen son så kanske jag tyckt likadant. Men när det är ens eget barn…

Men om han begått brott där nere då?

– Om det han gjort där nere varit brottsligt, om han dödat någon, då måste han straffas och acceptera det han gjort, säger pappan.

Annons

Senast de pratade med varandra var strax innan USA:s president Donald Trump meddelade att kalifatet snart skulle besegras. Över telefon uppmanade han sin son att överlämna sig till kurderna.

De har viljan att begå attentat här om de skulle komma tillbaka.

Han är säker på att sonen skadades under slutstriden.

Pappans röst blir svagare.

– Jag är jätteglad och tacksam för samtalet, men jag känner mig lite konstig nu, säger han och vill avsluta.

I SvD:s granskning av de gripna svenskarna förekommer också ett 10-tal barn till de vuxna IS-medlemmarna. Ett av dem är bara 1,5 år.

De senaste veckorna har barnens situation varit i fokus. Exakt vad Sverige ska göra när det gäller de svenska barnen i lägren, och deras föräldrar, är fortsatt oklart. Enligt regeringen är området i norra Syrien för osäkert för svenska tjänstemän att röra sig i.

Samtidigt har tjänstemän från bland annat Frankrike varit där och tagit hem barn. Danmark har däremot beslutat att barn till misstänkta jihadister inte har rätt till medborgarskap.

Somaliska föreningens moské i Fisksätra.
Somaliska föreningens moské i Fisksätra. Foto: Simon Rehnström

Moskén utanför Stockholm är nu helt tom på andra personer. Det enda som hörs är imamen Awad Olwans bestämda röst. Han vill att Sverige tar hem barnen som är fast i lägren.

– Stackars barnen. De kan inte bestraffas för sina föräldrars handlingar. Det står i koranen att ingen ska belastas för en annans gärning. Det stämmer väldigt väl in på de här barnen.

Vi kommer att se våld i framtiden, likt det vi såg på Drottninggatan.

Han utgår från att alla som reste från Sverige för att ansluta sig till terrorsekten IS kommer säga att de ångrat sig, att de önskar att de aldrig rest.

Samtidigt är han övertygad om att de har viljan att begå attentat här om de skulle komma tillbaka.

– Jag är orolig för att några av de återvändande IS-krigarna kommer att användas för att destabilisera inte bara Sverige utan även andra europeiska länder.

Så du tror att de kan begå terrordåd i Sverige?

– Jag hävdar bestämt att vi kommer att se våld i framtiden, likt det vi såg på Drottninggatan.

Högar av kvarlämnade filtar efter att civila flytt staden Baghouz under den sista striden.

Foto: Achilleas Zavallis/APBild 1 av 13

En grupp män som evakueras ur IS sista fäste, den syriska staden Baghouz.

Foto: Felipe Dana/APBild 2 av 13

Den täckta klädseln som gällde under IS styre är norm även i lägren. Kvinnor som tar av sig slöjan riskerar att trakasseras.

Foto: Felipe Dana/APBild 3 av 13

Männen sitter på led i väntan på att kontrolleras av kurderna efter slutstriden.

Foto: Felipe Dana/APBild 4 av 13

IS-terrorister som överlämnat sig till de kurdiska styrkorna.

Foto: Bulent Kilic/AFPBild 5 av 13

Brevet från Lisas expojkvän om vårdnaden av det efterlämnade barnet.

Foto: Skärmdump.Bild 6 av 13

Lisa, 25, och Abrar, 35.

Foto: Skärmdump/YPGBild 7 av 13

Imamen Awad Olwan i moskén.

Foto: Simon Rehnström Bild 8 av 13

Imamen Awad Olwan beskriver Akar som en fin kille som blev ”uppslukad” av IS.

Foto: Simon Rehnström Bild 9 av 13

Peder Englund, avledningschef för Borås säkerhetsavdelning CKS – Centrum för kunskap och säkerhet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 13

Stadselen Norrby i Borås.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 13

Imamen Awad Olwan i Fisksätra, ett stenkast från moskén.

Foto: Simon Rehnström Bild 12 av 13

Somaliska föreningens moské i Fisksätra.

Foto: Simon Rehnström Bild 13 av 13