Annons

Här är kandidaterna till vd-jobbet på Telia

Mats Granryd, Tomas Franzén, Berit Svendsen.
Mats Granryd, Tomas Franzén, Berit Svendsen. Foto: Joan Cros/TT/Lars Pehrson/Heiko Junge/TT

En vass affärsområdeschef, konkurrentens stjärna – eller en tidigare Bonnier-vd. Tre kandidater pekas nu ut att ta över som vd för Telia. Men det finns en hake: ”Vd-jobbet är riktigt otacksamt”, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

Under strecket
Publicerad

Berit Svendsen, som tidigare var Telenors Norgechef .

Foto: Heiko Junge/TTBild 1 av 3

Tidigare Tele2 vd:n Mats Granryd.

Foto: Joan Cros/TT Bild 2 av 3

Telias tidigare vd, Johan Dennelid.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 3

Berit Svendsen, som tidigare var Telenors Norgechef .

Foto: Heiko Junge/TTBild 1 av 1

Det plötsliga beskedet att Telias vd lämnar sin post har satt fart på spekulationer om Johan Dennelinds konflikt med största ägaren svenska staten blivit ohållbar.

– Det är klart att det är svårt att fortsätta om du inte har storägarens förtroende. Och företrädare för svenska staten har ju inte hymlat om att de är starkt kritiska till köpet av TV4, säger Joakim Bornold till SvD.

Dennelinds köp av TV4 är långt ifrån klart och EU har inlett en fördjupad granskning av affären.

Ägaransvariga politiker, tidigare näringsminister Mikael Damberg (S) och nuvarande näringsminister Ibrahim Baylan (S), har öppet kritiserat Telia-ledningens köp av TV4 från Bonnier.

Men på pappret är kritiken slag i luften, då svenska staten och ägaransvariga politiker, trots storleken på Telia-innehavet, valt att stå utanför styrelsen i Telia.

Den uppenbara oenigheten har skapat en förtroendekris som har slagit tillbaka både på statens representanter och på Telias ledning och skapat en osäkerhet runt operatörens framtid.

Berit Svendsen, som tidigare var Telenors Norgechef .
Berit Svendsen, som tidigare var Telenors Norgechef . Foto: Heiko Junge/TT
Annons
Annons

Tidigare Tele2 vd:n Mats Granryd.

Foto: Joan Cros/TT Bild 1 av 1

Det skapar också ett extra svårt utgångsläge i rekryteringsprocessen, menar Joakim Bornold.

– En storägare som lägger sig i utan att vara delaktig är ingen bra situation för något bolag. Jag skulle säga att den enda ägaren som kan agera så är svenska staten. Det innebär att vd-jobbet i Telia kan bli rena kamikaze-uppdraget vilket förstås professionella kandidater är medvetna om, säger han.

Trots utmaningarna så lär inte stolen förbli tom. Det finns både interna och externa kandidater till vd-posten, enligt norska DNB:s analytiker Stefan Gauffin.

På hans lista står Telias affärsområdeschef för Finland, Stein-Erik Vella, som den troligaste kandidaten. Även Berit Svendsen, som tidigare var Telenors Norgechef och nu är en av kandidaterna att ta över vd-jobbet för hela den norska operatören, är en favorit.

Tidigare Tele2 vd:n Mats Granryd.
Tidigare Tele2 vd:n Mats Granryd. Foto: Joan Cros/TT

På Den Norske Banks lista finns även den tidigare Tele2 vd:n Mats Granryd och SAS vd Rickard Gustafson. Den senare nämns ofta i spekulationer om vd-jobb bland annat för Ericsson, där Börje Ekholm är vd, samt i den pågående rekryteringsprocessen för en ny vd till Nordea. Det framgår av en färsk analys från DNB.

– Det där låter lite som en norsk önskelista, säger Joakim Bornold, som själv har en annan favorit.

– Då slänger jag in Tomas Franzén som möjlig efterträdare. Han är duktigt på driva igenom förändringar och har erfarenhet av branscher i förändring, fortsätter han.

Annons
Annons

Telias tidigare vd, Johan Dennelid.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Tomas Franzén fick lämna jobbet som vd för Bonnier i fjol, efter styrelsens beslut att sälja tv-verksamheten med TV4 till just Telia. Huruvida det var frivilligt eller om just styrelsens ambition att krympa Bonniers verksamhet låg bakom avgången har det spekulerats om.

Men det kan även behövas ytterligare rekryteringsprocesser i Telia.

Även ordförande Marie Ehrling väntas lämna när en ny vd kommit på plats.

– Det är rimligt att räkna med att det finns funderingar på att ersätta ordföranden. Styrelsen har backat upp Johan Dennelinds strategi och det är klart att även mellan styrelsen och svenska staten har det uppstått en spricka. Sedan så har Marie Ehrling suttit länge och drivit igenom de förändringar som hon förutsatt sig att göra så det faller sig naturligt, säger Joakim Bornold.

Telias tidigare vd, Johan Dennelid.
Telias tidigare vd, Johan Dennelid. Foto: Tomas Oneborg

Aktien dalade på måndagen efter söndagens besked om att Johan Dennelind lämnar. Analytiker och kapitalförvaltare som SvD talat med pekar på att osäkerheten ökat i och med vd-avgången.

– Teliaaktien har gått riktigt dåligt jämfört med sina nordiska konkurrenter under Johan Dennelinds ledarskap. Skuldsättningen har successivt ökat vilket väntas sätta press på utdelningsförmågan om inte de utlovade kostnadsbesparingarna börjar ge effekt. Så förväntningarna är redan låga, säger en kapitalförvaltare som vill vara anonym.

– Men staten lägger sig i rekryteringen kan det ju faktiskt gå från dåligt till sämre, fortsätter han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons