Annons

Kändisarna som lämnar Facebook – i protest

Redan ifjol funderade var fjärde svensk på att överge Facebook. Och nu när skandalerna avlöser varandra efter Cambridge Analytica-avslöjandet har flera kändisar även de tagit beslut om att koppla ner. En av dem: en legendarisk Apple-profil.

Under strecket
Publicerad
Foto: AP Bild 1 av 6
Foto: AP Bild 2 av 6
Foto: Joel Ryan/TT Bild 3 av 6
Foto: Thomas Peter/TT Bild 4 av 6
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 5 av 6
Foto: Marco Ugarte/TT Bild 6 av 6
Foto: AP Bild 1 av 2
Foto: AP Bild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Zuckerberg bad om ursäkt för misstag
Foto: AP

Cher

Popikonen Cher har kvar sin fanpage där hon uppdaterar sidan med information om framträdanden, enligt Yahoo News, men som privatperson är hon nu off grid på fejjan. I en tweet hänvisar hon till dataläckan med motiveringen att hon älskar sitt land och tycker att det finns viktigare saker än pengar.

Will Ferrell

Foto: AP

Deltids-Gnestabon och Hollywoodstjärnan Will Ferrell skrev på Facebook att det var dags att lämna Facebook. “Jag vet att jag inte är ensam när jag säger att jag var mycket besvärad när jag fick höra talas om hur Cambridge Analytica har använt miljontals Facebookanvändares information för att undergräva vår demokrati och inkräkta på medborgarnas privatliv,” skrev han enligt LA Times.

Annons
Annons
Foto: Joel Ryan/TT Bild 1 av 3
Foto: Thomas Peter/TT Bild 2 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 3 av 3
Fortsätt läsa…
Foto: Joel Ryan/TT

Jim Carrey

Den amerikanska komikern Jim Carrey meddelade redan ifjol att det var dags att dumpa både hans medlemskap och hans aktier i Facebook, rapporterade CNBC. Detta på grund av anklagelserna att sociala medierjätten tjänat pengar på den reklam som befaras vara del av ett ryskt informationskrig under det amerikanska valet.

Foto: Thomas Peter/TT

George Soros

Pengar är inte allt, twittrade Cher – och delar den åsikten med George Soros vars investeringsfond har dumpat aktierna i Facebook. Affärsmannen och filantropen skriver på Project Syndicate att han betraktar sociala mediejättarna som samhällstjänster nu när de når så många personer. ”De borde regleras hårdare för att säkerställa konkurrens, innovation och öppen och rättvis tillgång [till innehåll].”

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons
Annons
Foto: Marco Ugarte/TT Bild 1 av 1

Jonas Gardell

I Expressen tog Jonas Gardell raljanstäten mot Facebook när han redan 2016 skrev ett öppet brev till Facebookchefen Mark Zuckerberg, då med anledningen av hat och hot online som han upplevde inte bekämpades av företaget. ”Jag är en av dem som dagligen använder ditt företags verktyg för att kommunicera med omvärlden, och jag är en av dem som dagligen hotas och hånas på samma plattform.” Den 4 april skrev han i en tweet att det fortsatt går att följa honom på Facebook.

Foto: Marco Ugarte/TT

Steve Wozniak

Apples medgrundare vill inte heller vara med längre efter information kommit ut om hur Facebook behandlar sina användare. I ett email till USA Today skrev han att ”inkomsterna baseras på användarnas information men de får inga intäkter”. Han lade till att Facebookgrundaren köper hus varstans med omkringliggande hus och tomter och det visar på ”ett stort hyckleri att han inte respekterar mitt privatliv när han själv förstår värdet av det”.

Efter reklamen visas:
Fem saker du bör veta om Facebook
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons