Annons

Här är kriser som väntar USA:s nyvalda president

Att vinna valet är bara första steget för den nyvalda presidenten. Nu väntar stora utmaningar för segraren, som kallas ”president elect” fram till maktskiftet den 20 januari nästa år. Den allra viktigaste uppgiften blir att försöka ena det splittrade egna landet, parallellt med förberedelserna för bemötandet av välkända – och förmodligen kommande – kriser.

Under strecket
Publicerad

IS, Vladimir Putin och Wall Street.

Bild 1 av 2
Foto: Richard Drew/APBild 2 av 2

1 / 6

IS, Vladimir Putin och Wall Street.
IS, Vladimir Putin och Wall Street.

Ekonomin

Foto: Richard Drew/AP

Motstånd mot frihandelsavtal har varit en röd tråd i hela valrörelsen, både från republikanen Donald Trump, demokraten Hillary Clinton och vänsterdemokraten Bernie Sanders. Amerikansk-asiatiska TPP är sannolikt dött redan och det är tveksamt hur det går med USA-EU-avtalet TTIP. Men det som verkligen bekymrar ekonomer och företagare är den svaga tillväxten, med frågor om detta kommer att bli ett permanent tillstånd.

Stimulanspaket är svåra att få igenom i kongressen men den här gången råder större enighet om att den eftersatta infrastrukturen måste åtgärdas, alltså möjligt att det blir hundratusentals nya jobb. Höjningar av minimilönerna är klubbade på många håll. Budgetunderskotten och statsskulden är ett långsiktigt hot.

Annons
Annons
Foto: IBLBild 1 av 1

2 / 6

Mellanöstern – IS inte enda hotet

Foto: IBL

Den arabiska våren ter sig allt mer avlägsen och konflikterna allt djupare, även fortsättningsvis mot bakgrund av krigströtthet i USA. Det är svårt att se några alternativ till president Barack Obamas strategi mot Islamiska staten, IS, med riktade bombattacker och försök att mobilisera allierade. Om IS knäcks återgår prioriteringarna till att stärka säkerheten i Irak och ta tag i Syrienfrågan.

IS är heller inte enda terroristhotet och experter efterlyser stabilitet i regionen. Ingen brist på övriga osäkerhetsfaktorer – först och främst om Iran lever upp till sina åtaganden i kärnavtalet, Saudiarabiens agerande som aktiv partner i strid och den politiska utvecklingen i Natolandet Turkiet. Den dag när USA klarar sig utan olja från Mellanöstern närmar sig.

Annons
Annons

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/APBild 1 av 1

3 / 6

Ryssland-Kina – oro för oberäkneliga aktörer

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Det geopolitiska stämningsläget är mer spänt än på många, många år, med tilltagande expansionistiska och totalitära tendenser i de två andra kraftcentren i världen – Ryssland och Kina. Oro för att oberäkneliga aktörer ska söka sig till Moskva eller Peking är högst påtaglig, med den filippinske presidenten Rodrigo Dutertes närmande till Kina som ett färskt exempel.

En nystart behövs i dialogen med de här två giganterna, var och en med sina problem. Ekonomer håller dessutom ett öga på Kina, där hög skuldsättning i hushåll och företag kan leda till att banker kollapsar och drar med sig andra in i en ny finanskris.

Annons
Annons
Foto: Susan Montoya Bryan/APBild 1 av 1

4 / 6

Klimatet

Foto: Susan Montoya Bryan/AP

Detta är en av de frågor där avståndet mellan presidentkandidaterna var milsvitt. Det är tveksamt om Barack Obama har fått det erkännande han förtjänar på klimat- och energiområdet under sina snart åtta år i Vita huset, med hårdare utsläppsregler och engagemang i kampen för Parisavtalet. Men takten i omställningen måste skruvas upp om USA ska följa åtagandena fram till 2020.

Amerikanerna kör mer bil igen tack vare de mycket låga bensinpriserna. Internationella klimatöverläggningar pågår för närvarande i Marocko, fram till den 18 november, mot bakgrund av vetskapen att inget enskilt land kan dra sig ur Parisavtalet. Nya varningar från FN har utfärdats om att temperaturen fortsätter att stiga mer än taket som sattes i Paris.

Annons
Annons

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 1

5 / 6

EU – transatlantiska samarbetet förändras

Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Om och när Brexit blir allvar förändras det transatlantiska samarbetet i grunden. Britterna måste hitta ett sätt att stärka det ”speciella förhållandet”, medan man i Washington blir fullt upptagen med sökandet efter nya vänner som kan föra USA:s talan i Gemenskapen. Under de gångna åren har svenska handelskommissionären Cecilia Malmström och amerikanske handelsförhandlaren Michael Froman stått enade i kampen för ett nytt avtal, TTIP, men här bidrog väljare i stora delar av USA genom att slå till bromsarna.

Val stundar i Frankrike, Tyskland och Nederländerna och utgången kan komma att påverkas av vad som händer i USA. Men med tanke på i synnerhet Ryssland är ett nära samarbete mellan USA och EU nödvändigt.

Annons
Annons
Foto: Brennan Linsley/APBild 1 av 1

6 / 6

Evighetskriserna – flera stora hot

Foto: Brennan Linsley/AP

Överst på denna lista står Nordkorea, som alltid. En dag kanske en kärnladdning träffar ett mål. Sedan kommer terroristhotet som ingalunda minskat, men som kan byta skepnad när som helst. Cyberhotet må vara ett relativt nytt ämne men har parkerat sig på just denna lista, med stor ovisshet om säkerheten är tillräcklig. Flyktingströmmar över hela världen är däremot inte nya, men har antagit enorma proportioner.

Om inte Barack Obama lyckas med något extraordinärt trolleritrick kommer det att finnas ett litet antal fångar kvar i Guantánamolägret åtta år efter löftet att stänga det. Grannlandet Haiti befinner sig på nytt i en svår humanitär kris efter orkanen Matthews härjningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons