Annons

Anders Rydell:Här är kulturarven som USA redan förstört

Den 15 februari 1944 släppte 229 amerikanska bombplan över 1 000 ton med brand- och sprängbomber över det medeltida klostret Monte Cassino i Italien 1944.
Den 15 februari 1944 släppte 229 amerikanska bombplan över 1 000 ton med brand- och sprängbomber över det medeltida klostret Monte Cassino i Italien 1944. Foto: Keystone Archives/TT

Donald Trumps hot att bomba Irans kulturarv möttes häromveckan av utbrett fördömande. Men USA har vid ett flertal tillfällen faktiskt förstört viktiga kulturarv under konflikter.

Under strecket
Publicerad

Gourgion Tower.

Bild 1 av 5

Flyganfall mot Monte Cassino, februari 1944.

Foto: Sem/REX/TTBild 2 av 5

Amerikansk soldat vid ruinerna av Shuri-slottet, 29 maj 1945.

Foto: TTBild 3 av 5

Bombkrater vid My Son-området.

Foto: TychoBild 4 av 5

Amerikanska soldater i Babylon 2009.

Foto: Karim Kadim/TTBild 5 av 5

När Donald Trump häromveckan hotade att bomba Irans kulturarv möttes det av utbrett fördömande. Det var inte heller förvånande att uttalandet stötte på motstånd från hans egna militära styrkor. Så sent som i oktober 2019 skickade USA:s armé ut ett pressmeddelande där den stolt berättade att den bildat en särskild kulturarvsstyrka i samarbete med Smithsonian-museet, USA:s nationalmuseum. 

En specialenhet som ska utbilda officerare att bättre skydda kulturarv i konflikter – det är inte svårt att föreställa sig förvirringen när USA:s överbefälhavare samtidigt hotar att förinta världskulturarv som Persepolis och Fredagsmoskén i Esfahan.

Historiskt har USA ofta stridit för att skydda kulturarv. Mytomspunnen är den västallierade enheten The Monuments Men (Monuments, Fine Arts, and Archives Program) som under och efter andra världskriget arbetade för att skydda och återbörda många av de kulturskatter som hade stulits och förstörts av Nazityskland. En del av enhetens bravader skildrades i filmen ”The Monuments Men” (2014) av George Clooney. 

Annons
Annons

Gourgion Tower.

Bild 1 av 2

Flyganfall mot Monte Cassino, februari 1944.

Foto: Sem/REX/TTBild 2 av 2

Att USA:s nuvarande president inte håller kulturarv för heliga kanske inte förvånar många. USA lämnade häromåret sitt medlemskap Unesco, som utser världsarven.

Det anmärkningsvärda med presidentens uttalande var det direkta hotet att bomba kulturplatser i Iran – vilket skulle klassas som krigsbrott enligt Genèvekonventionen.

Men USA har i själva verket ett flertal gånger förstört framstående kulturarv runtom i världen. I krig är kulturarvet ofta det första offret. 

Gourgiontornet, Malta 1943

Gourgion Tower.
Gourgion Tower.

1690 lät den maltesiske adelsmannen Giovanni Gourgion uppföra ett befäst torn utanför Ix-Xewkija på Malta. Gourgion, som arbetade för öns riddarorden, hade bekostat tornet genom sjöröveri mot ottomanska handelsskepp. Gourgiontornet, vars unika arkitektur var ett möte mellan muslimskt och västligt, blev en symbol för regionen. 

1943, inför de västallierade invasion av Sicilien, revs tornet av amerikanska styrkor för att ge plats för ett flygfält. En del av tornets rikt dekorerade stenar har räddats.

Klostret Monte Cassino, Italien 1944

Flyganfall mot Monte Cassino, februari 1944.
Flyganfall mot Monte Cassino, februari 1944. Foto: Sem/REX/TT
Annons
Annons

Amerikansk soldat vid ruinerna av Shuri-slottet, 29 maj 1945.

Foto: TTBild 1 av 2

Bombkrater vid My Son-området.

Foto: TychoBild 2 av 2

Slaget om Monte Cassino i Italien var ett av andra världskrigets allra blodigaste – mer än 70 000 soldater stupade. I centrum för slaget stod Benediktinordens moderkloster Monte Cassino som grundats på platsen år 529 av Benedikt av Nursia. Förutom att det var en av katolicismens viktigare platser inrymde klostret även en ovärderlig samling handskrifter och konstföremål.

Den 15 februari 1944 släppte 229 amerikanska bombplan över 1 000 ton med brand- och sprängbomber över det medeltida klostret.

Uppgifterna om att tyska styrkor hade förskansat sig i klostret visade sig efteråt vara felaktiga. Inte en enda tysk soldat fanns där – istället dog över 230 italienska civila, i huvudsak kvinnor och barn, som sökt skydd i klostret som förvandlades till en rykande ruin.

Slottet Shuri-Jo, Japan 1945

Amerikansk soldat vid ruinerna av Shuri-slottet, 29 maj 1945.
Amerikansk soldat vid ruinerna av Shuri-slottet, 29 maj 1945. Foto: TT

Under våren 1945 utkämpades slaget om ön Okinawa – det sista hindret för en amerikansk invasion av Japan. Japanska kejserliga armén hade inrättat sitt högkvarter i det historiska Shuri-slottet. Slottet som härrörde från 1300-talet hade under 450 år varit maktcentrum för kungariket Ryūkyū.

Den 25 maj 1945 påbörjade det amerikanska slagskeppet Mississippi ett bombardemang av slottet som pågick i tre dagar – och som förstörde större delen av de många palatsbyggnaderna.  

Slottet återuppbyggdes och omgivningar återskapades under 1990-talet och gavs år 2000 världsarvsstatus av Unesco. Dessvärre drabbades slottet av en brand i oktober 2019 och eldhärjades svårt.

My Son, Vietnam 1969

Bombkrater vid My Son-området.
Bombkrater vid My Son-området. Foto: Tycho
Annons
Annons

Amerikanska soldater i Babylon 2009.

Foto: Karim Kadim/TTBild 1 av 1

Tempelkomplexet My Son i centrala Vietnam var under mer än tusen år regionens religiösa centrum, och del av Champariket som härskade här från Jesu födelse till början av 1800-talet. Anlagt under 300-talet efter Kristus var My Son tillägnat den hinduiska guden Shiva. Området bestod av över 70 unika tempel och torn i röd tegelsten.

Under Vietnamkriget kom FNL att utnyttja platsen som högkvarter. I augusti 1969 bombade USA:s flygvapen tempelområdet vilket ledde till att många av byggnaderna förstördes – däribland det största och viktigaste Kalantemplet. 

Babylon, Irak 2003

Amerikanska soldater i Babylon 2009.
Amerikanska soldater i Babylon 2009. Foto: Karim Kadim/TT

Den USA-ledda invasionen av Irak blev inledningen till en omfattande förstörelse av landets rika kulturarv, som direkt och indirekt orsakades av koalitionens styrkor. Under invasionen 2003 inrättade USA:s armé en militäranläggning mitt i Babylons historiska stadskärna – ett övergrepp som kunde liknas vid att anlägga ett militärläger runt Stonehenge, enligt en rapport från British Museum 2005.

Rapporten dokumenterade en omfattande förstörelse, från tusenåriga tegelgolv som krossats av larvfötter till vandalism av historiska monument. Militären har också fyllt tusentals säckar med sand och jord innehållande arkeologiska föremål – och därmed förstört utgrävningsplatser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons