Annons

Elon Musk tvingas bort – efter galna utspelen

Elon Musk gick för långt. Det tycker i alla fall den amerikanska finansinspektionen (SEC). Myndigheten tvingar nu Teslas grundare att lämna sitt jobb som styrelseordförande efter den kontroversiella tweeten att han skulle kunna köpa ut bolaget från börsen. Han tvingas också betala 20 miljoner dollar för sitt feltramp.

SvD listar Musks mest uppmärksammade utspel i år.

Under strecket
Publicerad

Elon Musk.

Foto: Chris Carlson/APBild 1 av 1

1 / 6

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-10-02 Tesla
Elon Musk.
Elon Musk. Foto: Chris Carlson/AP

Teslas aktieägare har fått vänja sig vid att ha en egensinnig och ibland oberäknelig grundare, vd och styrelseordförande i Elon Musk.

Och aktiekursen har den senaste tiden varit lika volatil som Musks twitter-flöde. På en stigande börs har aktien sedan början av augusti backat från 348 till 265 dollar.

Elon Musks tweet hade redan innan SEC:s beslut fått många att reagera. Den amerikanska fonden Blackrock, som är femte största ägare i Tesla, med drygt 3 procent av aktierna, försökte tidigare i år att att frånta Elon Musk den dubbla rollen som styrelseordförande och vd. Fonden drev fram en omröstning på bolagsstämman i somras för, men lyckades inte få med sig tillräckigt många ägare för att avsätta Musk.

Missnöjet handlar inte om Teslas resultat. Företaget har utvecklats väl den senaste tiden. Tesla uppger att man nått målet att tillverka 6 000 av den nya ”lågprisbilen” Model 3 i veckan. Om det håller i sig har Tesla en realistisk möjlighet att senare i år, för första gången någonsin, visa vinst.

Missnöjet handlar om Elon Musk som person.

Här är de mest omtalade utspelen och infallen under året:

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 6

1 april - ”Tesla har gått i konkurs”

Det är klart, med idéer om tåg som kör 1 000 kilometer i timmen och projektet att kolonialisera Mars är det kanske svårt att hitta på ett aprilskämt om en ännu mera högtflygande vision. Så Musk testade att den 1 april tweeta att Tesla gått i konkurs.

”Tesla är fullständigt och totalt bankrutt. Så bankrutt att ni inte kan föreställa er det”, meddelade Musk.

Akten föll med 4 procent på en kombination av grundarens dåliga humor och genuint dåliga nyheter om svaga produktionssiffror för framtidsbilen Model 3.

Det blev inte mycket bättre av Musks försök att tweeta allting bra igen. ”Jag är tillbaka och sover på fabriken. Bilindustrin är ett helvete...”

Annons
Annons
Foto: John Raoux /APBild 1 av 1

3 / 6

3 maj - Musk förolämpar kritisk analytiker

Foto: John Raoux /AP

Elon Musk har skaffat sig ett rykte om att vara osedvanligt tunnhudad. När han på en analytkerkonferens i maj fick detaljerade frågor om företagets finansiella stabilitet tröttnade Musk. “Ursäkta mig. Nästa fråga! Tråkiga och korkade frågor är inte okej.”

Marknaden imponerades dock inte av Musks sätt att hantera frågorna. Aktien rasade med 5 procent.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

4 / 6

15 juli - Pedofilanklagelser mot hjältedykare

Musk fortsatte visa att han har svårt att ta kritik under den uppmärksammade räddningsaktionen i Thailand i somras. Räddningsledningen nobbade Musks erbjudande att använda en miniubåt för att försöka rädda de pojkar som satt instängda i en översvämmad grotta. En brittisk dykare som deltog i räddningsarbetet kallade Musks erbjudande ett ”pr-trick”.

Musk svarade då med att – på Twitter så klart – kalla dykaren ”pedo”, vilket ansågs vara väldigt nära en pedofilanklagelse. Efter hot om stämning tvingades Musk till slut be om ursäkt.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 6

7 augusti - Tesla köps ut från börsen, eller?

Det hade blivit ett av historiens största utköp från börsen. Den 7 augusti påstod Musk på twitter att han hade säkrat finansieringen för att köpa ut Tesla till kursen 420 dollar. Det hade gett elbilstillverkaren en värdering på över 70 miljarder dollar, motsvarande 600 miljarder kronor.

Aktien steg med 11 procent på uppgiften. Men finansieringen visade sig inte alls vara säkrad och kort senare tvingas företaget backa från planerna. Men under tiden hann Musk dra på sig flera stämningar från upprörda aktieägare och en granskning av den amerikanska myndigheten SEC.

Redan siffran 420 dollar per aktie fick mer uppmärksamma ägare att dra örnen åt sig. ”420” är också kod för att röka cannabis. Hade Musk helt enkelt rökt på när han skickade ut sitt tweet, var frågan.

Annons
Annons
Foto: Kiichiro Sato/APBild 1 av 1

6 / 6

16 augusti – Musk berättar för mycket för New York Times

Foto: Kiichiro Sato/AP

I augusti bestämde sig Musk för att tala ut i tidningen New York Times. Öppenhjärtigt berättade han för reportern om hur han jobbar i stort sett dygnet runt, måste ta sömnmedel för att kunna sova och hur hans vänner är ”uppriktigt oroade” över hans hälsa.

De var inte precis vad ägarna ville höra. De är redan oroade över att Musk inte klarar av att både vara ordförande och vd för Tesla, samtidigt som han driver Hyperloop (en vision om att i speciella tunnlar köra tåg i 1 000 kilometer i timmen), SpaceX och en rad andra spektakulära projekt.

En utbränd vd är inte vad Tesla behöver just nu. Aktien dyker igen.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna v34 ÖVERLEVER TESLA ELON MUSK
Elon Musk Details ‘Excruciating’ Personal Toll of Tesla Turmoilnytimes.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons