Annons

Här är nöjesparkerna i Europa som har öppet

Disneyland Paris är ett av de nöjesfält som slagit upp portarna.
Disneyland Paris är ett av de nöjesfält som slagit upp portarna. Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP

Goda nyheter för karusellsugna européer. Även om svenska nöjesparker håller stängt så har några av kontinentens största parker slagit upp portarna. Här är en lista på några av de största parkerna som har öppet, bland annat Disneyland Paris och Tivoli i Köpenhamn.

Under strecket
Publicerad

Legoland har öppet både i Billund och i Windsor.

Foto: Jonathan Hordle/Shutterstock/TT

1 / 9

Legoland: Danmark och Storbritannien

Legoland har öppet både i Billund och i Windsor.
Legoland har öppet både i Billund och i Windsor. Foto: Jonathan Hordle/Shutterstock/TT

Europas två största Legoland finns i Billund i Danmark och Windsor i Storbritannien som båda håller öppet. På båda ställena kan barn skaffa egna körkort i nöjesparkernas klassiska körskolor med Legobilar.

Brittiska Legoland öppnade sina dörrar den 4 juli med temperaturkontroller för varje gäst och Legoland i Billund, bara ett stenkast från den allra första Legofabriken, öppnade den 8 juni. För att besöka parkerna måste man, i linje med de flesta på denna lista, förboka sitt besök till ett specifikt datum.

Annons
Annons

På Disneyland Paris är ansiktsmasker ett tvång. Bilden är en arkivbild.

Foto: Michel Euler/AP

2 / 9

Disneyland Paris: Frankrike

På Disneyland Paris är ansiktsmasker ett tvång. Bilden är en arkivbild.
På Disneyland Paris är ansiktsmasker ett tvång. Bilden är en arkivbild. Foto: Michel Euler/AP

Disneyland Paris har under många år varit Europas största nöjespark till besöksantal sett. Man välkomnar under ett normalt år runt 15 miljoner besökare. Men när coronaviruset stängde ned stora delar av kontinenten var nöjesparken inte annorlunda.

När Musse Pigg och alla hans vänner nu öppnar portarna för allmänheten är det med tvång på ansiktsmasker och betydligt färre besökare än normalt för att minska smittspridningen. Parken har även satt ut över 2 000 stationer med handdesinfektionsmedel för besökare att använda.

Annons
Annons
Foto: Pro Shots Photo Agency

3 / 9

Efteling: Nederländerna

Foto: Pro Shots Photo Agency

Sagoriket Efteling i staden Kaatsheuvel ett par mil sydost om Rotterdam, är platsen för alla som vill vandra igenom gammeldags folksagor – kryddat med gott om berg-och-dalbanor. Parken öppnade åter sina portar den 20 maj – då för 10 000 lyckligt lottade biljettinnehavare. Precis som Disneyland är besöksantalet fortsatt coronaanpassat.

Annons
Annons

Tivoli i Köpenhamn fick skjuta på öppningen en månad.

Foto: Fredrik Hagen/NTB

4 / 9

Tivoli: Danmark

Tivoli i Köpenhamn fick skjuta på öppningen en månad.
Tivoli i Köpenhamn fick skjuta på öppningen en månad. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Köpenshamnsikonen Tivoli öppnar normalt redan i april och lockar flera miljoner besökare varje år – något som inte var möjligt i år. Istället öppnade parken i den danska huvudstaden sina grindar den 8 juni. Men även om vårdagarna blir färre kommer höstdagarna i parken bli fler då Tivoli förlänger sin säsong till oktober.

Nöjesparken kommer även att erbjuda konserter på plats – men Tivoli skriver på sin hemsida att besökarna inte är tillåtna att varken sjunga eller dansa till musiken.

Annons
Annons

Europa park är Europas näst mest besökta nöjespark.

Foto: Philipp von Ditfurth/DPA

5 / 9

Europa Park: Tyskland

Europa park är Europas näst mest besökta nöjespark.
Europa park är Europas näst mest besökta nöjespark. Foto: Philipp von Ditfurth/DPA

Efter Disneyland är Europa Park, som ligger i södra Tyskland på gränsen till Frankrike, Europas mest besökta nöjespark. Den nästan 100 hektar stora parken är hem för några av kontinentens största berg-och-dalbanor och deras maskotar Ed Euromaus and Snorri.

Parken har haft öppet sedan många av Tysklands delstater lättade på sina coronarestriktioner 1 juli och för att få besöka Snorris nöjespark måste man boka i förväg. Även vattenlandet Rulantica i Europa Park kommer hålla öppet.

Annons
Annons

Gardaland är mest känd för berg-och-dalbanan ”Blue Tornado”.

Foto: Spencer Wright, CC BY 2.0

6 / 9

Gardaland: Italien

Gardaland är mest känd för berg-och-dalbanan ”Blue Tornado”.
Gardaland är mest känd för berg-och-dalbanan ”Blue Tornado”. Foto: Spencer Wright, CC BY 2.0

Den 13 juni blev Gardaland Italiens första nöjespark att öppna efter att coronapandemin slog mot landet med full kraft under våren. Förutom att hålla avstånd och munskydd kan besökare även tvingas använda skyddshandskar på attraktionerna.

Parken ligger, som namnet antyder, vid Gardasjön i nordöstra Italien och är mest känd för sin berg-och-dalbana ”Blue Tornado” där besökare kan uppleva G-krafter upp till 4,5 gånger vanlig gravitation.

Annons
Annons

Alton Towers har lottat ut gratisbiljetter till sjukvårdspersonal.

Foto: Mcpix Ltd/REX/TT

7 / 9

Alton Towers: Storbritannien

Alton Towers har lottat ut gratisbiljetter till sjukvårdspersonal.
Alton Towers har lottat ut gratisbiljetter till sjukvårdspersonal. Foto: Mcpix Ltd/REX/TT

Sedan Alton Towers öppnade sina portar 1980 har parken varit landets mest populära efter Legoland i Windsor. Besökare kan bland annat åka den skräckinjagande berg-och-dalbanan Wicker Man som är byggd i trä och även sprutar eld.

Parken fick precis som Tivoli skjuta på sin öppning men har sedan slutet av juni hållit öppet med reducerat antal besökare som måste använda munskydd. Parken har även lottat ut 30 000 gratisbiljetter till bland annat sjukvårdspersonal.

Annons
Annons

Även på Portaventura World är det munskydd som gäller.

Foto: Tim Collins, CC BY 2.0

8 / 9

Portaventura World: Spanien

Även på Portaventura World är det munskydd som gäller.
Även på Portaventura World är det munskydd som gäller. Foto: Tim Collins, CC BY 2.0

Portaventura är hem till berg-och-dalbanan Shambhala, som vid öppningen var Europas största, snabbaste och högsta bana, med en höjd på 78 meter och en toppfart på 134 kilometer i timmen. Och även Portaventura håller öppet sedan 8 juli för alla besökare med förbetalda biljetter.

För att få åka Shambhala och parkens andra åtta berg-och-dalbanor får man dock vara redo att alltid använda munskydd och få sin kroppstemperatur kontrollerad vid inträdet.

Annons
Annons

Parc Astérix öppnade en hel månad före Disneyland Paris.

Foto: Loïc Corbasson, CC BY 2.0

9 / 9

Parc Astérix: Frankrike

Parc Astérix öppnade en hel månad före Disneyland Paris.
Parc Astérix öppnade en hel månad före Disneyland Paris. Foto: Loïc Corbasson, CC BY 2.0

Efter Disneyland är Parc Astérix – som baseras på de tecknande serierna om Asterix och Obelix – Frankrikes största nöjespark. Parken, som ligger norr om Paris, är bland annat platsen för flera vattenattraktioner. Besökare som bokat en dagsbiljett ska använda munskydd. Parken öppnade en månad före Disneyland Paris, redan 15 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons