Annons

Här är Nyamko Sabunis vänner – och fiender

Nyamko Sabuni valdes till partiledare för Liberalerna på fredagen.
Nyamko Sabuni valdes till partiledare för Liberalerna på fredagen. Foto: Erik Simander/TT

Nyamko Sabuni har en tuff uppgift i att vända Liberalernas opinionssiffror. Men vilka har hon med sig på tåget? Och hur ska hon ena partiet?

Under strecket
Publicerad

1 / 3

De är Sabunis vänner

Bland topparna i partiet har Sabuni haft fler motståndare än vänner. Men de som har ställt sig bakom henne är bland andra tidigare partiledaren Lars Leijonborg, före detta riksdagsledamoten Carl B Hamilton, riksdagsledamöterna Gulan Avci och Mats Persson samt före detta partisekreteraren Johan Jakobsson.

– De som har burit fram henne är framför allt medlemmarna, de vanliga gräsrötterna. Medan många mer kända partiföreträdare har slutit upp bakom Ullenhag, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

Att hon har ett stort stöd från partimedlemmarna är positivt för henne, menar han.

– På ett sätt får hon ett starkare mandat än om hon utsågs på ett traditionellt sätt. Hon kommer alltid att kunna hänvisa till medlemmarna. Men det är naturligtvis ett problem att så många tunga namn hellre sett en annan partiledare.

Carl B Hamilton har varit med och finansierat en opinionsundersökning som pekade på Sabuni. Den har ifrågasatts och av en del debattörer påståtts vara en anonym gåva till partiet – men är inte olaglig eftersom Sabuni inte är folkvald, bedömer Kammarkollegiet.

Annons
Annons

Birgitta Ohlsson tillhör Ullenhag-falangen i Liberalerna.

Foto: Stefan Jerrevång/TT Bild 1 av 1

2 / 3

Birgitta Ohlsson tillhör Ullenhag-falangen i Liberalerna.
Birgitta Ohlsson tillhör Ullenhag-falangen i Liberalerna. Foto: Stefan Jerrevång/TT

De är Sabunis motståndare

De allra flesta partitoppar hade föredragit Erik Ullenhag som ordförande. Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson har uttryckt sitt stöd för Ullenhag, liksom gruppledaren Christer Nylander, EU-kommissionären Cecilia Malmström, riksdagsledamoten Barbro Westerholm samt regionrådet Anna Starbrink och borgarrådet Jan Jönsson i Stockholm.

Även L:s ungdomsförbund och Liberala kvinnor ställde sig bakom Ullenhag.

– Liberalerna i Stockholm minus Carl B Hamilton, kan man säga. Partietablissemanget, säger Svend Dahl.

Annons
Annons

Jan Björklund och Nyamko Sabuni under Liberalernas extra landsmöte i Stockholm.

Foto: Erik Simander / TT Bild 1 av 1

3 / 3

Jan Björklund och Nyamko Sabuni under Liberalernas extra landsmöte i Stockholm.
Jan Björklund och Nyamko Sabuni under Liberalernas extra landsmöte i Stockholm. Foto: Erik Simander / TT

...och här är hennes största utmaningar

Enligt Svend Dahl är två frågor avgörande för Sabunis framtid: Att kunna ena partiet och visa goda opinionsresultat.

– På kort sikt måste hon ena partiet. Även de som stödde Erik Ullenhag måste känna att Liberalerna under Sabuni är deras parti. Då är förmågan att visa resultat central. Det ser vi på Ebba Busch Thor, som fick intern backning när det började gå bra. Går man splittrade in i nästa valrörelse så kommer man inte klara fyraprocentsspärren, säger han.

Stora valframgångar för Liberalerna har handlat om att man vunnit väljare från Moderaterna.

Dahl menar att det är viktigt att få med sig väljare som vill se en borgerlig regering.

– De väljarna har alltid varit väldigt viktiga för partiet. Stora valframgångar för Liberalerna har handlat om att man vunnit väljare från Moderaterna. Men med januariavtalet är det svårt. Det är ett dilemma, för hon kan också få kritik om de drar sig ur avtalet.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, gör en liknande analys. Han tror att Liberalerna kan få svårt att positionera sig ideologiskt i framtiden.

– Exakt hur de ska utforma en politik som varken är centerpartistisk, kristdemokratiskt eller moderat är en utmaning. Vissa hävdar också att Socialdemokraterna anammat mycket socialliberal politik.

– Om man bortser från SD och i någon mån KD och V så har vi fem partier som cirkulerat kring inte så enormt olika politiska förslag, alltså S, C, L, M och MP. Då kan man i stället hamna i symbolfrågor som om man är för eller emot fyrpartiuppgörelsen.

Nyamko Sabuni lyfter fram sitt Obama-moment | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons