Annons

Grovt kriminella flockas på ökänd adress i Stockholm

Misstänkt terrorfinansiering, grova bokföringsbrott och häleri. En sak har brotten gemensamt: adressen Frejgatan 13 i Stockholm. Här hyr ett företag ut postboxar bland annat till organiserad brottslighet och misstänkta terrorister – däribland en jihadist som Säpo jagat i åratal.

Under strecket
Publicerad

Frejgatan 13 i Stockholms innerstad.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Frejgatan 13 i Stockholm har i årtionden varit en ökänd adress i ekobrottssammanhang.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Frejgatan 13 i Stockholms innerstad.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Frejgatan 13 i Stockholms innerstad.
Frejgatan 13 i Stockholms innerstad. Foto: Lars Pehrson

Den som av olika skäl vill dölja sin riktiga hemadress kan hyra en postbox och få sina brev dit. Postboxar används därför ofta i kriminell verksamhet, som kan röra allt från grova skattebrott till misstänkt finansiering av terrororganisationen IS.

Adressen Frejgatan 13 i Stockholm är lika välkänd som ökänd.

När SvD följde spåren efter den misstänkte terroristen från dådet på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, fann vi flera personkopplingar från hans adress i Hjulsta till ett städ- och byggbolag som utretts för terrorfinansiering och som använde sig av just Frejgatan 13 i Stockholms innerstad.

Samma adress har använts av en jihadist som Säpo jagat i åtatal: Abu Omar. Han misstänks vara den som radikaliserade Mohamed Belkaid, från Märsta norr om Stockholm. Belkaid har pekats ut som en av huvudpersonerna bakom terrorattentatet mot bland annat konsertlokalen Bataclan i Paris i november 2015. I mars förra året dödades han av belgisk polis.

Annons
Annons

Frejgatan 13 i Stockholm har i årtionden varit en ökänd adress i ekobrottssammanhang.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Abu Omar, eller Farid Lamrabet som han heter egentligen, har även ingått i en utredning om misstänkt terrorfinansiering. Han har fällts för ekonomisk brottslighet och haft näringsförbud i Sverige. Under 2014 och 2015 var han skriven på Frejgatan 13 i Stockholm.

Frejgatan 13 i Stockholm har i årtionden varit en ökänd adress i ekobrottssammanhang.
Frejgatan 13 i Stockholm har i årtionden varit en ökänd adress i ekobrottssammanhang. Foto: Lars Pehrson

SvD:s kartläggning visar att adressen förekommer i flera allvarliga brott:

• Bara de senaste veckorna i år har personer som använder en postbox på Frejgatan 13 åtalats eller misstänkts för grovt häleri, grova fakturabedrägerier samt fällts för vapenbrott, enligt domstolshandlingar som SvD granskat.

• En man från Irak som är skriven på Frejgatan 13 sitter dessutom just nu häktad och åtalas för för grov stöld av 18 klockor till ett värde av 3 miljoner kronor. En annan man, från Rumänien, sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott.

• Dessutom tycks flera av företagen på adressen ha ekonomiska problem. Bara i april i år har fyra företag på Frejgatan 13 gått i konkurs.

– Det är inte ovanligt att personer som förekommer i brottsutredningar skriver sig här. Adressen har varit välkänd i många år, säger kammaråklagare Jonas Svanfeldt på Ekobrottsmyndigheten.

2012 var postboxadressen med i Skatteverkets punktinsats mot grov organiserad brottslighet. Flera företag på adressen upptaxerades.

Annons
Annons

Jonas Svanfeldt förklarar att ett vanligt upplägg är att grovt kriminella försöker skapa sig distans mellan sig själva och brottet genom att använda sig av målvakter som skrivs på en postboxadress.

– Gärningsmannen vill inte själv stå i bolaget. För att det ska bli svårt att komma åt dem så är det lättast med till exempel en annan EU-medborgare.

Företaget som hyr ut postboxarna heter Brevia Mail. Enligt tjänsten Retriever har bolaget både betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.

Bolaget omsatte 2 miljoner kronor under sitt senaste räkenskapsår, ett brutet som slutade i april. Men lönsamheten rasade, från 700 000 kronor 2015 till –550 000 kronor förra året, på grund av en kraftig ökning av övriga externa kostnader.

SvD har sökt mannen som driver företaget, men han avböjer att ställa upp på intervju.

För att hyra en postbox måste man komma hit personligen, legitimera sig och betala hela summan på förhand. 395 kronor för en månad, 1 995 för ett helt år.

Så sent som i mars i år uppmärksammade Ekobrottsmyndigheten (EBM) regeringen på behovet av att låta Bolagsverket hjälpa till med att snabbare upptäcka den grova ekonomiska brottsligheten.

EBM bad vid ett möte, som SvD närvarade vid, näringsminister Mikael Damberg att ändra Bolagsverkets inriktning till att ha ett visst brottsbekämpande uppdrag så att adresser och personer som ofta dyker upp kan flaggas i systemet.

Men näringsministern avvisade idén.

– Det är inte aktuellt att ändra Bolagsverkets uppdrag, sa Mikael Damberg till SvD efter mötet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons