Annons

Här är polisens nya vapen i kampen mot bomberna

Prototypen som ska kunna upptäcka sprängmedel på avstånd.
Prototypen som ska kunna upptäcka sprängmedel på avstånd. Foto: FOI och Johan Nilsson/TT

En ny metod ska göra det möjligt att upptäcka sprängmedel på avstånd.

– Vi testar en prototyp av detektor som kan hitta små spår av bombtillverkning på 10–20 meters håll, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI.

Under strecket
Publicerad

De nya metoderna för att upptäcka sprängladdningar på säkert avstånd har utvecklats av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, på uppdrag av EU och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi ska ta fram ett instrument som kan användas för att förenkla och förbättra analyser på brottsplatser där man misstänker rester från en bombfabrik eller explosion, säger Henric Östmark.

Själva spaningen sker med en sorts laser som både är osynlig och ögonsäker. En efterlämnad väska på till exempel en flygplats ska snabbt kunna undersökas.

– Tekniken är väldigt dyr. I första hand kan den bli tillämplig vid checkpoints på just flygplatser för att skanna av väskor och dörrhandtag, berättar Henric Östmark, chef för FOI:s avdelning för försvars- och säkerhetssystem

Forskning pågår för att kunna utnyttja samma billiga elektronikkomponenter som finns i vanliga projektorer – både för att få ner kostnaden och minska storleken på detektorn.

– I förlängningen hoppas vi kunna få fram enheter som kan placeras ut på olika identifierade platser i samhållet, säger Henric Östmark.

Annons
Annons

När ett misstänkt föremål hittas och ska undersökas kan det leda till långa avspärrningar men också risk för skador på förbipasserande och personer ur polisens bombgrupp.

Det finns i dag tre bombgrupper som ska täcka hela Sverige.

– Men ny teknik gör det möjligt att undersöka det misstänkta föremålet snabbare och avgöra om innehållet är explosivt, säger Henric Östmark.

Vilka föremål är svårast att genomlysa?

– Sprängmedel som är gömt inuti väskor, som dessutom kan vara förstärkta i sitt skal, säger Henric Östmark.

Beröringsfria mätmetoder kan även upptäcka spår av bombtillverkning. FOI skriver på sin hemsida att till exempel attentaten i Londons tunnelbana 2005 kunde ha förhindrats med den nya tekniken:

– Bombfabriken låg i Leeds. Om polisen hade förvarnats kunde de ha åkt dit och sökt på avstånd efter rester av bombtillverkning på dörrhandtag eller fönster. Därefter hade de kunnat göra en insats, säger Henric Östmark.

Malmös polismästare Stefan Sintéus varnade i måndags för att fjärrutlösta sprängdåd med mobiltelefon blivit vanligare då gärningspersonen inte behöver vara vid platsen när sprängmedlet detonerar.

– Den nya tekniken med upptäckt på avstånd gör att polisens agerande kan bli säkrare, säger Henrik Östmark.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons