Annons

Här är politikerna som gick till näringslivet

Tunga politiker blir heta namn för näringslivet när de lämnar politiken. Göran Persson som blev rådgivare för Albanien, Carl Bildt som blev geopolitisk rådgivare och Göran Hägglund som tog över ordförandeklubban för Pensionsmyndigheten är några av dem. Bläddra neråt för att läsa om toppolitikerna som gått till näringslivet.

Under strecket
SvD Näringsliv
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1

1 / 17

Göran Persson blev välbetald konsult efter politiken

Foto: TT

Gjorde inom politiken: Göran Persson var Sveriges statsminister i tio år mellan 1996 och 2006, partiledare för Socialdemokraterna 1996–2007, finansminister 1994–1996, riksdagsledamot samt vice ordförande i riksdagens finansutskott 1993–1994, riksdagsledamot samt ordförande i riksdagens jordbruksutskott 1991–1992 och skolminister 1989–1991. Det ger honom ett av Sveriges mest gedigna politiska cv:n.

Gör i dag: Uppdrag: Ordförande i flera bolag, som statliga Sveaskog, Scandinavian Biogas och Cambio Healthcare Systems. Konsult på kommunikationsfirman JKL. Driver lantbruk och annan verksamhet i bolaget Baven AB som 2013 omsatte 8,6 miljoner kronor och gjorde 6,7 miljoner i vinst.

Den 26 maj 2016 fick Göran Persson ytterligare ett uppdrag som rådgivare till Albanien. Syftet med rådet, där Svenskt Näringsliv samarbetar, är att locka investeringar till Albanien.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

2 / 17

Bildt fick kritik för särintressen i näringslivet

Foto: TT

Gjorde inom politiken: Carl Bildt (M) var riksdagsledamot 1979–2001, partiledare för (M) 1986–1999 och statsminister 1991–1994.

Gör i dag: Han blev efter första delen av sin politiska karriär styrelseledamot i Lundin Oil. Han satt också i styrelsen för amerikanska investmentbolaget Legg Mason och i Vostok Nafta. Han fick kritik för flera av uppdragen bland annat för att de främjade intressen inom försvars- och oljeindustrin. 2006 gjorde Bildt comeback som utrikesminister i Reinfeldts regering. Margot Wallström efterträdde honom vid regeringsskiftet i höstas, och Bildt gick vidare till ett styrelseuppdrag i International Crisis Group i Bryssel.

Så sent som den 20 maj fick han också ett nytt jobb som geopolitisk rådgivare på den internationella advokatbyrån Covington & Burling.

Men Bildt nöjer sig inte med det. Fem dagar senare stod det klart att den forne statsministern fått ännu ett nytt jobb – som kolumnist i den anrika tidningen Washington Post.

"Jag är hedrad att bli tillfrågad om att bli en av de nya kolumnisterna för Washington Post", skrev han på Twitter.

Geopolitik i fokus för Carl Bildtpolitico.eu
Annons
Annons
Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

3 / 17

Göran Hägglund bytte sida – gick till privat vårdbolag

Foto: Maja Suslin/TT

Gjorde inom politiken: Kristdemokraten Göran Hägglund var socialminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan åren 2006 och 2014 och partiledare för Kristdemokraterna från 2004 till 2015. När han avgick efterträddes Hägglund av Ebba Busch Thor i april 2015. Tidigare i karriären har Göran Hägglund även arbetat som försäkringskonsult och placeringsrådgivare.

Gör i dag: Gick till Investorägda vårdkoncernen Aleris i augusti 2015, precis som förra sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) gjorde ett halvår tidigare. Under våren 2016 tog han över ordförandeklubban i Feelgood. Hägglund säger själv att han vill fortsätta arbeta med sjukvårdsfrågor och ser inga skäl till kritiken att han skulle ha bytt sida för tidigt. Hägglund är även flitig på twitter, och det var även där han först meddelade sin avgång.

I slutet på maj 2016 gjorde också en rotation i näringslivet mellan Hägglund och allianspartikollegan Peter Norman. I samband med att den tidigare finansmarknadsminister Norman gick in i styrelsen på Swedbank tog Hägglund över ordförandeklubban för Pensionsmyndigheten.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

4 / 17

Nyamko Sabuni ska locka fler kvinnor till företaget

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Gjorde inom politiken: I valet 2002 valdes Nyamko Sabuni in i riksdagen för Folkpartiet och tog tjänstledigt från kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese. Hon var integrations- och jämställdhetsminister från 2006 till 2010 och jämställdhets- och biträdande utbildningsminister 2010 till januari 2013. Blev uppmärksammad för flera kontroversiella utspel såsom att vägra kalla sig feminist, förespråka slöjförbud i skolan och obligatoriska gynekologkontroller av alla flickor för att förebygga könsstympning.

Gör i dag: Efter avhoppet grundade hon kommunikationsbyrån Sherpa Kommunikation tillsammans med fyra tunga personer med pr- och reklambakgrund. Hon hoppade senare av. I oktober 2013 blev det även känt att hon tar plats i teknikkonsultföretaget ÅF:s koncernledning som hållbarhetschef med uppdrag att driva företagets CSR-frågor.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

5 / 17

Filippa Reinfeldt gick till Aleris

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Gjorde inom politiken: Var sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting från 2006 till 2014. Hon var även tidigare sjukvårds- och hälsopolitisk talesperson för Moderaterna samt kommunalråd i Täby kommun.

Gör i dag: I februari 2015 blev Reinfeldt chef för affärsutveckling hos det privata vårdföretaget Aleris. Att Filippa Reinfeldt bytte sida aktualiserade återigen frågan om Sverige behöver ett regelverk för politiker som går till näringslivet. Sidbytet kritiserades av bland andra civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Annons
Annons

Fredrik Reinfeldt.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

6 / 17

Fredrik Reinfeldt blev rådgivare

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: Jessica Gow/TT

Gjorde inom politiken: Sveriges statsminister 2006 – 2014. Fredrik Reinfeldt var partiledare för Moderaterna 2013 – 2015. Han var bland annat drivande i samarbetet Alliansen, bestående av Moderaterna, Liberalerna (före detta Folkpartiet), Centerpartiet och Kristdemokraterna. Reinfeldt lämnade sin statsministerpost efter valet 2014 och avgick som partiledare i januari 2015.

Gör i dag: Verksam som föreläsare och rådgivare i olika sammanhang. Hösten 2015 gav han ut boken Halvvägs om sina 25 år i politiken. I februari 2016 tillträdde han som ordförande för EITI, Extractive Industries Transparancy Initiative. I maj 2016 blev han styrelseledamot och seniorrådgivare hos försäkringsrådgivaren Max Matthiessen.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

7 / 17

Kritiserat hopp till Kinnevik

Foto: Bertil Ericson/TT

Gjorde inom politiken: Moderaten Anders Borg var framför allt finansminister 2006-2014. Har tidigare även varit bland annat politisk sakkunnig och vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet.

Gör i dag: Meddelade strax efter valförlusten 2014 att han, liksom partiledaren Fredrik Reinfeldt, lämnar politiken. Under 2015 slog han sig ned på styrelseposter i Kinnevik och Millicom – ett val som mötte skarp kritik. Bara timmar efter att nyheten offentliggjorts krävde förre statsministern Göran Persson (S) en karenstid på ett år för ministrar som går från näringslivet till politiken. Borg lämnade Millicoms styrelse under våren 2016.

Annons
Annons
Foto: Gunnar LundmarkBild 1 av 1

8 / 17

Förra finansministern sitter på flera styrelseuppdrag

Foto: Gunnar Lundmark

Gjorde inom politiken: Pär Nuder inledde sin politiska bana inom SSU i Österåker, där han sedermera blev ordförande. Valdes in i riksdagen 1994, och togs in som statssekreterare i statsrådsberedningen under Göran Persons. Utsågs till samordningsminister 2002, och sedan till finansminister, en post han hade mellan 2004 och 2006. Var efter valförlusten 2006 Socialdemokraternas ekonomipolitiske talesperson till han lämnade riksdagen 2009.

Gör i dag: Styrelseordförande i pensionsbolaget AMF sedan hösten 2015. Rådgivare till riskkapitalbolaget EQT och styrelseledamot samt delägare i portföljbolaget Swedegas, som förvaltar det västsvenska naturgasnätet. Ordförande för Tredje AP-fondens styrelse. Styrelseledamot i fastighetsbolaget Fabege, skidanläggningsföretaget Skistar samt i miljöteknikbolaget Cleanergy. Styrelseordförande i Sundbybergs Stadshus AB, ett holdingbolag för Sundbybergs fastighets- och infrastrukturverksamheter, samt Fjällförsäkringar. Dessutom ”senior advisor” inom pr-företaget Albright Stonebridge Group.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

9 / 17

Näringsministern rattar skandalsomsusad skuta

Foto: TT

Gjorde inom politiken: Leif Pagrotsky har suttit i riksdagen i tio år. Han var näringsminister 2002-2004 och dessförinnan handelsminister. Han har också varit utbildnings- och kulturminister.

Gör i dag: Pagrotsky lämnade politiken 2013 och har sedan dess engagerat sig i näringslivet. Han sitter bland annat i styrelsen för Avanza Pension, fastighetsbolaget Husvärden i Mölndal och upphovsrättsorganisationen STIM. Nu har regeringen utsett honom till ny ordförande för Business Sweden – en sammanslagning av Invest Sweden och Exportrådet, och ägs gemensamt av staten och näringslivet.

Organisationen bildades 2013 och har omgärdats av skandaler sedan dess. Den tidigare vd:n lämnade posten efter att ha anklagats för bland annat vidlyftiga representationskostnader och konsultarvoden. Samtidigt har organisationen kritiserats av kunder för att lägga för stort fokus på den europeiska marknaden, men även av de egna medarbetarna för misskötsel, mobbning och värderingar som strider mot organisationens värdegrund.

I december 2015 förordnades han till Sveriges generalkonsul i New York.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

10 / 17

Jan Nygren var S-påläggskalven som gick till Saab

Gjorde inom politiken: Blev som 28-åring ordförande i SSU (1978-1984) och från 1987 statssekreterare i civildepartementet och därefter i försvarsdepartementet. Samordningsminister efter socialdemokraternas valseger 1994 och var två år senare en av huvudkandidaterna att efterträda Ingvar Carlsson som partiledare men avstod från att kandidera. Partiledare blev istället Göran Persson.

Gör i dag: Konsult och delägare på konsultfirmorna Consilio International och Isak, där han även är styrelseordförande och delägare. Tidigare vice vd på försvarskoncernen SAAB och dessförinnan vd för Riksbyggen. Utsågs i mars 2015 till ny ordförande för Försvarets materielverk (FMV).

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

11 / 17

Maud Olofsson lockades över av PG

Foto: TT

Gjorde inom politiken: Ledare för centerpartiet i drygt tio år, mellan 2001 och 2011. Hon var mellan 2006 och 2011 näringsminister med ansvar för bland annat det statliga ägandet och var djupt inblandad i kritiska beslut om Vattenfall, Saab och SAS. Mellan 2006 och 2010 var hon vice statsminister.

Gör i dag: Ordförande i branschorganisationen Visita sedan våren 2014. Hon är styrelseledamot i en rad bolag. Första uppdraget fick hon i Arise Windpower dit hon värvades av ordförande PG Gyllenhammar. Några av hennes andra uppdrag är: styrelseledamot i Diös Fastigheter och ÅF. Maud Olofsson sparkades ut från LKAB:s styrelse sedan hon vägrade komma till Konstitutionsutskottet (KU) för att svara på frågor om Nuonaffären

Annons
Annons
Foto: Roger Vikström/ TTBild 1 av 1

12 / 17

Stefan Stern fick utökat ansvar inom finansdynastin

Foto: Roger Vikström/ TT

Gjorde inom politiken: Tillhörde stjärnskotten inom Socialdemokraterna fram till att han lämnade politiken år 2011. Under en period hade han en exklusiv maktposition i partiet då han var både gruppsekreterare i riksdagen och vice partisekreterare. Vägen dit hade gått via rollerna som statssekreterare i Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet under Mona Sahlins ledning och som planeringschef i statsministerns kansli. Stern uppges också vara strategen bakom Socialdemokraternas allians med Miljöpartiet som lanserades 2008.

Gör i dag: Han är kommunikationschef och chefslobbyist för Wallenbergarnas maktbolag Investor. Sedan han lämnade politiken har han bland annat varit vice vd i superlobbyisten Peje Emilssons bolag Silverlife, ett privat initiativ för framtidens äldreboenden. Han sitter även med i styrelsen för opinionsinstitutet Demoskop.

Annons
Annons
Foto: Scanpix.Bild 1 av 1

13 / 17

Ulrica Jansson Messing gifte in sig i näringslivet

Foto: Scanpix.

Gjorde inom politiken: Efter gymnasiet i Hällefors snabb socialdemokratisk karriär via SSU till plats i riksdagen 1991 – som 23-åring. Satt på en rad ministerposter 1996–2006 under Göran Perssons regeringar – abetsmarknadsdepartementet, kulturdepartementet och näringsdepartementet.

Gör i dag: Har med miljardären och maken Torsten Jansson ett inredningsbolag samt litet förlag. Kombinerar med styrelseuppdrag, sedan 2008 i fastighetsbolaget Wallenstam. Hon presenteras även med styrelseuppdrag för Länsförsäkringar Livbolag, Växjö Universitets styrelse och Astrid Lindgrens värld. PR-byrån Prime har värvat den tidigare s-ministern som ”seniorkonsult”. Hon är även ledamot i Anna Lindhs minnesfond.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

14 / 17

Erik Åsbrink är en av Sveriges internationella styrelseproffs

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gjorde inom politiken: Erik Åsbrink har en enorm politisk erfarenhet som finansminister, skatteminister och statssekreterare i finansdepartementet. Han har också varit ordförande i Riksbanksfullmäktige och medlem i Ecofinrådet. När han blev kär i ministerkollegan Ylva Johansson fick hon lämna regeringen. Han har alltid betraktats som en ”högersosse”, en del av den så kallade kanslihushögern.

Gör i dag: Åsbrink har idag en rad tunga styrelseuppdrag i svenskt och internationellt näringsliv. Mest kontroversiellt i S-rörelsen har varit att han är internationell rådgivare åt Goldman Sachs och senior advisor åt Ernst & Young. Han är styrelseordförande i Alecta, Handelshögskolan i Stockholm, LightLab Sweden och Svensk Hypotekspension, samt bland annat styrelseledamot i fastighetsbolaget Wallenstam.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

15 / 17

Sundström gick till bankerna

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Gjorde inom politiken: Anders Sundström (S) var först kommunalråd i Piteå kommun innan han blev arbetsmarknadsminister 1994. Två år senare blev han näringsminister (1996-1998), följt av socialminister (1998). Han blev sedan vd för Pitedalens Sparbank efter en lång karriär i politiken.

Gör i dag: Efter ytterligare en sväng i riksdagen blev han 2004 vd för Folksam, sedan ordförande för Swedbank och KF. Han har sedan dess klivit av uppdraget i Folksam. Anders Sundström har varit inblandad i flera skandaler de senaste året, bland annat för sin inblandning i konkursade Northland, för att ha flugit med SCA:s affärsflyg och hur han och Swedbank hanterat krisen i Swedbank. Sundström avgick som ordförande i Swedbank under våren 2016.

Annons
Annons
Foto: Ingvar KarmhedBild 1 av 1

16 / 17

Slog sig samman med Stenbeck

Foto: Ingvar Karmhed

Gjorde inom politiken: Socialdemokraten Björn Rosengren var framför allt kommunikations- och näringsminister 1998-2002.

Gör i dag: Anders Borg är långt ifrån den enda av landets toppolitiker som sugits upp av Stenbecksfären efter att ha slängt igen dörren till Rosenbad. Även Björn Rosengren hamnade i Kinnevik-sfären, där han agerar rådgivare.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/ TTBild 1 av 1

17 / 17

Blev delägare och seniorkonsult

Foto: Bertil Ericson/ TT

Gjorde inom politiken: Sten Tolgfors har suttit i riksdagen 18 år, från år 1994. Han var Sveriges försvarsminister 2007–2012. Innan dess var han handelsminister 2006–2007. Han har även suttit som ordförande i utrikesutskottet.

Gör i dag: Sten Tolgfors blev 2013 delägare och seniorkonsult i affärskonsultfirman Rud Pedersen public affairs där han fortfarande jobbar. I september 2016 släppte han boken ”Sverige i NATO” på Timbro förlag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons