Annons

Amazons vd ger 100 miljarder till klimatet

Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man.
Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man. Foto: Andrej Sokolow/AP

Jeff Bezos, världens rikaste man, ska donera nästan 100 miljarder kronor för att motverka klimatförändringar. Även hos svenska miljardärer verkar gå en trend: att skänka bort stora delar av sin förmögenhet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Percy Barnevik har totalt skänkt 600 miljoner för att bland annat hjälpa utsatta kvinnor

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

1 / 11

Att ge bort delar av sin förmögenhet är en lång tradition bland världens superrika. Men även om trenden länge har varit starkare i många andra länder än i Sverige, har svenska filantroper tillsammans donerat flera miljarder kronor till välgörenhet genom åren.

Det gäller även svenska miljardärer. Men fortfarande är de långt efter de internationella filantroperna, som tillsammans skänker bort mer än hela Norges BNP.

Här är listan på några av de mest framstående svenska filantroperna – och några av de största i världen. Och ja, Ingvar Kamprad är med på listan.

Percy Barnevik har totalt skänkt 600 miljoner för att bland annat hjälpa utsatta kvinnor
Percy Barnevik har totalt skänkt 600 miljoner för att bland annat hjälpa utsatta kvinnor Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Före detta ABB-chefen Percy Barnevik började arbeta med välgörenhetsorganisationen Hand in Hand efter koncernens krisår i början av 2000-talet – och leder i dag verksamheten, som han menar blir hans ”sista, största och viktigaste arbete någonsin”.

Percy Barnevik gick från början in med över 400 miljoner kronor i organisationen – och har totalt skänkt 600 miljoner. Hand in hand hjälper bland annat kastlösa kvinnor i Indien och fattiga i Sydafrika och Afghanistan med att starta egna företag.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/ScanpixBild 1 av 1

2 / 11

Björn Carlson – 500 miljoner för en renare Östersjö

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Finansmannen Björn Carlson är kanske något av en doldis i sammanhanget. Men när han sålde investmentbolaget Luxonen i slutet av 1990-talet fick han ungefär en miljard kronor – och ska ha gjort ett uttalande om att han inte riktigt visste vad han skulle göra av dem.

Svaret blev till viss del filantropi. Genom en donation på 500 miljoner kronor grundade han stiftelsen Baltic Sea 2020 som arbetar för en mer välmående Östersjö.

– Jag har bott i skärgården hela mitt liv och ville göra skillnad där. Ger jag pengar till en välgörenhetsorganisation har jag inget själv att säga till om och det vill jag ha, har Björn Carlson sagt i en tidigare intervju med SvD.

Annons
Annons

Arkivbild.

Foto: IBLBild 1 av 1

3 / 11

Roger Akelius – över 600 miljoner till humanitära projekt

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: IBL

Barnbyar i Haiti och Indien är i fokus för fastighetspampen Roger Akelius. Han köpte sina första fastigheter i mitten av 1990-talet – och 2004 kom Akelius Fastigheter att bli Sveriges största privata fastighetsbolag.

I dag menar han att han har skänkt bort större delen av sin förmögenhet. Hans stiftelse Akelius Foundation har skänkt 630 miljoner kronor till olika humanitära projekt, bland annat 100 miljoner kronor vardera till barnbyar i Indien och Haiti.

Senast i januari i år skänkte Roger Akelius 130 miljoner kronor till Läkare utan gränser.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

4 / 11

Sigrid Rausing – skänker 200 miljoner per år

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Släkten Rausing behöver kanske ingen närmare presentation – men får det ändå. Tetra Pak-grundaren Ruben Rausings släkt är i dag en av världens rikaste. Sonen Hans Rausing var 2016 tredje rikast i Sverige, efter Ikeas Ingvar Kamprad och H&M:s Stefan Persson.

Redan i 20-årsåldern började barnbarnet Sigrid Rausing att ge bidrag till organisationer som Oxfam och Amnesty – och 1995 grundade hon sin egen stiftelse Sigrid Rausing Trust, genom vilken hon skänker 200 miljoner kronor per år.

Stiftelsen skänker mestadels pengar till arbete med mänskliga rättigheter i utvecklingsländer världen över.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

5 / 11

Stefan Persson – 5,5 miljarder till miljö och jämställdhet

Foto: Tomas Oneborg

Sveriges näst rikaste person – H&M:s Stefan Persson – är en annan av våra största filantroper. Totalt har familjen Persson donerat runt 5,5 miljarder till sina två stiftelser, Familjen Erling-Perssons Stiftelse och H&M Foundation.

Senast i juni i år donerade familjen ytterligare 200 miljoner kronor till den senare av stiftelserna.

H&M Foundation grundades i samband med H&M:s 60-årsjubileum år 2007 och arbetar för en hållbar textilåtervinning, renare vatten och jämställdhet.

Familjen Erling-Perssons Stiftelse stöttar entreprenörskap, forskning, utbildning och verksamhet riktade mot barn och unga.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

6 / 11

Antonia Ax:son Johnson – 50 miljoner till Handels

Foto: Jessica Gow/TT

Med en förmögenhet på 63 miljarder kronor var Antonia Ax:son Johnson 2017 Sveriges fjärde rikaste person enligt tidningen Veckans Affärer. Familjen har gjort sin förmögenhet inom handel och tjänster i Europa och äger bland annat Kicks, Åhléns och Axfood – men Antonia Ax:son Johnson själv har också ägnat mycket av sitt liv åt välgörenhet.

Större delen av donationerna sker genom Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse, en privat stiftelse som syftar till stödja vetenskaplig forskning. Stiftelsen skänker cirka 40 miljoner kronor varje år. Senast i juli gav familjen Johnson 50 miljoner kronor för undervisning till Handelshögskolan.

År 1993 registrerade Antonia Ax:son Johnsons också en egen stiftelse, Axfoundation. Hon har också under drygt 10 år varit styrelseordförande i Stockholms Stadsmission.

Hon är dock en amatör i jämförelse med Sveriges största filantrop:

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

7 / 11

Ingvar Kamprad – var Sveriges största filantrop

Foto: Tomas Oneborg

Ingvar Kamprad var inte bara världens rikaste svensk, utan också Sveriges största filantrop – i alla fall räknat i kronor.

Ingvar Kamprads Ikea Foundation sysslade från början mest med att stödja och utveckla forskning inom arkitektur och design, men har på senare år expanderat sin verksamhet och arbetar i dag med att stödja barn och deras familjer i utvecklingsländer. Bara under förra året donerade stiftelsen 917 miljoner kronor till olika välgörenhetsprojekt.

Ytterligare en stiftelse – Familjen Kamprads stiftelse – bildades 2011 kort efter det att Ingvar Kamprads fru Margaretha avlidit. Ingvar Kamprad, Ikea Group och Ikano donerade 950 miljoner kronor och i dag förvaltar stiftelsen cirka fyra miljarder kronor.

Ingvar Kamprad ska också ha lovat att skänka 1 miljard dollar, motsvarande 8,4 miljarder svenska kronor.

Donationerna utgjorde dock en liten del av hans förmögenhet – enligt Veckans Affärer hade Kamprad 2017 en förmögenhet på 655 miljarder kronor.

I en internationell jämförelse stod han dock slätt.

Annons
Annons
Foto: IBLBild 1 av 1

8 / 11

Warren Buffet – ger bort 25 miljarder om året

Foto: IBL

I veckan kom en av årets mest förutsägbara nyheter: Warren Buffet skänker bort motsvarande 26,8 miljarder kronor till välgörenhet. Det är det 12:e året i rad som Buffet, en av världens rikaste människor, skänker bort en summa i den storleksordningen.

Planen är tydlig: hela förmögenheten ska skänkas bort. Sedan 2006 har han skänkt bort motsvarande 232 miljarder svenska kronor, varav majoriteten har gått till Bill & Melinda Gates Foundation – som i sin tur ger bidrag till bland annat organisationer som sysslar med fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter.

Och som drivs av – just det – nästa stora filantrop.

Annons
Annons
Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1

9 / 11

Bill Gates – världens största filantrop?

Foto: Michel Euler/AP

Exakt hur mycket som Bill Gates har gett bort till sin och hustrun Melinda Gates stiftelse är svårt att hitta information om. 2013 uppgavs summan vara minst motsvarande 233 miljarder kronor.

Paret själv uppger att de har gett bort ”den stora majoriteten av sin förmögenhet” – och har lovat att ge bort minst 95 procent innan de dör. Och en sak är klar: stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation har blivit en av världens största utvecklingsfinansiärer.

– Jag har ingen användning av pengar, efter en viss gräns. Pengarnas funktion är enbart att bygga en organisation och få ut resurserna till världens fattigaste, har Bill Gates sagt i en intervju med The Telegraph.

Och kanske än viktigare: hans och vännen Warren Buffets givmildhet har också spridit sig till över 100 andra multimiljardärer:

Annons
Annons

Warren Buffet och Bill Gates.

Foto: APBild 1 av 1

10 / 11

158 miljardärer skänker över 3 000 miljarder

Warren Buffet och Bill Gates.
Warren Buffet och Bill Gates. Foto: AP

2010 startade Warren Buffet och Bill Gates uppropet ”The Giving Pledge”, där multimiljardärer från hela världen skriver under ett löfte om att ge bort minst hälften av sin förmögenhet.

Hittills har 170 personer skrivit under löftet, och lovat skänka bort totalt minst motsvarande 3 100 miljarder kronor – nästan lika mycket som hela Norges BNP.

21 länder finns representerade bland dem som lovat skänka bort sina pengar – men svenskarna lyser med sin frånvaro i filantropiklubben. Än så länge.

Annons
Annons

Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man.

Foto: Ted S Warren/APBild 1 av 1

11 / 11

Jeff Bezos – ger 100 miljarder till klimatet

Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man.
Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man. Foto: Ted S Warren/AP

”Klimatförändringarna är det största hotet för vår planet”, skriver Jeff Bezos, som är god för nästan 1 300 miljarder kronor, i ett inlägg på Instagram.

Jeff Bezos, världens rikaste man, ska donera nästan 100 miljarder kronor för att motverka klimatförändringar.

Samtidigt kritiseras Amazon både internt och externt för att inte göra tillräckligt för att minska sitt klimatavtryck.

Initiativet, som han kallar för ”Bezos Earth Fund” kommer att börja dela ut pengar under sommaren.

”Jag vill jobba tillsammans med andra både för att förstärka och upptäcka sätt att kämpa mot den enorma inverkan klimatförändringarna har på den här planeten vi alla delar”, fortsätter Bezos.

Initiativet är ett av Amazongrundarens första steg in i välgörenhetssfären. Han har tidigare mest fokuserat på internetjätten och privata sidoprojekt som bland annat inkluderar rymdföretaget Blue Origin.

Bezos är en av de miljardärer som inte har skrivit under den så kallade ”The Giving Pledge”, en kampanj för att få världens rikaste att ge en majoritet av sina rikedomar till välgörenhet.

Samtidigt som Bezos ger knappt 8 procent av sin rikedom till miljöändamål har Amazon löpande kritiserats för sina utsläpp, inte minst av miljöorganisationen CDP North America, vilket bland annat Financial Times rapporterat.

Det handlar dels om företagets datacenter men också transporter för de 2,5 miljarder paket Amazon skickade under 2019.

Bezos har även fått utstå intern kritik inom Amazon för att inte göra tillräckligt för miljön. Flera medarbetare sägs ha sparkats efter att de krävt att Amazon ska göra mer för att bli mer miljövänliga.

Gruppen ”Amazon Employees For Climate Justice” skriver på Twitter på tisdagen att de uppskattar deras vd:s initiativ men också att ”en hand kan inte ge vad den andra tar bort.”

Enligt Amazon själva släppte företaget ut 44,4 miljoner ton koldioxid under 2018, mer än dubbelt så mycket som all transport inom Sverige.

Det är en utsläppsnivå Rolf Lindahl på svenska Greenpeace kallar astronomisk. Miljöorganisationens kampanjledare har inte mycket till över för Bezos initiativ:

”Det Jeff Bezos borde göra är att se om sitt eget hus. Vi saknar både detaljer och transparens runt hur Amazon ska tackla denna utmaning.” skriver Rolf Lindahl, i en kommentar till SvD.

Liknande röster hörs från det internationella klimatnätverket Climate Action Network.

– Det är positivt att se att fler som har råd att finansiera den stora omställningen vi står inför. Men stödet måste matchas av genuint arbete att kolbefria Amazon så snabbt som möjligt, säger organisationens Europachef Wendel Trio till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons