Annons

Här är Storbritanniens nya ministrar

Fyra är kvinnor, en blir ansvarig för landets utträde ur EU och kontroversielle Boris Johnson kniper utrikesministerposten. På onsdagen utnämndes Theresa May formellt till ny premiärminister av drottningen och tar över rodret efter David Cameron. Hon står inför en lång rad utmaningar – bland annat att ena ett splittrat Tory-parti och få ordning i det politiska kaoset efter brexit. Här är de ministrar som hittills är klara i den nya regeringen som ska leda landet.

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1

1 / 15

"Järnladyn" i leopardmönstrade skor

Foto: AP

Premiärminister: Theresa May

Theresa May, 59, har gjort sig känd som en tuff förhandlare som slåss för sina åsikter men också hållit en lågmäld profil. I utländsk media benämnts hon ”den nya järnladyn” med anspelning på den enda andra kvinnliga premiärminister Storbritannien haft – Margaret Thatcher.

Många bedömare tror att hon siktar på att skapa en jämlik regering. Vissa av hennes uttalanden har väckt starka känslor genom åren och den migrationspolitik hon stått upp för har fått kritik för att vara hårdför.

Sedan 2010 har May innehaft inrikesministerposten och länge stått på listan över populära kandidater att ta över efter Cameron. I onsdags fick hon officiellt frågan av drottningen och tackade nigande ja.

May är uppväxt i ett medelklasshem i Oxfordshire och pappan var präst. Hennes föräldrar dog båda kort tid efter att hon tagit examen från Oxford. På universitetet träffade hon sin blivande make Philip, men paret har inga barn. Theresa May har arbetat på Bank of England och som finansiell rådgivare innan hon 1997 röstades in i parlamentet för valkretsen Maidenhead.

– Vi ska inte vara ett parti för några få privilegierade utan för alla. Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien, sade hon vid ett tal utanför 10 Downing street.

Privat ska hon vara en inbiten skofantast med förkärlek för leopardmönstrat, ha över 100 kokböcker hemma och älska nationalsporten cricket.

Annons
Annons
Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 1

2 / 15

Jokern i leken orsakar twitterstorm – Boris Johnson

Foto: Jane Barlow/AP

Utrikesminister: Boris Johnson

Flera utländska politiker hade svårt att hålla sig för skratt och twitter flödade över av upprörda kommentarer efter beskedet om att Boris Johnson blir ny utrikesminister.

Den tidigare borgmästaren i London – Johnson hade posten i åtta år – var ledare för brexit-anhängarna inför omröstningen och kampanjade för ett utträde ur EU. Mannen med den rufsiga kalufsen och hans drastiga utspel i allehanda olika frågor, även under tiden som borgmästare, har ofta väckt starka känslor.

Boris Johnson, 52, har en bakgrund som journalist och arbetade flera år på bland annat The Times och The Telegraph. Han har även varit chefredaktör för konservativa magasinet The Spectator. Han är gift med Marina Wheeler som är jurist och paret har sex barn. Redan 2001 valdes han in i parlamentet men lämnade sin plats för att bli borgmästare i London.

Två av hans främsta argument under brexit var bland annat att ekonomin skulle förbättras om landet lämnade EU och att migrationen skulle kunna kontrolleras bättre. Han tar över posten som utrikesminister från Philip Hammond som petas och blir finansminister.

Annons
Annons
Foto: Chris Radburn/TTBild 1 av 1

3 / 15

Miljöminister som kan få hantera besvikna bönder

Foto: Chris Radburn/TT

Miljöminister: Andrea Leadsom
Andrea Leadsom, som tillsammans med Theresa May var sist kvar som kandidat till att bli premiärminister innan hon drog sig ur, blir nu miljöminister. Som sådan får hon ansvar för de brittiska bönderna, som kan ha mycket att förlora på att subventionerna från EU dras in. Leadsom har själv sagt att stödet till bönderna kan komma att ses över om landet lämnar EU. Själv var hon dock en av ledarfigurerna i lämna-sidans kampanj.
Andrea Leadsom kommer närmast från jobbet som energiminister under David Cameron. Nu försvinner det departementet för energi och klimat – istället portioneras frågorna ut på övriga departement, vilket rönt skarp kritik bland annat från det gröna partiet. Leadsom kritiseras också för att ofta ha röstat mot progressiv miljölagstiftning. Då hon tillträdde som energiminister 2015 var hennes första fråga, enligt egen utsago, om klimatförändringarna var på riktigt. Hon kom dock fram till att så var fallet.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

4 / 15

Finansminister som hoppat mellan stolarna

Foto: AP

Finansminister: Philip Hammond

Finansministerposten kommer att bli en stor utmaning i kölvattnet av brexit-omröstningen då bland annat landets ekonomi saktat in och oron varit stor för vad som kommer att hända med det brittiska pundet.

Tidigare utrikesministern Philip Hammond, 60, tar över istället för George Osborne. Osborne var en stark kandidat till premiärministerposten och ledde kampanjen för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU, men han avgick efter omröstningen.

Hammond har en gjort en gedigen karriär som politiker och hoppat runt på en rad olika stolar – bland annat har han arbetat som transportminister, försvarsminister och utrikesminister sedan 2010. Hammond valdes in som representant för valkretsarna Runnymede och Waybridge 1997.

Philip Hammond, som är gift med tre barn, föddes i Essex och studerade ekonomi, filosofi och politik på Oxford. Han har bland annat arbetat på en konsultfirma och tjänat flera miljoner på bostäder och fastighetsutveckling, enligt brittisk media.
Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister, riktade under torsdagen skarp kritik mot Philip Hammond, då denne sagt att ”den bästa framtiden för Skottland är i Storbritannien.”, samtidigt som han avfärdat idén att Skottland skulle kunna fortsätta att ingå i EU:s inre marknad.

Annons
Annons

David Mundell.

Foto: Wenn Ltd/All Over PressBild 1 av 1

5 / 15

Enda konservativa skotten blir kvar

David Mundell.
David Mundell. Foto: Wenn Ltd/All Over Press

Skottlandsminister: David Mundell

Vad som ska hända med Skottland när Storbritannien lämnar EU är en öppen fråga. Landet röstade för att stanna i EU, och nu talas det om en ny omröstning om självständighet för Skottland. Att David Mundell får bli kvar som Skottlandsminister var väntat. Han är själv från Skottland och den enda konservativa politiker som representerar en skotsk valkrets.
David Mundell kampanjade för stanna-sidan.

Annons
Annons

James Brokenshire.

Foto: Ken McKay/REXBild 1 av 1

6 / 15

Får hantera frågan om Nordirlands status

James Brokenshire.
James Brokenshire. Foto: Ken McKay/REX

Nordirlandsminister: James Brokenshire

Från invandringsminister under Cameron till Nordirlandsminister. James Brokenshire arbetade nära Theresa May under hennes tid som inrikesminister och beskrivs som en nära allierad.
På Nordirland röstade en majoritet av befolkningen för att stanna i EU. Frågan om regionens status efter brexit är känslig. James Brokenshire stödde stanna-sidan i kampanjen inför brexit-folkomröstningen.

Annons
Annons

Amber Rudd, nybliven inrikesminister.

Foto: IBLBild 1 av 1

7 / 15

Får nyckelroll i arbetet med invandringsfrågor

Amber Rudd, nybliven inrikesminister.
Amber Rudd, nybliven inrikesminister. Foto: IBL

Inrikesminister: Amber Rudd

Två av de viktigaste ministerposterna tillhör kvinnor, och många bedömare tror att Theresa May kommer att utnämna fler kvinnliga ministrar för att skapa ett mer jämlikt ”lag”.

Inrikesminister blir Amber Rudd. Hon har liksom Philip Hammond en lång karriär inom politiken och haft flera ministerposter. Den nya posten ger henne en nyckelroll i Storbritanniens arbete med invandringsfrågor.

Amber Rudd, 52, har en gedigen meritlista. Hon började som ”aristokratisk koordinator” på filmen ”Fyra bröllop och en begravning” med uppdrag att hitta statister. Enligt regissören Richard Curtis fick hon jobbet för att hon ”kände så många hertigar och grevar”, skriver The Independent.

Sedan dess har hon hunnit med att arbeta både som ekonomijournalist och på flera investeringsbanker innan hon tog steget in i politiken som 40-åring. Hon arbetade bland annat på avdelningen för energi- och klimatförändringar innan hon avancerade till statssekreterare.

I den nya regeringen tvingas hon dra jämnt med Boris Johnson. Rudd var en stark förespråkare för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU och hennes kritik mot Johnson under kampanjen växte stor uppmärksamhet.

– Han är partiets nav och själ. Men han är ingen som du skulle välja att köra dig hem säkert efter en lång kväll, sade hon bland annat under en debatt.

Annons
Annons
Foto: Steve Parsons/APBild 1 av 1

8 / 15

Erfaren Brexit-anhängare får ansvar för utträdet

Foto: Steve Parsons/AP

Brexitminister: David Davis

Den nya regeringen kommer att ha en helt ny ministerpost – nämligen en brexit-minister. David Davis var en av de ledande rösterna under utträdeskampanjen och han blir chefsförhandlare när det gäller hur Storbritannien ska lämna EU.

Den 67-årige Davis har tidigare varit Europaminister och har en lång politisk karriär bakom sig. Som barn till en ensamstående mamma, med en far som försvann tidigt ur bilden och uppvuxen i ett mindre bemedlat och fattigare område i London, kämpade han sig så småningom till en plats på universitetet.

David Davis kandiderade 2005 till partiledarposten för att leda Tories men besegrades av David Cameron. Han har varit utnämnd till en platserna i det så kallade skuggkabinettet – som skugginrikesminister – men den posten avgick han ifrån 2008. Enligt vad han själv sagt ska det ha varit i protest mot regeringens planer på att förlänga möjligheten att hålla kvar personer misstänkta för terrorbrott till 42 dagar, rapporterade BBC.

David Davis har sagt att Storbritannien ska aktivera artikel 50 som innebär en formell begäran till EU om ett utträde ”före detta årets slut eller i början av nästa”, rapporterar The Independent.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

9 / 15

Skotsk läkare blir ny handelsminister

Foto: AP

Internationell handelsminister: Liam Fox

En annan tydlig Brexit-förespråkare som ingår i den nya regeringen är Liam Fox, 54.

Den förre detta skotske läkaren och kirurgen blir ny internationell handelsminister och sitter sedan tidigare i parlamentet för valkretsen North Somerset.

Fox har varit med i skuggkabinettet och skuggminister med ansvar för hälsofrågor, utrikesfrågor och försvarsfrågor. Han har också varit partiordförande under en kort period i början av 2000-talet och tjänat som försvarsminister. Han var en av kandidaterna till premiärministerposten efter Cameron, men drog sig tillbaka tidigt eftersom han saknade stöd från sina kollegor, enligt brittiska medier.
Det stormade kring Liam Fox 2011 när han lämnade sin dåvarande post efter avslöjandet att han låtit en nära vän delta i resor och som rådgivare trots att denne inte hade någon formell roll i regeringen.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

10 / 15

Remain-förespråkaren Fallon blir kvar

Foto: AP

Försvarsminister: Michael Fallon

Michael Fallon, 64, är en annan erfaren brittisk politiker med lång karriär bakom sig som stannar kvar som försvarsminister i Mays nya regering.
Fallon var redan som ung student engagerad i att Storbritannien skulle gå med i motsvarande EU – Europeiska gemenskaperna (EG) – 1975. Han har fortsatt att vara en stark anhängare till att landet skulle stanna kvar i alliansen så resultatet av omröstningen i juni blev ett bakslag. Han utnämndes till statssekreterare redan 1990 av Margaret Thatcher.

Han har bland annat varit minister för näringsliv och företag liksom energiminister från och med mars 2013. Sedan juli 2014 har han suttit på försvarsministerposten.

Inför omröstningen om brexit varnade han bland annat för effekterna av ett brittiskt utträde.

– Att lämna EU skulle vara extremt oansvarigt under en mycket känslig tidpunkt, sade Fallon bland annat i ett tal i underhuset, enligt The Guardian.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

11 / 15

Första öppet bisexuella ministern i en brittisk regeringen

Foto: AP

Utbildningsminister: Justine Greening

Biståndsministern Justine Greening, 47, blir ny utbildningsminister. Hon får även ansvaret för kvinnor och jämlikhetsfrågor.

Greening var transportminister mellan 2011 och 2012. Hon har en över tio år lång karriär som politiker och har suttit i parlamentet sedan 2005. Direkt efter brexit-omröstningen i juni avslöjade Greening på twitter att hon var gay och levde lycklig i en samkönad relation, enligt brittiska medier.

”Jag kampanjade för ett starkare ”in” men ibland är det bättre att komma ut!”, twittrade hon och fick stort stöd från flera av sina partikollegor som stödde remain och skrev att hennes tweet var den enda ljuspunkten.

Greening blir därmed den första öppet bisexuella/homosexuella ministern som tagit plats i den brittiska regeringen.

Annons
Annons
Foto: Jon Super/APBild 1 av 1

12 / 15

Frispråkig miljöminister efterträder Gove

Foto: Jon Super/AP

Justitieminister: Elizabeth Truss

Ytterligare en kvinna tillsätts på en annan tung ministerpost. Under torsdagen stod det klart att Elizabeth Truss, 40, tidigare miljö- och jordbruksminister i den gamla regeringen, blir ny justitieminister efter sparkade Michael Gove. Truss tillträdde sin post 2014 och blev då Storbritanniens yngsta minister någonsin.

Hon har ofta väckt uppmärksamhet, under åren då hon arbetade som utbildnings- och barnomsorgsminister fick de reformer inom barnomsorgen som hon presenterade både beröm och kritik.

När hon tillträdde som miljöminister nämnde hon bland annat att hon tror helt och fullt på rönen om omfattande klimatförändringar och att den mänskliga påverkan är en bidragande orsak.

Annons
Annons

Sajid Javid.

Foto: Rajanish Kakade/TTBild 1 av 1

13 / 15

Före detta bank-VD:n blir kommunminister

Sajid Javid.
Sajid Javid. Foto: Rajanish Kakade/TT

Kommunminister: Sajid Javid

Sajid Javid**** blir minister för ”communities and local governments” vilket skulle kunna översättas till kommunminister. Han var senast näringsminister under David Cameron, men har även under bara några år hunnit inneha flera andra poster, till exempel den som kulturminister.
Sajid Javid har ett förflutet inom bankvärlden. Mellan 2004 och 2009 var han VD för Deutsche Bank innan han bestämde sig för att bli politiker. Han var för att Storbritannien skulle stanna i EU.

Javids föräldrar kommer från Pakistan och hans far arbetade som busschaufför.

Annons
Annons
Foto: Matt Dunham/APBild 1 av 1

14 / 15

Bojos sidekick Michael Grove sparkas

Foto: Matt Dunham/AP

Theresa May fortsätter att möblera om rejält i sin nya regering. En av dem som får sparken är justitieminister Michael Gove.

Gove var en stark anhängare till ett utträde ur EU och nära lierad med Boris Johnson under Brexit-kampanjen. Men sedan dess har de forna vännerna inte dragit jämnt – Gove som tidigare gått ut och sagt att han tänkte kandidera till premiärministerposten har anklagats för att motarbeta Bojos anspråk på samma post.

Försöket att bli premiärminister misslyckades och nu ryker Gove även som justitieminister, samtidigt som Boris Johnson kniper den tunga utrikesministerposten.

Annons
Annons

Priti Patel kampanjar tillsammans med Boris Johnson för ett brittiskt utträde ur EU.

Foto: Ben Stevens/Polaris ImagesBild 1 av 1

15 / 15

Fler ministrar

Priti Patel kampanjar tillsammans med Boris Johnson för ett brittiskt utträde ur EU.
Priti Patel kampanjar tillsammans med Boris Johnson för ett brittiskt utträde ur EU. Foto: Ben Stevens/Polaris Images

Damian Green tar steget upp från parlamentsledamot till minister för jobb och pensioner.

Greg Clark blir näringsminister. Samtidigt slås näringsdepartementet ihop med departementet för energi och klimatförändringar. Han var tidigare kommunminister.
__
Karen Bradley__ blir minister för kultur, sport och media. Hon var tidigare minister för säkerhetsfrågor på inrikesdepartementet. Bremainer.
__
Priti Patel__ blir minister för internationell utveckling. Hon stödde lämna-sidan inför brexit-folkomröstningen och var sysselsättningsminister under Cameron.
Chris Gayling blir transportminister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons