Annons

Här är 11 märkligaste teknikprylarna

Tre av de udda prylarna som har visats upp på den amerikanska teknikmässan CES.
Tre av de udda prylarna som har visats upp på den amerikanska teknikmässan CES. Foto: Modius, Ben & Jerry’s, Somnox

Numera är det inte bara telefonen och bilen som utvecklats och blivit smarta. Varför inte ha en uppkopplad brödrost, kudde, hårborste eller kattlåda?

Här är elva udda prylar som har visats upp på den amerikanska teknikmässan CES under de senaste tre åren.

Under strecket
Publicerad
Foto: Onvi Bild 1 av 1

1 / 11

Foto: Onvi

Kameratandborsten

Eltandborsten var bara första steget. Nu är det kameratandborsten som gäller – i alla fall enligt det amerikanska företaget Onvi. I tandborsten finns en kamera som tar bilder och filmar inne i munnen. Tandborsten går såklart att synka med mobilen – så att du kan se insidan av munnen medan du borstar – och skicka bilderna till tandläkaren.

Ännu finns tandborsten inte ute till försäljning, men det går att förebeställa ett exemplar för drygt 3 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: Ben & Jerry’s Bild 1 av 1

2 / 11

Foto: Ben & Jerry’s

Glasslåset

Vilken nyhet skulle glassjätten Ben & Jerry’s presentera på en teknikmässa, frågade sig många inför årets upplaga av CES. Ett glasslås, blev svaret.

Den som vill skydda sin glass kan sätta fast låset på en öppnad förpackning och förse det med ett kodlås. Den som inte riktigt litar på att de man delar frys med ska lämna glassen ifred kan köpa låset för en dryg hundring på Ben & Jerry’s hemsida.

Och ja, den här artikeln kommer att bli ännu konstigare.

Annons
Annons
Foto: Kohler Bild 1 av 1

3 / 11

Foto: Kohler

Röststyrda toaletten

Trodde du att den uppkopplade tekniken skulle hålla sig borta från toaletten? Då trodde du fel. Kohlers Numi-toalett kan röststyras för att värmas upp till önskad temperatur, och den öppnas och stängs automatiskt. Givetvis kan du koppla upp toaletten mot mobilen för att spela musik genom den inbyggda högtalaren.

Den som vill uppgradera badrummet får betala drygt 68 000 kronor för den uppkopplade toaletten.

Annons
Annons
Foto: Modius Bild 1 av 1

4 / 11

Foto: Modius

Bantningshörlurarna

Visst kan man motionera mer eller äta nyttigare för att gå ner i vikt. Eller så kan man köpa ett par hörlurar för 4 000 kronor.

Modius, företaget bakom uppfinningen, hävdar att de elektriska signalerna som skickas ut stimulerar hjärnan att förbränna fett och leder till minskat sötsug och aptit.

Annons
Annons
Foto: Selfly Bild 1 av 1

5 / 11

Foto: Selfly

Selfiedrönaren

Det är oklart ifall företaget bakom selfiedrönaren Selfly har missat selfiepinnens existens, men den som vill ta sitt Instagramkonto till en ny nivå kan skicka upp kameran i luften.

Drönaren kopplas till mobilen som används för att styra den, och den kan sedan fota och filma. Till skillnad från vanliga foto- och filmdrönare är Selfly specialiserad på just selfies, och kostar drygt en tusenlapp. Om det verkligen räknas som en selfie när det är drönaren som tar bilden är en annan fråga.

Annons
Annons
Foto: Egg Minder Bild 1 av 1

6 / 11

Foto: Egg Minder

Äggappen

Vissa av oss får pushnotiser om viktiga nyhetshändelser. Andra, som har installerat appen Egg Minder, får pushnotiser när äggen i kylskåpet börjar bli gamla.

Det hela fungerar genom att kunden köper ett speciellt ”ställ” för äggen att ha i kylskåpet. ”Stället” har sensorer som både känner av hur många ägg som står där och om de börjar bli gamla, och kopplas sedan till mobilen så att du i affären kan kolla hur många ägg du har hemma.

Annons
Annons
Foto: Somnox Bild 1 av 1

7 / 11

Foto: Somnox

Smarta kudden

Nederländska Somnox kallar sin uppfinning för en sovrobot, men den är egentligen en smart kudde. Tanken är att den som ska somna håller om kudden, som då känner av andningstakten och själv börjar ”andas” i samma takt. Sedan sänks takten, vilket ska göra att personen också andas långsammare och därmed somnar lättare.

Dessutom kan kudden spela upp musik, ljudböcker eller ljud som ska underlätta insomnandet. En kudde kostar drygt 6 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: LavvieBot Bild 1 av 1

8 / 11

Foto: LavvieBot

Kattlådan med egen app

Den uppkopplade toaletten var bara början. Det amerikanska bolaget Lavviebot har utvecklat en uppkopplad kattlåda, som automatiskt tar hand om det som hamnar där.

Givetvis finns också en app, så att du i realtid kan se när din katt går på lådan. Har du flera katter kan appen känna igen hur ofta och hur länge de olika katterna i fråga använt lådan.

Kattlådan finns inte ute till försäljning än, men kan förbeställas för drygt 5 300 kronor.

Annons
Annons
Foto: L’Oreal Bild 1 av 1

9 / 11

Foto: L’Oreal

Smarta hårborsten

Att borsta håret är seriösa grejer. Världens första uppkopplade hårborste är därför utrustad med en mikrofon och flera sensorer som analyserar både hur du borstar och hur håret mår.

Eftersom borsten är kopplad till mobilen går det sedan att kolla upp allt detta. Den kostar strax under 2 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: Sensorwake Bild 1 av 1

10 / 11

Foto: Sensorwake

Väckarklockan med lukt

Att vakna av ett ljud eller ett visst ljus känns så 2008. Så tänkte kanske bolaget Sensorwake när de utvecklade väckarklockan Oria. När ägaren till väckarklockan ställer in den, kan man inte bara välja vilken tid den ska ringa – utan också vilken lukt som ska utsöndras strax innan klockan ringer.

På hemsidan presenteras tretton olika dofter, allt från choklad och rostat bröd till nyklippt gräs. En väckarklocka kostar drygt 1 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: Griffin Technology Bild 1 av 1

11 / 11

Foto: Griffin Technology

Uppkopplade brödrosten

På tal om rostat bröd har en internetuppkopplad brödrost länge varit en skämtbild för onödig teknik. Men givetvis finns den appstyrda brödrosten redan ute på marknaden.

Med bluetooth kopplas den till mobilen, där användaren kan styra exakt hur brödskivorna ska rostas.

Annons
Annons
Annons
Annons