Annons

Här är vårdpartierna som vågade och vann

Vårdpartier är på frammarsch och finns nu representerade i sju regioner och landsting. Dessutom har olika sjukvårdspartier fått mandat i nio kommuner – trots att vårdfrågorna inte avgörs på kommunal nivå.

Under strecket
Publicerad
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

1 / 4

Efter reklamen visas:
Partiet som skrällde i Jönköpings län

Vilande parti efter seger i Norrköping

Foto: Claudio Bresciani/TT

Inför valet 2006 bildades Vrinnevilistan i Östergötland. Det var uppretad vårdpersonal som gick samman och startade ett parti för att rädda Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Det höll då på att avvecklas som ett komplett akutsjukhus.

Vrinnevilistan kom in direkt och fick elva procent i landstingsvalet. Sedan höll man sig kvar 2010 men inför valet 2014 förklarade man partiet som vilande.

– Det behövs inte längre, vi nådde målet och sjukhuset är räddat. Men vi kan när som helst starta det igen ifall det skulle behövas, säger Pernilla Claar Granqvist, som nu lämnat politiken.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 4

Vård för pengarna kräver mer vård för pengarna

Partiet Vård för pengarna i Sörmland bildades för fem år sedan. Man kom in redan 2014 men har nu fördubblats och är landstingets näst största parti.

Precis som tidigare i Östergötland och nu i Region Jönköping är det vårdpersonal som startat detta lokala sjukvårdsparti. Man vill ha tillräckligt med personal på vårdgolvet och få bort onödig byråkrati.

Just nu är Vård för pengarna ivrigt uppvaktat av Socialdemokraterna för att bilda en majoritet. Men då behövs även ett blocköverskridande med antingen Liberalerna eller Centerpartiet.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 4

Uppstickare största parti i Norrbotten

Sveriges första sjukvårdsparti startade i Norrbotten. Det var inför 1994 års val och sedan dess har man sakta med säkert vuxit så att man nu för två veckor sedan blev det största partiet i Norrbotten.

Efter 84 år vid rodret kommer Socialdemokraterna att få lämna ifrån sig makten. Sjukvårdspartiet vill bilda majoritet med Moderaterna och Centern.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 4

Dramatiskt maktskifte i Västernorrland

Efter fyra år i kylan kom sjukvårdspartiet i Region Västernorrland återigen in i fullmäktigevärmen med sju mandat. Förklaringen är förstås det folkliga upproret i Sollefteå och misstron mot de etablerade partierna.

– Verkligen, och vi vill förstås öppna BB och akuten som vanligt igen i Sollefteå. Men vi vill också ha sammanhållna vårdkedjor i hela vår sjukvård och att allt inte ska bestämmas från Sundsvall, säger Katarina Hägg, partiets förstanamn.

Inom kort verkar Sjukvårdspartiet göra upp med Allianspartierna för att få ett maktskifte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons