Annons

Här är världens tio mest korrupta länder

Telias miljardböter efter mutskandalerna i Uzbekistan har fört upp korruption på agendan igen. Men trots utbredd korruption tar landet inte plats på listan över världens 10 mest korrupta länder.

Under strecket
Publicerad

Transparency International listar varje år hur korrupta världens länder är.

Foto: TT/APBild 1 av 1

1 / 11

Transparency International listar varje år hur korrupta världens länder är.
Transparency International listar varje år hur korrupta världens länder är. Foto: TT/AP

En sammanställning från Transparency International från 2016 visar att just Uzbekistan hamnar på 20:e plats av världens mest korrupta länder.

Organisationen listar varje år hur korrupta väldens länder är. Sammanställning bygger på en kombination av enkätundersökningar och experters bedömningar av korruptionen i de olika länderna.

Enligt den senaste sammanställningen är Sverige världens fjärde minst korrupta land, endast slaget av Finland, Nya Zeeland och Danmark.

Det finns däremot många exempel på länder som härjas av korruption, nepotism och maktmissbruk – här är de 10 värsta.

Annons
Annons

Amerikansk soldat i en tron i Saddam Husseins palats.

Foto: Karim Kadim/APBild 1 av 1

2 / 11

10. Irak

Amerikansk soldat i en tron i Saddam Husseins palats.
Amerikansk soldat i en tron i Saddam Husseins palats. Foto: Karim Kadim/AP

Palats med kalasjnikovs i guld, troner och tavlor med fantasymotiv – sinnebilden för hur Saddam Husseins släkt berikade sig på den irakiska befolkningen.

Fjorton år efter att USA störtade diktatorn lider Irak brist på elektricitet, vatten, skolor och sjukhus – och en starkt bidragande orsak är den omfattande korruption som skadar landets ekonomi, enligt Transparency International. 2016 gick FN ut med att de ska hjälpa Irak att få bukt med korruptionen.

Annons
Annons

Knarksmugglarna i Guinea-Bissau använder små snabba båtar.

Foto: Rebecca Blackwell/APBild 1 av 1

3 / 11

9. Guinea-Bissau

Knarksmugglarna i Guinea-Bissau använder små snabba båtar.
Knarksmugglarna i Guinea-Bissau använder små snabba båtar. Foto: Rebecca Blackwell/AP

På senare år har internationella knarkligor omvandlat det lilla västafrikanska landet till en viktig omlastningsstation för kokain som smugglas från Latinamerika till Europa.

Pengar som knarksmugglingen genererar ska ha främjat korruptionen inom de offentliga institutionerna, särskilt inom militären, som har varit, inblandad i droghandeln. Omständigheterna har inneburit att Guinea-Bissau blivit allt mer korrupt de senaste åren, enligt Transparency Internationals sammanställning.

Annons
Annons

Afghanistan härjas fortfarande av våldet – och korruption.

Foto: Rahmat Gul/APBild 1 av 1

4 / 11

8. Afghanistan

Afghanistan härjas fortfarande av våldet – och korruption.
Afghanistan härjas fortfarande av våldet – och korruption. Foto: Rahmat Gul/AP

Liksom Irak invaderades även Afghanistan av USA-ledda styrkor efter 11 september-attentaten. Även här förekommer omfattande korruption.

Korruptionen är ständigt närvarande i människors vardag. För att till exempel få ut en universitetsexamen eller ett vigselbevis krävs ofta en muta, enligt Svenska Afghanistankommitén.

Men det kan finnas hopp – de senaste fem åren har landet förbättrat sin ställning i Transparency Internationals ranking. Det beror bland annat på att staten vidtagit vissa åtgärder mot korruption, enligt organisationen.

Annons
Annons

Libysk milis.

Foto: Abdel Magid Al Fergany/APBild 1 av 1

5 / 11

7. Libyen

Libysk milis.
Libysk milis. Foto: Abdel Magid Al Fergany/AP

Libyen återfinns också på listan. Precis som Saddam Hussein utnyttjade Libyens förra diktator Muammar Gaddafi sin ställning för att berika sig själv. Innan han störtades 2011 var han värd cirka 1 300 miljarder kronor, enligt uppskattningar av LA Times, vilket gjorde honom till världens i särklass rikaste man.

Efter hans död har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Samtidigt har korruptionen också ökat sedan 2012.

Annons
Annons

Diktatorn Omar Hassan al-Bashir.

Foto: Hassan Ammar/APBild 1 av 1

6 / 11

6. Sudan

Diktatorn Omar Hassan al-Bashir.
Diktatorn Omar Hassan al-Bashir. Foto: Hassan Ammar/AP

Sudans moderna historia har präglats av militära konflikter och brist på demokrati. Efter 50 år av inbördeskrig slöts ett fredsavtal mellan norr och söder 2005. 2011 delades slutligen Sudan i två länder. Tvister om om gränsdragningar och resursfördelning mellan Sudan och Sydsudan har däremot fortsatt.

Korruption, nepotism och massmissbruk finns på alla nivåer inom staten och näringslivet. Diktatorn Omar Hassan al-Bashir tog makten i en militärkupp 1989 och regimens företrädare har starka privata intressen i näringslivet via hemliga bolag, enligt Sida.

Annons
Annons
Foto: PrivatBild 1 av 1

7 / 11

5. Jemen

Foto: Privat

Jemen är ett av flera länder på listan som drabbats av kaos under skeendet som följde den arabiska våren. Protesterna år 2011 ledde till att president Saleh avgick efter tre decennier vid makten. Hans efterträdare jagades på flykt av Iran-stödda rebeller. Rebellerna bekämpas i sin tur med bombanfall av en sunnimuslimsk allians ledd av Saudiarabien.

Samtidigt frodas korruptionen och den mänskliga nöden växer i krigets spår. Precis som i Libyen anses korruptionen ha ökat i landet sedan 2012.

Annons
Annons

Aleppo.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

8 / 11

4. Syrien

Aleppo.
Aleppo. Foto: Lars Pehrson

De folkliga protesterna mot diktatorn Bashar al-Assad under 2011 lyfte krav på – förutom politiska reformer – också ett stopp på den utbredda korruptionen.

Men protesterna slog över i ett inbördeskrig som fortfarande pågår. Enligt Transparency International har korruptionen ökat kraftigt sedan 2012.

Annons
Annons
Foto: Kim Kwang Hyon/APBild 1 av 1

9 / 11

3. Nordkorea

Foto: Kim Kwang Hyon/AP

Världens mest slutna land är enligt Transparency International det tredje mest korrupta. Efter andra världskriget grep den nuvarande diktatorn Kim Jong-Uns farfar makten och landet har styrts som en kommunistisk diktatur sedan dess.

Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade, ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation och all opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar, enligt Utrikespolitiska institutet.

Annons
Annons
Foto: Peter AlestigBild 1 av 1

10 / 11

2. Sydsudan

Foto: Peter Alestig

Som tidigare nämnts så bröt sig landet loss från Sudan så sent som 2011. Men hoppet om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Inom den nya staten fanns gammal rivalitet mellan de största folkgrupperna dinka och nuer, och 2013 utbröt ett inbördeskrig som varade till 2015.

Efter över 60 år av nästan ständiga konflikter saknar Sydsudan nästan helt modern infrastruktur och folkmajoriteten lever under vedervärdiga förhållanden. Utöver det rankas det också som världens näst mest korrupta land.

Annons
Annons

Den islamistiska terrorgruppen al-Shabab kontrollerar delar av Somalia.

Foto: Farah Abdi Warsameh/APBild 1 av 1

11 / 11

1. Somalia

Den islamistiska terrorgruppen al-Shabab kontrollerar delar av Somalia.
Den islamistiska terrorgruppen al-Shabab kontrollerar delar av Somalia. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Världens mest korrupta land är även ett av de länder som drabbats hårdast av krig under senare decennier. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralregering och landet har präglats av klanstrider, konflikter mellan islamistgrupper och svaga övergångsstyren. Samtidigt har civilbefolkningen drabbats hårt av våld och svält.

Försök att bygga upp landet lamslås ofta av korruptionen. Den somaliska regeringen är helt beroende av ekonomiskt stöd utifrån men även en stor del av de pengarna har försvunnit i korruption, enligt FN.

Den nyvalde presidenten Mohamed Abdullahi Farmajo har lovat att bekämpa extremistgruppen al-Shabab och korruptionen i landet. Det återstår att se om han lyckas.

Källor: Transparency International, Utrikiska institutet, Sida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons