SvD Perfect Guide
Annons

Här är verklighetens Djursholm

Filmatiseringen av Malin Persson Giolitos succéroman ”Störst av allt” är vårens tv-snackis – men hur väl skildras egentligen det flotta ungdomslivet? SPG har faktagranskat serien med några äkta Djursholmsgymnasister.

Text: Sophie Tisell - 13 maj 2019
Foto: TTBild 1 av 2
Foto: NetflixBild 2 av 2

Semester

Foto: TT
Foto: Netflix

I de första avsnitten befinner sig Maja på familjesemester på Franska rivieran. Visst är södra Frankrike härligt, men vill man umgås med andra svenskar (läs: djursholmsbor) bör man hoppa på flyget till Mallorca istället. Den spanska semesterön vimlar av svenskar och i Palma möter man det ena bekanta ansiktet efter det andra. Annars är det de vanliga semesterorterna: Falsterbo, Torekov och Stockholms skärgård som gäller. Egentligen finns det bara två anledningar till att man befinner sig i Djursholm under sommaren: att du packar om väskan eller jobbar som vakt och patrullerar runt de tomma villorna.  

Annons
Annons
Foto: NetflixBild 1 av 3
Foto: TTBild 2 av 3
Foto: NetflixBild 3 av 3

Shopping

Foto: Netflix

Militärjackor, Commes des Garçon-hoodies och Stella McCartney-väskor. Ja, Störst av allt-skaparna har varit duktiga på att fånga de unga djursholmarnas stil. Märken som Eytys, Zadig &Voltaire, Stella McCartney, Balenciaga, Acne, Alexander McQueen och Maria Nilsdotter går hem hos de allra flesta i förorten. Men lugn, även Zara funkar. Dels för enklare vardagskläder eller om man snabbt behöver hitta en glittrig topp till helgens poolparty.

Häng

Foto: TT

I tillbakablickarna befinner sig huvudpersonerna på allt från lyxyachts i Medelhavet till nattklubbar inne i stan. Men givetvis finns en vardag även i Djursholm. En populär fritidsaktivitet bland unga är att köpa med sig kaffe från Gateau på torget och gå ner till bryggorna vid vattnet. Vill man åka in till stan är det bil, mopedbil eller Roslagsbanan som gäller. För nej, det finns ingen härlig färja, som Sebastian och Maja åker i första avsnittet.

Klubb

Foto: Netflix
Annons
Annons
Foto: Café OperaBild 1 av 3
Foto: La PiazzaBild 2 av 3
Foto: Monrad’sBild 3 av 3
Foto: Café Opera

Förutom överdådiga fester i Djursholmsvillorna hänger huvudkaraktärerna gärna på nattklubben Rose. Mer troligt hade varit om Maja, Sebastian, Samir, Amanda och Labbe hängt på Brillo för att sedan fortsätta till Café Opera och bakfickan End. Drinkar då? Det vanliga: öl, cider, champagne och vodka Redbull. Kvällarna avslutas med antingen hamburgare på Max på Hamngatan, mittemot caféet, eller korv på Circle K i Danderyd. Taxi är det givna färdmedlet hem.

Kvarterskrog

Foto: La Piazza
Foto: Monrad’s

Djursholms torg har ett generöst utbud av restauranger. La Piazza om man är sugen på italiensk, Brasserie Greta för traditionella kötträtter och Monrad’s om man vill äta fisk och skaldjur. Den sistnämnda är en stor favorit och fanns praktiskt nog på Sandhamn förut, där många Djursholmsfamiljer tillbringar sina somrar. Restaurangen är perfekt för söndagsmiddag med familjen eller om en födelsedag ska firas. Tips: testa caesarsalladen.

Annons
Annons
Foto: NetflixBild 1 av 2
Foto: Barry’s BootcampBild 2 av 2

Salonger

Foto: Netflix

Huvudkaraktären Sebastians kortklippta lugg har varit omdiskuterad. Är det verkligen så bratiga gymnasiekillar ser ut idag? Nej. Om Sebastian gått på Viktor Rydberg Djursholm – verklighetens Djursholms allmänna gymnasium – hade han stuckit ut rejält. Här har killarna lagom långt hår och en avslappnad mittbena. Klassiskt och snyggt. Ska man klippa sig gör man det helst på salongerna på Djursholms torg, Salong Louise P eller Lo Ve & Co till exempel.

Träning

Foto: Barry’s Bootcamp

Någon träning hinns inte med i Störst av allt. Men visst tränar Djursholmsungdomarna! Även om idrottsintresset svalnat något i gymnasiet, så blir det ett svettigt gympass då och då. Här finns flera alternativ att välja mellan. Antingen Djursholms träningscenter – som ligger centralt i förorten – eller Sats i Danderyd. Även amerikanska Barry’s på Östermalm har blivit en favorit. Under de varmare månaderna lär man även se ett och annat kompisgäng promenera längs vattnet eller runt elljusspåret i Altorpsskogen, helst iklädda sportiga tights, stickade Soft goat-tröjor och solglasögon.

Annons