Annons

Här badar du bäst med rumpan bar

I Sverige finns tusentals nakenbadare. Nu har de fått en lista att konsultera för att hitta de bästa platserna att nudistnjuta på. Arkivbild.
I Sverige finns tusentals nakenbadare. Nu har de fått en lista att konsultera för att hitta de bästa platserna att nudistnjuta på. Arkivbild. Foto: Felipe Dana

I Sverige finns tusentals aktiva nakenbadare och intresset för dopp med bar kropp är konstant.

För den som vill nudistnjuta på bästa sätt eller kanske begå nakenpremiär finns nu en lista med Sveriges tio bästa nakenbad.

Under strecket
TT
Publicerad

Resesöksajten Momondo har utsett Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren. Vid bedömningen har atmosfär och miljö, popularitet och tillgänglighet vägts in. I topp hamnar Lövnäsbadet i sjön Yngern i Nykvarn. Där finns sandstrand för nakenbadare och även möjlighet att bada från brygga. Dessutom går det smidigt att ta sig till badet både med bil och kollektivtrafik, enligt listan.

I Sverige ligger intresset för nakenbad på en konstant nivå sedan flera år.

– Vi är 3 200 medlemmar i Sverige som är aktiva. Men man brukar säga att vi utgör ungefär tio procent av alla som badar nakna så det finns kanske runt 300 000 nakenbadare i Sverige, säger Christer Nilsson, ordförande för Sveriges naturistförbund (SNF).

Hans eget favoritbad är Knähaken i Helsingborg, framför allt eftersom badet är lättillgängligt för alla.

– Det är ett av de få ställen i Sverige där man i stort sett kan köra ner till badplatsen och parkera. Annars ligger många naturistbad lite avsides.

Christer Nilsson tycker att kommunerna borde satsa mer på lättillgängliga nakenbad för att kunna locka fler badande till den avklädda sidan.

– Vi har ingenting att dölja så vi behöver inte hänvisas till att gå långt in i skogen.

En av de vanligaste missuppfattningarna som nudister möter är att folk tror att det på något sätt handlar om sex.

– Det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Bara för att man är naken behöver man inte ha sex, säger Nilsson.

Han säger att det finns uppföranderegler även för naturister och att det inte är accepterat att bete sig annorlunda än på vilken annan offentlig plats som helst.

– På badstränderna hålls det bra koll av naturisterna själva, säger Christer Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons