Annons

Här blev SD störst: ”Löfven måste slå näven i bordet”

Enligt Kenneth Upphagen kampanjade SD enbart i sociala medier i Älvdalen.
Enligt Kenneth Upphagen kampanjade SD enbart i sociala medier i Älvdalen. Foto: Lars Pehrson

Sverigedemokraterna utpekas som EU-valets stora vinnare. I Älvdalen har SD gått om Socialdemokraterna och är störst i kommunen.

– Nu måste Löfven sluta prata och börja göra, säger Leif Ekström, lokal S-politiker.

Under strecket
Publicerad

Leif Ekström beskriver valutgången som ”hårresande”.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

– Jag säger bara wow! Vi har lyckats ruska liv i våra soffliggare.

Kenneth Upphagen, Sverigedemokraternas första namn i Älvdalens kommun, är mer än nöjd med EU-valets utgång.

Hans parti fick 15,4 procent av rösterna och går från två till tre mandat i EU-parlamentet. SD är det parti som ökade mest, jämfört med valet 2014.

Men det är de lokala framgångarna som Kenneth Upphagen jublar åt. Älvdalen är en av flera kommuner där SD blev största parti i EU-valet. Här fick SD 29,6 procent och gick om Socialdemokraterna som backade med 11,3 procentenheter.

Kenneth Upphagen tror att resultatet till stor del beror på att partiet lyckats mobilisera sina väljare till att faktiskt gå och rösta. Han påpekar också att man i ett av valdistrikten, Särna, nu ligger på 40,1 procent.

Det är helt sanslöst. Besviken är bara förnamnet.

– Det är nästan varannan väljare. Det är fantastiskt. Vi har inte lagt ner något arbete på att kampanja ute på gator och torg. Vi har bara jobbat på sociala medier, förklarar han.

Den lokale S-politikern Leif Ekström hade ännu inte tagit del av valresultatet när SvD når honom på måndag morgon. Han är ute och fiskar och tar igen sig efter en intensiv valkampanj.

Annons
Annons

Leif Ekström beskriver valutgången som ”hårresande”.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

– Var tredje person som jag möter på gatan i Älvdalen har alltså röstat på Sverigedemokraterna? Det är helt sanslöst. Besviken är bara förnamnet, säger han.

I ett reportage i SvD tidigare i vår levererade Leif Ekström en svidande domedagsprofetia över sitt parti: ”Socialdemokraterna kommer att marginaliseras. Bli ett 10-procentsparti”, sa han då.

Leif Ekström beskriver valutgången som ”hårresande”.
Leif Ekström beskriver valutgången som ”hårresande”. Foto: Lars Pehrson

Dagen efter EU-valet är kritiken mot det socialdemokratiska ledarskapet inte nådig.

– Det bara pratas och tillsätts utredningar. Jag såg Löfvens reklam om att motverka främlingsfientlighet och ta tag i utanförskap, men det händer ingenting. Vi har pratat om Polen och Ungern i flera år men ingen gör något. Det blir ett löjets skimmer över det hela. Löfven måste slå näven i bordet, visa handlingskraft och vara den ledare vi behöver, säger Leif Ekström.

Även om SD ökar jämfört med EU-valet 2014 tycker statsvetaren Niklas Bolin att det är viktigt att lyfta fram att detta är första gången som partiet inte går framåt jämfört med det förra nationella valet.

– Partiet når ett lägre resultat än i riksdagsvalet 2018. Det kan delvis bero på att EU-valet är ett mobiliseringsval och att SD-sympatisörer är soffliggare i högre utsträckning än andra väljare. Det är också ett tecken på att SD:s uppgång planat ut. Man ligger ungefär på samma nivå som man hade redan 2015–16, säger Niklas Bolin som forskar om högerpopulistiska partier vid Mittuniversitetet.

Sammantaget finns således stora frågetecken kring vilket inflytande gruppen och SD får.

Nyligen avslöjades det att EU-parlamentarikern Peter Lundgren tagit en kvinnlig partikamrat på brösten. Enligt Niklas Bolin kan det ha spelat in, även om skandaler inte tycks påverka SD:s stöd nämnvärt.

– Det ska bli intressant att följa nu hur grupperna i EU-parlamentet nu formeras. SD:s grupp ECR har ju tappat såväl Dansk Folkeparti som Sannfinländarna. Dessutom gör Tories ett katatstrofval. Sammantaget finns således stora frågetecken kring vilket inflytande gruppen och SD får. Man har ju varit tydliga med att man inte vill samarbeta med högerradikaler som Le Pen och Salvini, säger Niklas Bolin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons