Annons

"Har blivit en del av Sahlins sorgliga mönster"

Den nya Sahlin-affären är mycket värre än tobleroneköp och ogenomtänkta kortdrag, säger journalisten Lotta Gröning, som skrivit en bok om Mona Sahlins politiska liv.

– Åh nej, inte en gång till, var min första tanke, säger Gröning till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Det här är väldigt tragiskt”, säger Lotta Gröning som skrev boken om Mona Sahlins politiska liv.

Foto: TTBild 1 av 1

”Det här är väldigt tragiskt”, säger Lotta Gröning som skrev boken om Mona Sahlins politiska liv.

Foto: TTBild 1 av 1
”Det här är väldigt tragiskt”, säger Lotta Gröning som skrev boken om Mona Sahlins politiska liv.
”Det här är väldigt tragiskt”, säger Lotta Gröning som skrev boken om Mona Sahlins politiska liv. Foto: TT

**Mona Sahlin avgick på onsdagen **som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Expressens avslöjande om falskt intyg till en medarbetare – en livvakt – som ville köpa hus.

En förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande är inledd.

– Det här är väldigt tragiskt. Även om man inte vet alla orsaker så är det väldigt talande att hon avgår med omedelbar verkan. Alla förväntade sig att hon skulle vara kvar tills uppdraget gick ut, säger journalisten Lotta Gröning, som arbetat som sakkunnig hos Mona Sahlin och skrivit boken om hennes politiska liv.

Det allvarligaste av det hon gjort hittills och inget man kan förklara bort.

**Hon fortsätter: **

– Om hon gjort den här förfalskningen så är det ett allvarligt brott. Det allvarligaste av det hon gjort hittills och inget man kan förklara bort, säger Lotta Gröning.

Annons
Annons

I boken menar Gröning att det är en bedrift av Sahlin att lyckas resa sig efter så många affärer och politiska misstag. Men det här är mycket allvarligt, säger hon.

– Åh nej, inte en gång till, var min första tanke. Jag blev besviken och ledsen, och det är ganska tragiskt faktiskt.

Jag träffade henne för en vecka sedan. Då sa hon att om hon kan reta båda sidor i arbetet mot extremism så har hon lyckats.

Varför är det tragiskt?

– Hon har ju gjort ett bra jobb på sin nya post. Hon har så mycket att ge, hon är en sådan person som sticker ut och kan engagera människor. Jag träffade henne för bara en vecka sedan. Då sa hon att om hon kan reta båda sidor i det förebyggande arbetet mot extremism så har hon lyckats. Hon kan få igång folk, det kan hon. Stefan Löfven är inte sådan, inte Anna Kinberg Batra heller.

Hur kan det hända igen?

– Det har ju varit något hela tiden med Mona Sahlin. Hon har uppenbarligen haft problem med det administrativa och kanske omdömet. Det har blivit en del av ett sorgligt mönster. Man skriver inte falska intyg, man gör bara inte det.

Lotta Gröning tar samtidigt upp flera exempel på Mona Sahlins unika drivkraft och engagemang. "Hon tog alla tuffa frågor, all kritik. Rubbet", menar Gröning. Sahlin började prata politik så att vanligt folk förstod, när hon blev partiledare.

**Hur kommer vi prata om Mona Sahlin om ett par år? **

– Det är svårt att säga, men det här avslöjandet kommer följa med henne, så är det bara.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons