Annons
Krönika

Per Wästberg:Här bör inte finnas någon tolerans

En judisk man besöker en gravplats i Strasbourg som skändades i februari.
En judisk man besöker en gravplats i Strasbourg som skändades i februari. Foto: Christian Lutz/AP

Inte ens en procent av fransmännen är judar – men hela 40 procent av alla övergrepp med rasistiska motiv riktas mot denna folkgrupp. Antisemitismen har blivit vardag i Frankrike.

Under strecket
Publicerad

På 1980-talet tänkte få fransmän på antisemitism som ett problem. Ingen befarade att judar än en gång skulle mördas. Verkligheten blev en annan. 40 procent av övergreppen med rasistiskt motiv riktades 2018 mot judar – som utgör mindre än en procent av befolkningen.

I ”Un silence religieux” (Seuil) analyserar förre premiärministern Manuel Valls ”den antirasistiska rasismen”, i huvudsak den vänster som framställer islam som en religion för de exploaterade och kränkta. På franskt vis tar han författare till hjälp – Milan Kundera, Mario Vargas Llosa – när han försvarar en europeisk kultur. När en av landets framträdande (judiska) intellektuella, Alain Finkielkraut, smädas av Gula västarna utanför sitt hem, ser han det som ”ett angrepp på Frankrike”.

En kvinnlig rabbin, Delpine Horvilleur, har gett ut ”Réflexions sur la question antisémite” (Grasset). Hon trodde att hennes generation var skyddad, men nyligen har flera gravplatser vandaliserats. Den 14 december 2018 ritades hakkors på en rad stenar vid Strasbourg. Den 19 februari sprejades 80 judiska gravar i östra Frankrike med hakkors.

Annons
Annons

Flera i Gula västarnas utkant är rasistiska och homofoba.

Enligt henne uppstår antisemitismen ur en känsla av underlägsenhet: judarna härskar över banker, medier, politik. Juden är där jag borde vara – och förebrås för att vara för osynlig eller för framfusig, för revolutionär eller för borgerlig, för lik oss andra eller för olik. Enligt en opinionsundersökning av Ifop i februari tror 44 procent av Gula västarna på en global judisk komplott – i linje med de förfalskade ”Sion Vises Protokoll” från 1901.

Antisemitiska glåpord och graffiti har blivit vardag. Flera i Gula västarnas utkant är rasistiska och homofoba. En författare (Maryline Desbioffes) har svarat: ”Vi är alla folket, vi är alla judar.” Och i en motdemonstration tog många på sig den gula stjärnan.

Traditionell europeisk antisemitism har dessvärre fått tillskott av muslimsk sådan. I Parisförorter som Saint-Denis klagar historielärare på att de inte kan undervisa om nazisternas dödsläger utan att mötas av misstro och hån.

Antisemitism och Förintelseförnekelse är ett brott. Här bör inte finnas tolerans.

Frankrike har haft svårt att förhindra att moskéer finansieras utifrån (främst Saudiarabien och Turkiet). Ingen central myndighet har överblick över församlingarna. Försök att skapa representativa råd för landets muslimer har misslyckats. 300 moskéer klassas som ”rigorösa” emedan de vill ersätta samhällets lagar med islamska. På senare år har 51 moskéer stängts. Rader av privata islamskolor har 2019 prickats för att förvanska historia och naturvetenskap. I Marseille har man funnit att 80 ”skolor” har lokal i garage och att på senare år 25 000 barn utbildats hemma i brott mot skolplikten (L’Express 10/4/19).

En undersökning visar att en majoritet av Frankrikes muslimer står bakom republikens värderingar, men i vissa förstäder med muslimsk majoritet förespråkas att sharialagar bör ersätta den nationella. I våra demokratier är dock män och kvinnor jämställda och har rätt att byta religion eller avstå. Antisemitism och Förintelseförnekelse är ett brott. Här bör inte finnas tolerans.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons