Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Sexsomnia – en epidemi hos vissa män?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Man skulle kunna fråga sig om det har utbrutit en epidemi. Att unga, till synes friska män har börjat drabbas av den hittills tämligen okända och mycket ovanliga sjukdomen somnambulism.

För faktum är att för några år sedan hade i princip ingen hört talas om denna åkomma. Tills en man hänvisade till somnambulism i samband med att han blev åtalad för en våldtäkt och blev friad eftersom rätten godtog hans förklaring att han inte visste vad han gjorde eftersom han ”våldtog i sömnen”.

De här fallen har fått stor uppmärksamhet i media, samtidigt som antalet fall av somnambulism har ökat i just våldtäktsmål. Jag kan inte låta bli att börja fundera på om sjukdomen har blivit smittsam. Just sjukdomens uttryck i form av sexsomnia, att genomföra ett så kallat automatiserat beteenden som sex utan att man vaknar och sedan inte ha några minnen av det, verkar vara den delen av sjukdomen som är särskilt smittsam, bland just män åtalade för sexuella övergrepp.

Jag kan inte låta bli att börja fundera på om sjukdomen har blivit smittsam.

Annons
Annons

Ja, jag vet att jag låter raljant. Jag vet också att det finns experter på sömnstörningar som kan betydligt mer om dessa åkommor än vi andra, och de menar att jo, sjukdomen förekommer. Numera kallas dessa experter ofta till rätten i den här typen av mål och får vittna. Ibland kallar försvaret också stödvittnen i form av till exempel någon gammal vän som berättar att den åtalade killen även tidigare har gjort tokiga saker i sömnen, som att trampa rakt genom en gitarr.

Hela familjer har vittnat om hur de likt sin åtalade släkting också brukar göra saker i sömnen. Och ibland konstaterar rätten att det i vart fall inte går att utesluta att det har gått till just så som den tilltalade hävdar. Att han våldtog tjejen i sömnen, men saknar uppsåt, eftersom han inte visste vad han gjorde. Att just han också råkar ha denna ovanliga sjukdom.

Det ska bli spännande att se om sjukdomens spridning nu kan hejdas – med hjälp av kunskap.

Även om invändningen bär vad som på juristspråk brukar kallas ”orimlighetens prägel”, så är det inte så orimligt att det inte kan ha hänt. Och så frias mannen. Kort därefter insjuknar ytterligare en man, och ytterligare en. Mycket märkligt. Men det kan förstås också vara sant.

Om en invändning som framförs under en rättegång inte kan lämnas utan avseende, till exempel åberopandet av en sjukdom, så är det åklagarens sak att i sin tur åberopa motbevisning som är så stark att invändningen framstår som obefogad.

I januari i år dömdes en man som hävdat att han led av somnambulism i Hovrätten över Skåne och Blekinge för våldtäkt, tidigare dömdes han endast för sexuellt ofredande. Bland annat berodde det på att vittnen på en fest där övergreppet ägt rum berättade att mannens reaktioner då han ”väcktes” inte alls var karakteristiskt för människor som har sex i sömnen. Somnambulism har blivit en så vanlig invändning under våldtäktsrättegångar att Åklagarmyndigheten den här veckan har sänt ut en rapport till landets åklagare med råd om hur påstådd sexsomnia kan motbevisas och en genomgång av tillgänglig forskning.

Det ska bli spännande att se om sjukdomens spridning nu kan hejdas – med hjälp av kunskap.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons