Annons

Här får du sol – och lägre skatt – på ålderns höst

Portugal nästa. Flytt utomlands efter pensionen kan ge både soliga dagar och mer pengar i plånboken. Men se till att ha koll på reglerna – annars kan du åka på onödiga skattesmällar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Ill: Thomas MolénBild 1 av 2

”Pensionärsparadis”: Cascais och grannen Estoril är två populära orter för inflyttade svenskar i Portugal.

Foto: Imago/IBLBild 2 av 2
Foto: Ill: Thomas MolénBild 1 av 1
Foto: Ill: Thomas Molén

Sedan artikeln skrevs har finansminister Magdalena Andersson sagt att hon vill stoppa den skattefrihet som svenskar med tjänstepension har i Portugal.

Har du börjat plocka ut din pension kan det faktiskt vara ekonomiskt att byta höstslask mot solstol på varmare breddgrader. Det beror till stor del på skatten. I Sverige är inkomstskatten som bekant 30 procent. Men för utflyttade personer finns en särskild skatt som bara är 20 procent.

Men det är inte alldeles enkelt att få denna skattesats. Kraven från Skatteverket är hårda, men samtidigt inte alldeles glasklara. Du får inte längre anses ha en “väsentlig” anknytning till Sverige. Med det innebär att du exempelvis inte får ha någon permanent bostad här, utan den måste du ha i det nya landet. Partner och eventuella barn under 18 år måste ha följt med. Och du får inte vistas i Sverige i mer än sex månader per år.

Annons
Annons

”Pensionärsparadis”: Cascais och grannen Estoril är två populära orter för inflyttade svenskar i Portugal.

Foto: Imago/IBLBild 1 av 1

I avtalet mellan Sverige och det nya landet kan det dock stå att alla inkomster ska beskattas i det nya landet. Frankrike, Portugal, Cypern och Thailand är sådana länder, och samtliga har en lägre skattesats på pensionsinkomster än vad Sverige har. Hur ländernas skatteregler ser ut skiljer sig dock väsentligt.

I Portugal beskattas inte privatanställda tjänstemäns pensioner överhuvudtaget.

– Ta reda på vilka skatteregler som gäller i just din situation och just det land du ska flytta till. Det gör du via Skatteverket, tipsar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

För pensionärer tycks just Portugal vara extra förmånligt, och det särskilt om du har tjänstepension från privat sektor. I Portugal beskattas nämligen inte privatanställda tjänstemäns pensioner överhuvudtaget. Till privata tjänstepensioner räknas kollektivavtalade inom ITP, om du har haft ett eget företag och har pensioner som finansieras därifrån, om du har utbetalningar från en pensionsstiftelse eller en direktpension från en företagsägd kapitalförsäkring. I avtalet som Sverige har med Portugal har det slagits fast att Sverige inte får ta ut någon skatt på dessa inkomster.

”Pensionärsparadis”: Cascais och grannen Estoril är två populära orter för inflyttade svenskar i Portugal.
”Pensionärsparadis”: Cascais och grannen Estoril är två populära orter för inflyttade svenskar i Portugal. Foto: Imago/IBL

Reglerna gäller i tio år. Därför kan det löna sig ordentligt att under tiden du bor där välja att ta ut hela tjänstepensionen under 5–10 år, alltså under tiden du bor i landet och innan du eventuellt flyttar hem.

Annons
Annons

Bra att veta kan också vara att Portugal inte har någon arvs- eller förmögenhetsskatt. Andra typer av pensionsinkomster – så som den allmänna pensionen, privata pensioner eller tjänstepension från offentlig sektor – beskattas i Sverige. Och då gäller den särskilda löneskatten på 20 procent.

Om du alltså har en allmän inkomstpension från Sverige på 10 000 kronor så beskattas den med 20 procent. Har du därtill en privat tjänstepension på 15 000 kronor så beskattas den inte alls. Totalt har du betalat 2 000 kronor i skatt. I Sverige hade beskattningen av din totala pensionsinkomst, både den allmänna och tjänstepensionen, uppgått till 7 500 kronor (med 30 procents skatt). En skillnad på 5 500 kronor varje månad.

Flyttar du längre bort, exempelvis till Thailand, så förlorar du garantipensionen.

Även Frankrike kan vara ett land som är förmånligt för svenska pensionärer att flytta till, åtminstone om du har en medelhög pension. För några år sedan höjdes skatterna, men bara för höginkomsttagare. Förmögenhetsskatt finns, men bara på tillgångar över tio miljoner kronor.

Innan du packar resväskan så behöver du dock tänka på några saker. En är garantipensionen, alltså den statligt finansierade pensionen som du får om du haft ingen eller låg inkomst under ditt arbetsliv.

– Har du garantipension så har du endast rätt att ha kvar den inom EU. Flyttar du längre bort, exempelvis till Thailand, så förlorar du garantipensionen. Även andra typer av pensioner kan då påverkas, säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

Du måste också komma ihåg att meddela Skatteverket att du byter adress. Då får både Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen information om adressändringen.

Varje år måste du sedan skicka in ett godkänt levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.

– Det är vårt enda sätt att veta att du fortfarande lever och kan då fortsätta betala ut inkomstpensionen till dig, säger Monica Zettervall.

Hon har ett enkelt generellt tips till den som flyttar utomlands.

– Skaffa e-legitimation. Då kommer du enkelt åt information både på Pensionsmyndighetens webb och de flesta tjänstepensionsbolag.

TV: ”Lura hjärnan för att rädda pensionen”

Efter reklamen visas:
Psykologiska knepet för att rädda pensionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons