Annons

Här finns Stockholms bästa vegetariska mat

Avsmakningsmeny eller buffé, oavsett vad man föredrar och hur mycket pengar man vill lägga så är utbudet av vegetarisk mat god i Stockholm. SvD Krogguiden har testat några av de restauranger som passar den som väljer grönt.

Under strecket
Publicerad

Taku-taku – snabbt, enkelt, gott.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

1 / 10

Taku-taku – snabbt, enkelt, gott.
Taku-taku – snabbt, enkelt, gott. Foto: Tomas Oneborg

Listan domineras av Södermalm och presenteras i stigande skala med de bästa krogarna längst ner:

Hermitage

Betyg: 2 av 6

Vid lunchtid blir Hermitage, en vegetarisk klassiker i Gamla stan, snabbt full – trots priset, 130 kronor för en vegetarisk buffé, som dock mättar den mest utsvultna gästen.

Det är svårt att få kläm på vilken smakinriktning som egentligen gäller. Det är till och med svårt att ens att hitta maten. Vi tar rygg på några stammisar och inser att själva huvudrätterna, för dagen pizza, grönsaksbiffar och vegetarisk gryta, finns i lådor i ett plåtvärmeskåp.

Lunchen blir en spretig upplevelse. Grönsakerna i den vegetariska grytan är överkokta, grönsaksbiffarna torra och pizzan småkall men i smak som en hygglig laga-hemma-pizza.

Foto: Tomas Oneborg

Det som lyfter lunchen är de två fantastiska libanesiska rörorna, en sammetslen hummus och en lite grövre baba ganoush, auberginröra. En grön soppa med smak av curry och koriander får också godkänt.

Vi avstår bryggkaffet på maten för 15 kronor extra och går ut i vårsolen istället, mätta på i huvudsak de libanesiska rörorna. Och vi hoppas att Hermitage ägare fortsätter med vegetariskt men fokuserar på det de verkar kunna bäst: mat från Mellanöstern.

Adress: Stora nygatan 11.

Profil: Vegetarisk svensk/libanesisk.

På menyn: Buffé, till lunch och middag, samt fika.

Prisexpempel: Buffé vardagar, med tre huvudrätter, 130 kr.

Boka bord: Nej.

Annons
Annons
Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

2 / 10

Hermans

Foto: Jurek Holzer
Betyg: 3 av 6

Hermans är en av Stockholms mest välkända vegetariska matdestinationer. En trappa ner från Fjällgatan når vi en storslagen utsikt. Här har det mesta sett i stort sätt likadant ut i alla år. Matsalen mot utsikten, den veganska buffén i en fönsterlöst rum. Under de varma månaderna finns en härlig uteservering.

135 kronor kostar lunchen. Då ingår fyra varmrätter och en generös salladsbuffé, plus kaffe och bröd. Middagsbuffén kostar 195 kronor. Med ett ökad utbud av restauranger som serverar vegetarisk, ja också vegansk mat, ökar också kraven. Det känns lite tråkigt att lasagnen helt saknar tuggmotstånd, ja faktiskt så smakar den inte mycket alls. Woken med grönsaker och nudlar har inte heller den så mycket struktur. Tack då för de färska grönsakerna, den lena hummusen och de fermenterade rotsakerna som vi fiskar upp ur en glascylinder.

Och även om vi känner att vi ätit bättre vegetarisk mat på andra ställen så är ju Hermans fortfarande omåttligt populärt.

Adress: Fjällgatan 23B.

Profil: Vegansk buffé.

På menyn: Buffe, lunch och middag, samt fika.

Prisexempel: Lunchbuffé inklusive kaffe 135 kr.

Boka bord: Nej, såvida man inte vill ha en plats vid fönstret.

Annons
Annons

Sally Voltaire bjuder på ”mer grönt” på Åhléns.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

3 / 10

Sally Voltaire & systrar

Sally Voltaire bjuder på ”mer grönt” på Åhléns.
Sally Voltaire bjuder på ”mer grönt” på Åhléns. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Betyg: 4 av 6

När Sally Voltarie i en livskris bestämde sig för att starta en grön restaurang var hon helt rätt i tiden. Första stället var i gamla Pub-huset. Köerna ringlade långa av stockholmare (främst kvinnor) som ville beställa raw foodsallad och gröna smoothies.

Sedan 2015 huserar Sally Voltaire & systrar på plan två på Åhléns city där man har restaurang ihop med husgerådsbutik för kunder som är intresserade av att såväl äta som laga mer grönt. Och det är just känslan av ”mer grönt” som är sympatisk. Man kan få såväl fisk, räkor, ägg som mejeriprodukter – ihop med massor av grönt. Eller så kan man välja en vegansk rätt och få en riktigt smakrik raw foodsallad som man står sig på länge.

Det är ett brickställe med generösa öppettider som gör att det passar mer än bara vid lunch – även om det är prime time. Ofta är det knökfullt. Man slår sig ner där det finns plats. Salladerna är fantastiskt vackra och smakrika. Men även varmrätter som parmesanbakad aubergine med en tillhörande sallad på quinoa och säsongens grönt ger en god och trivsam mättnad för en rimlig peng.

Adress: Klarabergsgatan 50, Åhléns city, plan 2.

Profil: Dagrestaurang med lakto-ovo-vegetarisk och vegansk meny – men även pescetarisk.

På menyn: Sallys vegansallad med grön ärthummus.

Prisexpempel: Sallys vegansallad, 149 kronor.

Boka bord: Nej.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

4 / 10

Taku-taku

Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 4 av 6

Taku-Taku ligger ovanpå Paradiset – den ekologiska mataffären på Söder, men har också restaurang på Birger Jarlsgatan samt Grundaren Sebastian Schauermann serverar ”slow cooked fast food” – och blev för det nominerad till DN:s Gulddraken. Taku-Taku har också fler restauranger, en på Norrmalm och en vid Sickla köpcentrum. Konceptet är enkelt: fyra olika grönsaksröror serveras på lika många underlag: tacos, vietnamesiska buns, salladsblad eller med ris. Därtill några smårätter och två efterrätter: en av dem, kokosmjölksglass med kikärtsplättar, nötter och sylt är just paradisisk.

Man kan kombinera tre olika röror för 100 kronor. Godast är Bulgogi med tofu som smakar pulled pork fast den är gjord på havre och baljväxter. Allt är bra, även om smakskillnaderna mellan rätterna inte är så stora. På Paradiset håller man öppet mellan 11–20 – serveringen går fort, allt är förberett. Som dryck sitter en Kitty Krazy med ingefära perfekt till. Inget är överdrivet starkt, valfri sås finnes på flaska. Mersmak? Ja.

Adress: Brännkyrkogatan 62–64.

Profil: Vegetarisk snabbmat.

På menyn: Vindaloo i Temple Bowl med aubergine och svarta bönor.

Prisexempel: 95 kr för ovan.

Boka bord: Nej.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

5 / 10

Reggev Hummus Ginga

Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 4 av 6

Reggev Hummus finns på såväl Södermalm som Vasastan och är Stockholms första renodlade hummus-restaurang. Allt lagat från grunden med fina råvaror. Det är ett utmärkt hål-i-väggen-ställe för lunch eller take away.  Det är litet, men gemytligt. Kal inredning med matplats för runt 25 sittande.

Vi testar ett par av rätterna på menyn under rubriken dagens special. In kommer Hummus Roots, grillande rotfrukter och friterad chili med rostade pinjenötter, tahini, samt en gnutta persilja och färskt uppskurna mogna tomater. Lagom stora portioner. Smakerna är fint balanserade. Den lena kikärtsröran är mjuk och ligger som en krans runt de grillade grönsakerna i mitten. God olivolja ringlad över rätten. Restaurangens meny är i huvudsak vegetarisk men det går att få rätter med både lammkorv eller nötkött. Reggev Hummus representerar väl det israeliska köket och du serveras du både billig, enkel och nyttig vardagsmat.

Adress: Döbelsgatan 51.

Profil: Mellanöstern .

På menyn: I huvudsak vegetariska rätter där hummus spelar huvudrollen.

Prisexpempel: 80–185 kronor.

Boka bord: Nej.

Annons
Annons

Vegankocken och kokboksförfattaren Maximillian Lundin, 40, skapade The Plant.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT Bild 1 av 1

6 / 10

The Plant

Vegankocken och kokboksförfattaren Maximillian Lundin, 40, skapade The Plant.
Vegankocken och kokboksförfattaren Maximillian Lundin, 40, skapade The Plant. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Betyg: 4 av 6

Kocken Maximillian Lundin är känd från Go’ Kväll i SVT där han lagar vegansk mat. Han har också gått ut med att han helt skippat socker och vitt mjöl. Riktigt så långt drar han inte menyn på snabbmatskrogen The Plant i Teatern i Ringens köpcentrum, Skanstull.

Här serveras snabbmat med ekologiska råvaror uteslutande från växtriket. På menyn finns ett antal vegetariska burgare, en varmrätt, inte sällan en gryta och ett par sallader. Bra smak och konsistenser har den så kallade pancake pesto sallad som består av en liten pannkaka på kikärtor, pesto och grönsaker. Möjligtvis hade det varit härligt med någon form av smakbrytning, lite hetta eller syra.

The Plant är Teaterns enda helvegetariska ställe men de flesta övriga snabbmatskrogar i Ringen erbjuder en eller ett par vegetariska alternativ.

Adress: Teatern, Ringens köpcentrum, Götgatan 132.

Profil: Vegansk snabbmat.

På menyn: Vegoburgare, sallader, gryta.

Prisexempel: Vegoburgare från 105 kronor.

Boka bord: Nej.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

7 / 10

Yuc!

Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 4 av 6

Namnet Yuc! står för en förkortning av den Mexikanska Yucatan-halvön, men blir lite märkligt eftersom ”yuck!” på engelska (om än med ck), betyder urk!

Nu är maten på Yuc! allt annat än äcklig, och restaurangen är ett bra val för vegetarianer. Utbudet är relativt stort med såväl tacos som taquitos (rullad taco) och sidorätter som bjuder på spännande smakkombinationer. Eller vad sägs om Frijoles Negros, svartbönscrème med habanero, lök och avokado i ett hårt skal? Det är precis lika gott som det låter, en len bönröra med sting och olika texturer i form av avokado. Den friterade sötpotatisen får matbloggarna vid bordet intill att ta fram kameran och vår taco med kronärtskocka och saffranschutney känns både fräsch och nyskapande.

Yuc! är stimmigt, nästan ständigt fullsatt och perfekt för sällskap med såväl vegetarianer som carnivorer. Men undvik lunchen, då är det kött- och fiskfria utbudet betydligt mer begränsat.

Adress: Norrtullsgatan 15.

Profil: Livlig mexikansk fusionkrog med inspiration från Asien och Peru.

På menyn: Taco med friterat kronärtskockshjärta och saffran/chilichtuney

Prisexpempel: Tacos serveras i par och de vegetariska kostar runt 120 kronor

Boka bord: Ja.

Annons
Annons
Foto: Ingvar Karmhed Bild 1 av 1

8 / 10

Lao Wai

Foto: Ingvar Karmhed
Betyg: 4 av 6

En av Stockholms äldsta och mest omtalade veganska restaruanger kallas i folkmun ibland för ”lilla asien”.

Lao Wai är ett litet minimalistiskt hål i väggen där den sparsmakade inredningen är en fond för den smakpalett av egenmalda kryddor och färskvalda grönsaker som wokas i stunden bakom den röda väggen. Få platser gör det svårt att få bord. Den kryddstarka glasnudel- och soyafärsrätten Ma Yi Shang Shu, med finhackade grönsaker, är det chilidrag i och jasminriset vid sidan om behövs. Mildare och lenare är svampbaserade rätten Shi Jin Chao Gu.

I och med att man tillagar maten som wok blir resultatet att allt är lite som en gryta. Å ena sidan ljuvligt täta smaker. Å andra sidan missar man lite av den spänning som kan uppstå när vegetarisk mat görs av olika storlekar på grönsakerna och där färskt och tillagat möts. Men Lao Wai har ändå en särställning på den veganska kroghimlen.

Adress: Luntmakargatan 74.

Profil: Vegansk asiatisk krog med inriktning på Sichuan och Taiwan.

På menyn: Veganska smakrika wokade rätter med eller utan sojaprotein och tofu. Maten lagas från grunden och är glutamat och GMO-fri.

Prisexpempel: Jia Chang Dou Fu – kryddstark sichuanrätt med rökt tofu, shiitakesvamp, grönsaker och bönor (240 kr).

Boka bord: Ja.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

9 / 10

Växthuset

Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 5 av 6

Växthuset, under Skanstullsbron, där gruppen bakom sommarklubben Trädgården håller i trådarna, serverar vegansk mat och månar extra för det närodlade och ekologiska. Smakerna är samspelta, kreativiteten hög och kvaliteten genomgående. Den som vanligtvis äter kött behöver inte sakna något.

Den krämiga svartrotssoppan med fermenterad vitlök bryts av fint av hela bitar svartrot och en topping av krispiga frön och gryn. Den örtbakade rotsellerin blir i sin tur spännande med friterad sockertång och bakad svartrot.

Till huvudrätt är den kolgrillade tempehn, här en fermentering av gula ärtor tillverkad i Årsta, lite syrlig i smaken och en riktig höjdare. Den bakade kolrabbin med små ekmusslingar (shiitake), smörbönor och en tryffelemulsion bildar en riktigt fin smaksymfoni. Priserna är inte låga, men när vi går är vi proppmätta, vet allt om ursprung och råvaror – och vi vet att vi kommer tillbaka. Då för att övertyga några inbitna köttälskare.

Adress: Hammarby Slussväg 2.

Profil: Veganskt med finkrogsambitioner.

På menyn: För-, huvud- och efterrätter. Även avsmakningsmeny.

Prisexpempel: Kolgrillad Stockholmstempeh på gula ärtor, 220 kr.

Boka bord: Ja.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

10 / 10

Fotografiska

Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 5 av 6

Utsikten är oslagbar och stämningen under de låga lamporna blir allt varmare när mörkret sänker sig över Stockholms siluett. Vår servitris välkomnar med orden ”här ska ni få äta hållbart”. Tack, det är lovvärt, men vi är i första hand på restaurang för att äta gott. Dessutom har vi noterat budskapet om ”zero waste” i högljudda versaler ovanför det öppna köket där kombuchan puttrar på bänken.

Men vi behöver inte oroa oss. Omsorgen om miljön gäller också restauranggästens upplevelse. Fotografiskas grönsaksbaserade rätter är elegant presenterade, mustigt smakrika och innovativa. Många rätter har ”kryddats” med delar från djurriket, men går att få helt vegetariska.

Allt imponerar inte, men det händer att ögonen rullar runt ett extra varv av pur njutning – som när den tunt, tunt skivade jordärtskockans perfekta lilla chipskras kommer samtidigt som tryffeln ger en angenäm umamiupplevelse i en rätt som heter något så småtråkigt som ”kompostbakad gul lök med svamp”.

Adress: Stadsgårdshamnen 22.

Profil: Medveten mat, hållbar och växtbaserad. Vegetariskt med kött och fisk som krydda eller tillbehör.

På menyn: Kompostbakad gul lök, svamp, jordärtskocka och tryffel.

Prisexempel: 135 kronor per rätt, 4–6 tallrikar motsvarar en trerättersmeny.

Boka bord: Ja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons