Annons

Johan Lindberg:Fascinerande bilder: Besök Sveavägen – för 100 år sen

Se Stockholmsbilderna som bjuder på en riktig tidsresa. Fram till slutet av 1800-talet hette hela gatan Stora Badstugatan och var en väg som många stockholmare fruktade.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sveavägen 1915 och 2016 – fler exempel på förr och nu längre ner i artikeln.

Foto: StadsmuseetBild 1 av 16

Stora Badstugatan 31, gårdsinteriör, 1905.

Foto: StadsmuseetBild 2 av 16

Stora Badstugatan 17-21 norrut i början av 1900-talet. Kvarteret revs 1915 inför Sveavägens framdragande.

Foto: StadsmuseetBild 3 av 16
Foto: StadsmuseetBild 4 av 16
Bild 5 av 16
Foto: StadsmuseetBild 6 av 16
Foto: Johan LindbergBild 7 av 16
Foto: StadsmuseetBild 8 av 16
Foto: Johan LindbergBild 9 av 16

Vykort från 1904.

Foto: OkändBild 10 av 16
Foto: StadsmuseetBild 11 av 16
Foto: Johan LindbergBild 12 av 16
Foto: StadsmuseetBild 13 av 16
Foto: Johan LindbergBild 14 av 16
Foto: StadsmuseetBild 15 av 16
Foto: Johan LindbergBild 16 av 16

Sveavägen 1915 och 2016 – fler exempel på förr och nu längre ner i artikeln.

Foto: StadsmuseetBild 1 av 1
Sveavägen 1915 och 2016 – fler exempel på förr och nu längre ner i artikeln.
Sveavägen 1915 och 2016 – fler exempel på förr och nu längre ner i artikeln. Foto: Stadsmuseet

Ni har redan fått historien om det hus som låg i korsningen Sveavägen/Frejgatan fram till 1926. Nu ska ni få veta mer om Stora Badstugatan som en gång låg där den betydligt bredare Sveavägen nu drar fram.

När Eric och Sophie Wallin bodde i det som nu är korsningen Sveavägen/Frejgatan på slutet av 1800-talet var det i stadens fridfulla utkant. Men in mot centrala stan var livet annorlunda på Stora Badstugatan.

Gatans väsen skildrades på ett färgstarkt och underhållande sätt av Martin A Ohlsson i Sankt Eriks årsbok 1970. Han beskriver det som en märklig gata: "Det hördes ett ständigt råmande och bräkande – dels från djur som bönderna förde in utifrån, dels från ladugårdarna nära gatan. Stadsborna från de inre kvarteren kom på slutet av 1800-talet ibland hit för att andas lagårdsdoft, innan det förbjöds att ha boskap innanför tullarna. Det ansågs hälsosamt att andas in denna doft, liksom att dricka spenvarm mjölk – en del satte sig på huk bredvid kon för att direkt med munnen fånga mjölkstrålen", skriver Ohlsson.

Annons
Annons

Stora Badstugatan 31, gårdsinteriör, 1905.

Foto: StadsmuseetBild 1 av 2

Stora Badstugatan 17-21 norrut i början av 1900-talet. Kvarteret revs 1915 inför Sveavägens framdragande.

Foto: StadsmuseetBild 2 av 2
Stora Badstugatan 31, gårdsinteriör, 1905.
Stora Badstugatan 31, gårdsinteriör, 1905. Foto: Stadsmuseet

På slakterierna nära Hötorget dracks det koblod, enligt Martin A Ohlssons text från 1970 i Sankt Eriks årsbok: "Att dricka varmt blod var en hedniskt doftande rit. Jag har träffat sådana som öppet vidgått att de varit med härom. Blodet var direkt tappat och de sa att det var 'rykande och smakade förbannat bra och man kände hur krafterna växte'. För slaktarna var blod och brännvin huvudfödan. De söp sig igenom jobbet från fyra på morgonen till sen kväll", skriver han.

På lördagarna var slaktarna lediga och då ska det ofta ha blivit slagsmål mot "Norrtulls- och Roslagsligorna", som mest bestod av plåtslagare i Vegamössor. Så här skriver Martin A Ohlsson: "Det blev storsmockornas kväll och blod flöt och skräcken spred sig utmed gatan. De så kallade lajdarna, som kom med kor till staden, alierade sig med slaktarna – de var det mest avsigkomna individer som gatan kunde uppvisa. Bland lajdarna fanns 'Stora Hojtarn', 'Smed-Pelle' och 'Kör'. Den sistnämnde brukade när brännvinet gått i plymen ta sats från Stora Hälsingegårdens port till ett annat bondekvarter tvärs över Hötorget och slå dansk skalle mot den järnbeslagna ekdörren".

Stora Badstugatan 17-21 norrut i början av 1900-talet. Kvarteret revs 1915 inför Sveavägens framdragande.
Stora Badstugatan 17-21 norrut i början av 1900-talet. Kvarteret revs 1915 inför Sveavägens framdragande. Foto: Stadsmuseet
Annons
Annons
Foto: StadsmuseetBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Lajdarna saknade ofta bostad och många sov på höskullar. Överhuvudtaget var det mest fattigt folk som bodde på Stora Badstugatan på 1800-talet. Husen var förfallna och ofta trängdes upp till åtta personer i ett rum. I trakten fanns också åtskilliga bordeller. Affärerna höll öppet sent, till kl 22/23 på kvällen.

Men alla hade inte råd att handla särskilt mycket. "En som bodde på gatan förr i tiden berättade för mig att han hade haft det bra jämfört med många andra. Dagens måltid kunde bestå av ett hekto fläsk och två franska bröd – utan smör så klart. Han gick ofta hungrig till skolan, men hade det inte tillräckligt fattigt för att få mat i skolan, då måste man vara halvdöd av svält", skriver Martin A Ohlsson.

Vi avslutar med några "förr och nu-bilder" för att ge perspektiv åt gatan. Den här bilden är tagen norrut 1902 – snacka om att gatan var smalare än dagens Sveavägen. Längst bort syns Stora Badstugatan 57 i korsningen Frejgatan. Lägg också märke till hur nedsänkt gatan var:

Foto: Stadsmuseet

När jag häromdagen gick till ungefär samma plats var känslan något annorlunda – här Sveavägen i dag, norrut mot Frejgatan från Surbrunnsgatan:

Annons
Annons
Foto: StadsmuseetBild 1 av 4
Foto: Johan LindbergBild 2 av 4
Foto: StadsmuseetBild 3 av 4
Foto: Johan LindbergBild 4 av 4

Nästa bild med vyn söderut från korsningen Sveavägen/Kungsgatan är också fascinerande. Den är tagen 1915 – exakt 100 år sedan alltså. Då slutade Stora Badstugatan/Sveavägen in i en husvägg på Oxtorgsgatan:

Foto: Stadsmuseet

I dag är det förstås en helt annan vy – nu är trafiken helt annorlunda och samma väg leder i denna riktning till Sergels torg:

Foto: Johan Lindberg

En annan häftig förändring på Sveavägen ser vi vid Odenplan. Se här hur det såg ut 1906! Då gick Odengatan på en bro över Sveavägen – Sveabron:

Foto: Stadsmuseet

Här samma vinkel i dag – nu ligger ju Stadsbiblioteket på platsen:

Foto: Johan Lindberg
Annons
Annons

Vykort från 1904.

Foto: OkändBild 1 av 4
Foto: StadsmuseetBild 2 av 4
Foto: Johan LindbergBild 3 av 4
Foto: StadsmuseetBild 4 av 4

Här en annan fascinerande bild där Stora Badstugatan går under Sveabron (Odengatan) 1904:

Vykort från 1904.
Vykort från 1904. Foto: Okänd

Ni som vill läsa mer om Sveabron kan ta en titt på en tidigare gåta från 2012 som fokuserade just på denna plats.

Nästa bild visar Stora Badstugatan/Sveavägen norrut från Adolf Fredriks kyrkogata 1915:

Foto: Stadsmuseet

Bilden som följer visar ungefär samma vy i dag. Sveavägen är betydligt bredare nu och har "ätit upp" en del av området kring kyrkan:

Foto: Johan Lindberg

Den äldre bilden är tagen från en position lite mer till höger, vilket i dag innebär mitt på Sveavägen. Fotografen vände sig 1915 också om och tog en bild söderut från gatan:

Foto: Stadsmuseet
Annons
Annons
Foto: Johan LindbergBild 1 av 3
Foto: StadsmuseetBild 2 av 3
Foto: Johan LindbergBild 3 av 3

Husen på bilden är borta – så här ser det ut i dag:

Foto: Johan Lindberg

Nästa bild är också intressant. Till höger Pro Patrias Barnbördshus på nuvarande Sveavägen 40, före detta Stora Badstugatan 22. I byggnaden till vänster bodde Knut Ljunglöf som hade sin snusfabrik på Luntmakargatan.

Foto: Stadsmuseet

Och så här ser motsvarande plats ut i dag – det är med andra ord nära platsen där statsminister Olof Palme mördades 1986:

Foto: Johan Lindberg

I söder slutar alltså Sveavägen vid Sergels torg, men flera gånger i historien har det funnit tankar att den skulle gå ända till Norrbro. Den senaste som hade denna idé vare Albert Lilienberg, Stockholms stadsbyggnadsdirektör 1928–1944. Men efter en hård debatt enades man 1945 i samband med Norrmalmsregleringen om att vägen skulle sluta vid Sergels torg. Då bestämdes även att Sveavägens trafik skulle föras i en tunnel (Klaratunneln) via Tegelbacken till Centralbron. Namnet Sveavägen slogs fast i namnresvisionen 1885. Det tog dock många år innan breddningen av gatan blev klar. Namnet Stora Badstugatan levde därför vidare som adress och på kartor en bit på in på 1900-talet.

Om någon av er läsare har något mer spännande att berätta om Stora Badstugan så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Nästa gåta inleds måndagen den 23 november. Välkomna tillbaka då!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons