Annons

Ann-Cathrine Johnsson:På ett område har jag verkligen kunnat påverka

Jag startade klimatutmaningen med ungefär samma klimatavtryck som medelsvensken. Med andra ord levde jag som om jag förfogade över 4 jordklot. Målet är att få ner min påverkan med 25 procent. Dit är det ännu en bit kvar.

Under strecket
Publicerad
Foto: SvDBild 1 av 5

Mer vegetariskt.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 2 av 5

Tar tåget framför flyget.

Foto: Ari LuostarinenBild 3 av 5

Köpstopp för kläder är planen.

Foto: Borgen, Ørn E./TTBild 4 av 5

Grön el minskar klimatpåverkan.

Foto: Erik Johansen/TTBild 5 av 5
Foto: SvDBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Kockens tips på klimatsmart julbord

Jag har ätit som vegan (och återgått till att vara flexitarian), slutat flyga och bytt alla mina lampor till LED. Men jag har ännu inte nått mitt mål.

När klimatutmaningen drog igång låg mitt årliga avtryck på 10,12 ton CO2, att jämföra med genomsnittssvensken som ligger på 10,7. Det motsvarar enligt Världsnaturfondens Living Planet Report att vi lever som om det fanns 4 jordklot.

Hittills har jag sänkt mitt klimatavtryck med 15,7 procent. Störst påverkan har mitt flygstopp haft.

Foto: SvD

Inte längre vegan – men flexitarian

När SvD inledde klimatutmaningen gick jag ut hårt med att äta som vegan. Det var en tuff utmaning, även om jag redan åt mycket vegetariskt. Och trots att jag den senare halvan av månaden mådde både bättre och blev piggare, har jag sedan dess återgått till att äta kött igen – men i mindre omfattning än tidigare, framför allt när det gäller nötkött.

Annons
Annons

Mer vegetariskt.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 2

Tar tåget framför flyget.

Foto: Ari LuostarinenBild 2 av 2
Mer vegetariskt.
Mer vegetariskt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jag äter också mycket fisk. I klimatkalkylatorn går jag under det som kallas flexitarian (hälften kött/fisk, hälften vego).

Men trots att jag inte längre lever som vegan är maten det område där jag lyckats nå mitt uppsatta mål. Att jag äter mer sällan ute på restaurang nu än tidigare och tar hem mindre hämtmat har bidragit till detta vid sidan om mer vegetarisk mat.

Har stannat kvar på marken

Tar tåget framför flyget.
Tar tåget framför flyget. Foto: Ari Luostarinen

Här kommer min främsta klimatpåverkansminskning in. Jag har inte flugit sedan Klimatutmaningen drog igång. Det har varit lite av en uppoffring måste jag erkänna, men känns samtidigt väldigt bra och det blir väldigt tydligt – här kan jag verkligen påverka mitt klimatavtryck.

Men jag har fortfarande en liten bit kvar för att nå mitt mål. Jag åker redan mycket tåg och inte så mycket bil, men då vår bil är en gammal bensinbil, modell större, finns det en förbättringspotential här. När jag frågar experterna på WWF och SEI rekommenderar de bilpool eller hyrbil de gånger bilen behövs, men dit har vi inte kommit ännu. Bilen får rulla så länge den rullar och under tiden kommer det med allra största säkerhet att komma bättre alternativ när det gäller fossilfria bilar, som då förhoppningsvis även gått ner i pris. Jag får helt enkelt använda bilen mindre.

Annons
Annons

Köpstopp för kläder är planen.

Foto: Borgen, Ørn E./TTBild 1 av 2

Grön el minskar klimatpåverkan.

Foto: Erik Johansen/TTBild 2 av 2

Butiken – behöver strama åt ännu mer

Köpstopp för kläder är planen.
Köpstopp för kläder är planen. Foto: Borgen, Ørn E./TT

Det här området är lite klurigt för mig. Jag handlar inte så mycket prylar och kläder, men tänker på att handla bra kvalitet som håller länge och som producerats på ett bra sätt för både människa och miljö. Då blir priset högre per vara, vilket höjer mitt klimatavtryck, enligt kalkylatorn.

Men jag har hur som helst lyckats få ner mitt avtryck på konsumtionsområdet. Inga renoveringar, få möbelinköp (endast två sedan länge efterlängtade stolar till köket) och få digitala produkter (endast ny mobil till sonen vars gamla gått sönder).

För att nå målet att få ner mitt klimatavtryck med 25 procent, behöver jag strama åt ännu mer. Jag får helt enkelt införa köpstopp för kläder för en tid.

Planen att byta till grön el

Grön el minskar klimatpåverkan.
Grön el minskar klimatpåverkan. Foto: Erik Johansen/TT

När det gäller bostaden ligger jag kvar på ungefär samma nivå som vid starten. Men å andra sidan låg jag bra till redan från början på detta område – under genomsnittssvensken. Vi bor i lägenhet och har uppvärmning genom fjärrvärme, så där finns inte så mycket jag kan göra för att förbättra mitt klimatavtryck.

En liten minskning har jag faktiskt fått till genom att byta samtliga lampor till LED, vilket känns som ganska självklart med tanke på energibesparingen det för med sig.

Det jag kan göra – men inte gjort – är att byta till ett elavtal med grön el. Det är inte en jättekrånglig åtgärd att genomföra så det gäller bara att få det gjort. Det blir mitt mål för resterande del av klimatutmaningen.

Testa din egen klimatpåverkan - gör Klimatkalkylatornsvd.se

Prenumerera på SvD:s nyhetsbrev om klimatet

Klimatkollen med Peter Alestigsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons