Annons

Har vant sig vid selfies: ”Gillar höra min röst”

Andreas Norlén blir igenkänd sedan han blev talman: ”Men det handlar inte om mitt ego”, säger han.
Andreas Norlén blir igenkänd sedan han blev talman: ”Men det handlar inte om mitt ego”, säger han. Foto: Simon Rehnström

Talmannen Andreas Norlén blev irriterad på att partierna bakom januariavtalet inte säkrat Vänsterpartiets stöd. Nu vill han att alla partier ska presentera en rangordnad lista på möjliga regeringar inför nästa val.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Talman Andreas Norlén på SvD:s scen i Almedalen.

Foto: Simon Rehnström

Efter ett missförstånd om tiden joggar riksdagens talman Andreas Norlén in till SvD:s scen i Almedalen till publikens applåder. Han har blivit ”talmannen” med hela Sverige – och folkkär på kuppen – efter den flera månader långa regeringsprocessen.

– Jag är mycket mer igenkänd nu. Men det handlar inte om mitt ego, jag ser att det finns en poäng för riksdagen att talmannen är en person man känner igen, säger Andreas Norlén.

Han ser det som sin pedagogiska uppgift att berätta om Sveriges styrelseskick och tror att många svenskar lärt sig en hel del sedan i höstas.

Är det många som vill ta en selfie med dig när du går på stan?

– Ja, oh ja, mycket så. Det har ju varit så ett antal månader. Det är fortfarande lite ovant, men man får le och se glad ut.

Det är lite paradoxalt att talmannen är den som talar minst i kammaren.

Hur är livet som talman efter de rafflande månaderna? Grått och trist?

– Nej, faktiskt inte, det är fortfarande intensivt och fulla dagar.

Andreas Norlén gick med i Moderata ungdomsförbundet 1988. Nu fick han hoppa över julfesten med den moderata riksdagsgruppen. Men han saknar inte partipolitiken.

Annons
Annons

Talman Andreas Norlén på SvD:s scen i Almedalen.

Foto: Simon Rehnström

– Det har varit väldigt intensiva månader. Det är en väldigt annorlunda sak att vara riksdagsledamot och talman, säger han och lägger till:

– Det är lite paradoxalt att talmannen är den som talar minst i kammaren. Men det finns så många andra sammanhang där jag får höra min röst och det gillar jag. Det gör väl alla politiker.

Efter reklamen visas:
Andreas Norlén: "Mest irriterad var jag när V kanske inte tänkte släppa fram regeringskonstellationen."

Sex månader har gått sedan en ny regering kom på plats. Nu berättar Andreas Norlén om när han blev mest irriterad under processen.

– Mest irriterad var jag nog ändå efter att januariavtalet hade ingåtts och det plötsligt visade sig att Vänsterpartiet inte tänkte släppa fram regeringskonstellationen. För då hade man ändå haft några veckor på sig att förhandla och så hade man inte säkrat upp detta. Det var faktiskt ganska anmärkningsvärt, säger han.

De tydligaste slutsatserna Andreas Norlén dragit är att partierna måste vara betydligt tydligare mot allmänhet och medier kring hur de ser på regeringsfrågan. Norlén vill att de ska redovisa sina första-, andra- och tredjealternativ inför valet 2022.

– Med facit i hand kan man säga att ni borde ha ställt fler frågor om regeringsbildandet och partierna borde ha gett fler svar, säger han och syftar på journalisterna.

Ibland hade det varit bra om man hade använt papperstuggen lite flitigare.

Andreas Norlén menar att ny praxis har skapats, främst när det gäller att gå fram med kandidater till kammaren utan att veta att personen ska bli vald. Och att talmannen kan avisera att hen ska föreslå en kandidat inom ett visst tidsspann. Norlén tror att partierna gjort sin läxa och att det inte kommer att bli samma utdragna process 2022.

2007 motionerade du om att återuppbygga det nedbrunna slottet Tre Kronor som totalförstördes 1697 på Blasieholmen. Fortfarande en bra idé?

– Nej, jag hade varit i riksdagen i ett år. En gammal lärare från gymnasietiden hade ett stort historieintresse liksom jag, och idén växte fram. Man får kanske ändå säga att ibland hade det varit bra om man hade använt papperstuggen lite flitigare, säger Andreas Norlén innan han avslutar intervjun med att recitera Esaias Tegnérs ”Det eviga”.

Talman Andreas Norlén på SvD:s scen i Almedalen.
Talman Andreas Norlén på SvD:s scen i Almedalen. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons