Annons

Claes Arvidsson:Har Löfven läst Om krisen eller kriget kommer?

Nyutgåvan av Om kriget kommer delas ut till 4,8 miljoner hushåll.
Nyutgåvan av Om kriget kommer delas ut till 4,8 miljoner hushåll. Foto: Pontus Lundahl/TT

Utan extra medel 2018–2021 kommer den svenska försvarsförmågan att minska, men regeringen Löfven ger inget besked.

Under strecket
Publicerad

Vi har varit naiva. Det har varit ett ofta återkommande mantra – och försvar – för att det svenska försvaret avrustades. Som jag har belyst i Fritt fall: Nedslag i debatten om försvar och säkerhet i Sverige är det bättre att fånga det kollektiva politiska misslyckandet i termer av faktaresistens i en trång åsiktskorridor.

Är ”vi” fortfarande naiva?

1968 skrotades broschyren Om kriget kommer och beskedet att ”varje meddelande om att motståndet skall avbrytas är falskt” ersattes med ett råd i telefonkatalogen om att ”varje meddelande om att mobiliseringen skall avbrytas är falskt”. På 1980-talet inflikades ”och motståndet”. Det var ett resultat av ubåtskrisen. Det vill säga de sovjetiska intrången i svenska vatten. Läs här, här och här.

I dag presenterade MSB nyutgåvan av Om kriget kommer och nu med ett tillägg som uppdaterar till vår tid Om krisen eller kriget kommer. Vad är bra att hemma för säkerhets skull? Hur ska man agera vid ett terrordåd? Hur kan ett angrepp se ut?

  • Cyberattacker som slår ut viktiga it-system.
  • Sabotage av infrastruktur (till exempel vägar, broar,
  • Flygplatser, järnvägar, elledningar och kärnkraftverk).
  • Terrorattentat som drabbar många människor eller viktiga verksamheter.
  • Försök att påverka Sveriges beslutsfattare eller invånare.
  • Avskurna transporter som ger brist på livsmedel och andra varor.
  • Militära angrepp, exempelvis flyganfall, robotattacker och andra krigshandlingar.
Annons
Annons

Det är naturligtvis väldigt bra och återspeglar en ökad medvetenhet om kris och krig i vår tid. Kompetensuppbyggnad pågår också runt om landet för att skapa förmåga på den civila sidan av totalförsvaret, men upprustningen sker från mycket låg nivå.

I dag återinvigdes också Gotlands regemente med 350 officerare och soldater. Regementet kommer att färdigutbyggt 2020. På 1990-talet fanns KA3, LV2, A7 och P18 på Ön. P18 var det sista som försvann. För 13 år sedan.

Carl XVI Gustaf var där. Förvarsminister Peter Hultqvist var där och så även statsminister Stefan Löfven. Löfven framhöll i sitt tal att det återuppståndna regementet på Gotland bringar budskapet att ”vi försvarar vår land”.

Det är naturligtvis också väldigt bra. Men bra mycket bättre vore det om regeringen Stefan Löfven också var beredd att göra det som krävs för att vi ska kunna försvara vårt land. Högtidstalen kommer i sitt rätta ljus när det jämförs med regeringens motvillighet att ge Försvarsmakten ekonomiska muskler att öka försvarsförmågan.

Och den politiska inriktningen håller i sig.

ÖB har begärt 18 miljarder kronor i anslagsförstärkning 2018-2021 för att försvarsförmågan inte ska minska, men Peter Hultqvist ger inte något besked. Löfven vill hellre försvara regeringsmakten.

Och Nato-medlemskap är fortfarande tabu.

Så ja, visst dröjer sig naiviteten kvar på sina politiska håll. Fortfarande faktaresistent.

CLAES ARVIDSSON är författare, mångårig ledarskribent i SvD och Säkerhetsrådets redaktör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons