Annons

Stefan Fölster:Här lyckas socialisterna

Lissabon
Lissabon Foto: Tomas Tranæus
Under strecket
Publicerad

Gästkolumn | Vänsterdrömmar

Vänsterdebattörers våta dröm tycks ha blivit verklighet i Portugal. Socialisterna tog makten från de borgerliga för tre år sedan med stöd av två mindre kommunistpartier. Sedan dess har opinionssiffrorna stigit till närmare 40 procent för António Costas regering. Några högerpopulister finns knappt. Ett upprop nyligen för gula västar-demonstrationer av franskt snitt ljöd för döva öron. Knappt två dussin stackare dök upp.

Myten som nu odlas i Sverige är att framgångarna beror på att Partido Socialista skulle ha trotsat EU och spenderat mer, höjt arvs- och förmögenhetsskatten, och infört en progressiv fastighetsskatt. Och dessutom höjt pensioner, minimilönen och offentliga investeringar.

Verkligheten är en helt annan. Visserligen debatterades EU:s överskottskrav efter valsegern 2015. I slutänden uppfylldes dock kraven med råge. Förra året skröt Portugal med EU:s näst högsta budgetöverskott.

Även när det gäller skatter är Socialisterna utomordentligt försiktiga, rentav balanserade. Ändringar i arvs-, förmögenhets- och fastighetsskatterna är marginella och drabbar ytterst få portugiser. Något oftare betalas dessa av utlänningar som köper dyra fastigheter. Samtidigt har en hel del skattelättnader införts för att öka investeringar och företagande. Den sammanlagda skattebördan som andel av BNP ligger långt under Sveriges och under EU-snittet. Socialisternas skattehöjningar är lägre än den genomsnittliga ökningen i EU-länderna.

Annons
Annons

Den pragmatiska ekonomiska politiken förklarar varför Portugals ekonomi och sysselsättning växer så mycket mer än exempelvis Italiens eller Greklands.
Men det är inte bara därför som Socialisterna är populära. De visar en beundransvärd förmåga att diskutera hur saker och ting fungerar på djupet och landar i pragmatiska lösningar.

Ett slående exempel är drogpolitiken. Tidigare hade Portugal betydande drogproblem. I början på 2000-talet avkriminaliserades mindre innehav samtidigt som en ambitiös uppsökande verksamhet sjösattes. Facit: Portugal hade 27 knarkdöda år 2017. Sverige, med ungefär lika många invånare, men en rigid inställning till droger och stora brister i vården, landade på 600 knarkdöda, plus skjutningar mellan knarkkarteller.

Sjukvården är ett annat exempel. Trots att Portugal ännu är ett relativt fattigt land, har kvaliteten i sjukvården lyfts kraftigt. Enligt en rankning har Portugal gått om Storbritannien. Förväntad livslängd för portugisiska kvinnor är högre än för svenska kvinnor. Då handlar inte heller den politiska diskussionen i Portugal om vinstförbud utan om hur sjukhusen och förebyggande vård kan organiseras bättre.

Här finns en tydlig lärdom för socialdemokrater som vill inspireras av de portugisiska kollegornas framgångar. Förpassa Reformisterna, Vändpunktarna och Vänstern till deras lilla sandlåda. Ta i stället itu med människors verkliga problem. Kriminaliteten. Bostäder. Sjukvården. Skolan. Släpp ideologerna och vinka in pragmatikerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons