Annons

”Har man skyddsskäl ska man få asyl i Sverige”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Det är viktigt att partierna kommer överens om en långsiktig och hållbar migrationslagstiftning, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Lika viktigt är det att den med skyddsskäl ska få asyl.

– Den med asylskäl ska få komma till Sverige, säger Sabuni i en intervju med TV 4.

Under strecket
Publicerad

Migrationssamtalen och oenigheterna mellan partierna gällande migrationsfrågan har aktualiserats i veckan. Nyamko Sabuni tycker att det är viktigt att partierna nu kommer överens om en framtida migrationspolitik med brett stöd i riksdagen.

– Det är oerhört viktigt att vi får en långsiktig och hållbar migrationslagstiftning. Jag önskar att alla riksdagens partier kommer överens. Allra viktigast är det att Socialdemokraterna och Moderaterna kommer överens, säger L-ledaren till TV 4.

Jag tror inte att vi kan ha en fastställd siffra, men vi kan inte gå tillbaka till lagar som var 2015.

Stridsfrågan har varit den om att införa ett volymmål för hur många asylsökande Sverige ska ta emot per år. Socialdemokraterna har öppnat för att man kan tänka sig att gå med på ett riktmärke. Regeringspartnern Miljöpartiet har å sin sida varit tydlig med att partiet inte kommer att gå med på att sätta ett volymmål och enligt medieuppgifter har partiet därför övervägt att lämna regeringen.

Om frågan om volymmål säger Sabuni att den med asylskäl ska få komma till Sverige. Det ska även finnas ömmande skäl.

Annons
Annons

– Vi kan inte ha ett tak om vi ska värna asylrätten men ett riktmärke kan utformas på olika sätt, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Men det är viktigt att ha lagar som är jämförbara med andra EU-länder, anser hon.

– Jag tror inte att vi kan ha en fastställd siffra, men vi kan inte gå tillbaka till lagar som var 2015. Vi måste ha lagar som är jämförbara med andra liknande EU-länder som oss, säger hon till TV 4.

Liberalerna har dragits med dåliga opinionssiffror och hamnat under riksdagsspärren i de senaste opinionsmätningarna. Nyamko Sabuni pekar ut coronakrisen som en orsak bakom de låga opinionssiffrorna.

– Det är inte coronakrisen som gör att vi inte lyfter. När vi behövt hantera coronakrisen så är det precis det vi kunnat prata om och den har behövt vår uppmärksamhet. Det är klart att det gynnar framförallt regeringen och det största oppositionspartiet, säger hon till Sveriges Radios P1-morgon.

Men hon tror att den negativa trenden kommer att vända.

– Vi har två år kvar till valet så jag är inte alls orolig för att vi ska ha gott om tid att börja prata om vår egen politik och att vända opinionen och göra ett framgångsrikt val 2022.

Debatten har rasat vad gäller förändringarna i arbetsrätten. Frågan kan avgöra om Liberalerna lämnar samarbetet med regeringen eller inte, enligt Sabuni. Om fack och arbetsgivare inte lyckas komma överens om bland annat fler undantag från turordningen måste regeringen genomföra förslagen i den utredning som gjorts.

– Om de (Socialdemokraterna) bryter januariavtalet då kommer vi att ta ansvar och lämnar samarbetet. Jag finns i det här samarbetet för att göra skillnad för människor i Sverige, inte för att upprätthålla socialdemokratiskt maktinnehav, säger Sabuni i P1-morgon.

Annons
Annons

Sverige är ett land som välkomnar människor men som inte släpper in dem i samhället.

I en debattartikel i DN på onsdagen har Sabuni skrivit om Sveriges så kallade integrationsskuld där hon även presenterar partiets plan för att minska skulden.

Hon menar att Sverige misslyckats med integrationen.

– Sverige är ett land som välkomnar människor men som inte släpper in dem i samhället. Vi har inte lika möjligheter, säger hon till TV 4.

– Det visar sig att ett helt Göteborg ungefär lever i fattigdom eller risk för fattigdom. Vi menar att det börjar med integration.

Bland annat skriver Sabuni att ett första delmål i Sveriges integrationspolitiska arbete ”bör vara att upprätta en plan för att integrationsskulden ska sjunka till tyska nivåer” och att en sådan plan bland annat bör innehålla ”åtgärder för kunskaper i svenska språket, morötter för kvinnors deltagande i arbetslivet” och åtgärder för att exempelvis bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi har lika rätt till skola men inte lika möjligheter, det ser man på område efter område. Vi måste se till att alla barn lämnar grundskolan med behörighet, säger Sabuni till TV 4.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons