Annons

Janerik Larsson:Har ni hört talas om USAs budgetunderskott?

 Speaker of the House Paul Ryan, R-Wis., talks to reporters following a closed-door GOP strategy session at the Capitol in Washington, Tuesday, June 26, 2018
Speaker of the House Paul Ryan, R-Wis., talks to reporters following a closed-door GOP strategy session at the Capitol in Washington, Tuesday, June 26, 2018 Foto: J. Scott Applewhite
Under strecket
Publicerad

Man kan ju inte riktigt klaga på at internationell politik blivit enformig eller tråkig.

Amerikanska medier är helt upptagna av vilken domare som presidenten ska nominera till Högsta Domstolen. HD är en viktigare institution än någon motsvarande domstol på vår sida om Atlanten. En förklaring som inte så ofta nämns är att HD fått hantera en del känsliga politiska beslut som kongressen och presidenten egentligen skulle kunnat hantera.

President Trumps besök i Europa (statsbesök i England, NATO-toppmöte och mötet i Helsingfors med Vladimir Putin) kommer i USA-medierna förmodligen att handla mest om Putin-mötet. På hemmaplan i USA är det efter HD-domarfrågan fortsatt spekulationerna kring rysk påverkan på presidentvalet 2016 som står i fokus.

En angörande förklaring till den stora uppmärksamheten att presidenten själv tycks helt besatt av frågan. Många tolkar det som att Trump känner sig orolig för att det finns några besvärliga sanningar som kan komma fram. Här en sådan tolkning. Här en annan.

Själv tror jag att Trump är smartare än så. Om Robert Muellers utredning inte kommer fram till något som drabbar Trump kommer han att kunna fröjdas länge över att ”fake news” besegrades.

Annons
Annons

Jag har ju flera gånger tidigare skrivit att eftersom Trumps kampanj var så desorganiserad tycks det mig osannolikt att Trump skulle varit inblandad i något som verkligen skulle påverka hans ställning.

När Trump kommer till Europa möter han ett EU präglat av kaos. Den brittiska regeringskrisen - och i grunden torypartiets väg till vad som kan bli dess undergång - kommer att överskugga det mesta. Den tyska regeringskrisen är för ögonblicket bilagda - men för hur länge?

NATO-toppmötet handlar om det faktum att USAs ekonomi inte längre förmår bära upp den roll som landet haft sedan andra världskriget. USA är inte längre kapabelt att vara garanten för västs försvarskapacitet.

Det är inte ett nytt ämne för en amerikanske president. Barack Obama gjorde försök att få de europeiska EU-länderna att bära mera av NATOs försvarskostnader. Dock utan alltför påtagliga resultat.

Den fråga som nästan aldrig nämns i amerikanska medier är budgetunderskottet som bara växer. Då och då framträder det republikanska samhällsdebattörer eller ekonomer som pekar på problematiken. De säger bl a att dollarn som världens reservvaluta inte tål hur stora underskott som helst.

Men de politiker som förr i tiden brukade oroa sig över budgetunderskottet tycks numera vara som bortblåsta.

Demokraterna är minst lika ointresserade av den problematiken, men det är ju något mera välkänt sen förr.

Den avgående talmannen i representanthuset, Paul Ryan, brukade förr om åren föra den fiskala konservatismens talan. Inte längre. Nu är det Trumps och republikanernas stora budgetunderskott som ses som vägen till valseger i november. Vem vill spara när man kan spendera på väljarnas önskeprojekt?

Annons
Annons

Men som Janan Ganesh påpekade nyligen i Financial Times (han är numera stationerad i USA) visar opinionsmätarna att den amerikanska allmänheten är lika obekymrad som nånsin Ryan.

När man mäter vad amerikanerna oroas över inför mellanårsvalet så är det sjukvårdsreformen Medicare som nämns som orosmoment. Men tanken att receptet för att hantera vårdkostnaderna är högre skatter är helt bortblåst numera. (Det betyder inte att USAs ökade sjukvårdskostnader enkelt kan lösas med högre skatter, men det är en annan historia.)

Men är budgetunderskott verkligen ett problem, frågar sig många amerikaner. Kalifornien led av en närmast katastrofal offentlig ekonomi under många år men bilden av delstaten präglades av att Silicon Valley ”gick som tåget”.

Vem äger budgetunderskottet? I Japan är statens djupa hål i kassan ägt av befolkningen. USAs budgethål ägs av internationella investerare - inte minst kinesiska sådana.

Förr eller senare kommer denna illusion att krossas. Förmodligen rejält. Kommer ni ihåg Lehman Brothers? Det finns andra finansiella institutioner som nu lever farligt...

Vem kommer att få hantera notan? Nästa generation. Där och här. Men då är dagens politiker för länge sen bortglömda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons