Annons

Stefan Fölster:Har ryggradslösa djur svenska värderingar?

Margot Wallström och Stefan Löfven
Margot Wallström och Stefan Löfven Foto: Anders Wiklund/TT
Under strecket
Publicerad

Det är en förfärlig läsning. Ärlighet och ansvarstagande anser vi är viktigare än nästan allt annat, enligt den årliga så kallade Sverigestudien. När de svarande beskriver Sverige i dag nämns i stället oftast byråkrati och att för många skyller på varandra.

Svenskars ärlighet och pålitlighet var helt avgörande för Sveriges lyft från fattigast till näst rikast i Europa under de hundra åren fram till slutet på 1960-talet. Det får också stöd i senare års forskning. Sedan dess har svenskar stadigt sågat på grenen vi sitter på. Och det har inte varit invandrarnas fel.

”Svenskar har blivit ett folk av fifflare”, skrev Gunnar Myrdal på 1980-talet och tänkte då på hur skatter och regler staplades på varandra så att allt fler svartjobbade eller betalade underhand för lägenhetskontrakt. Politik kom att handla om att lova förmåner, och mindre om eget ansvar.

Tänk om ansvar och ärlighet hade prioriterats. Då hade regeringar tagit ansvar för att bostäderna räcker till och att skolan fungerar. Stefan Löfven skulle inte dra valser om att sjukvårdens problem beror på vårdvinster, eller att många skulle få lönesänkningar om oppositionen kom till makten. LO-basen skulle inte sänka sig till Trump-tweet nivå i sina debattartiklar och valfilmer.

Annons
Annons

Näringslivshöjdare som Sverker Martin-Löf och Jan Johansson skulle kanske ha ägnat mer tankemöda åt att sköta företaget än att skjuta dess älgar på andras bekostnad. Rörelsens egen företagsledare Anders Sundström hade kanske hängt upp bössan i stället för att hänga med.

Kommunal hade kanske inte lämnat sin fina innerstadslägenhet till vännen, tillika statsråd. Samma statsråd hade kanske inte smusslat 22 miljoner kronor från olika ändamål till lyxrepresentation för utländska potentater som sedan snällt röstade för Sveriges prestigeplats i FN:s säkerhetsråd.

Ju mindre moral, desto mer munväder. Margot Wallström har gjort sig känd för brösttoner om rättvisa och samhällsansvar i sina tal. Helt enligt senaste forskning. Människor som högljutt proklamerar moraliska budskap fibblar i snitt oftare än andra. Brösttonerna tjänar som kamouflage.

Även vi som tror oss vara någorlunda ärliga, odlar gärna självbedrägeri om våra värderingar. Svenskar sticker ut i världen med en självproklamerad vurm för öppenhet, tolerans och jämställdhet. Ja, gärna öppenhet, men det skall helst inte byggas så många bostäder i mitt grannskap. Gärna tolerans, men inte för arbetslösa flyktingar som erbjuder sig att jobba för lägre lön. Gärna jämställdhet, men kvinnor i välfärden ska inte kunna tjäna vinst på att driva företag.

Regeringen tycker att alla nyanlända i Sverige ska gå kurs i ”de normer och värderingar som ligger till grund för vårt samhälle”. Då menar de jämlikhet och individuella rättigheter. Ärlighet och ansvarstagande nämns inte någonstans.

I all ödmjukhet föreslår jag en kurs i svenska värderingar som ärlighet och ansvar, kanske för oss alla. Jag vet några som bör sitta på första raden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons