Runar Sögaard tackar SD-ledaren Jimmie Åkesson för gott samarbete efter talkshowen i Uppsala.
Runar Sögaard tackar SD-ledaren Jimmie Åkesson för gott samarbete efter talkshowen i Uppsala. Foto: Lars Pehrson

Runar Sögaard till Åkesson: S ljuger

Kan Sverigedemokraterna vinna över kristna väljare från Kristdemokraterna? I en ny talkshow snackar Runar Sögaard och Jimmie Åkesson abort, adoption och öppna hjärtan på scen. SvD besökte showen i Uppsala.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Mellan raderna FRÅN PREDIKANT TILL POLITIKREPORTER

Kvällen har marknadsförts som ett ”väckelsemöte”. Inträdet till evenemanget i en idrottshall i Uppsala är gratis. Till tonerna av stämningsfull pianomusik stegar en välkänd predikant upp på scen.

– Vi lever i en väldigt spännande tid, i en tid av förändring. Det enda vi kan vara säkra på är att allt förändras, säger Runar Sögaard som numera titulerar sig ledarskapscoach.

Det handlar inte om hur många gånger du blir nedslagen, det handlar om hur många gånger du reser dig igen.

Han pratar om att det är viktigt att vissa människor kliver fram och vågar ta förändringens snålblåst, beskriver hur gästen som snart ska komma varit med om både förtal och förakt – samt konstaterar att det finns ett pris för att stå upp för sina övertygelser.

– Sanningen kan sätta människor fria, det tror jag gäller stora delar av svenska folket, säger Runar Sögaard innan han citerar Sylvester Stallones rollfigur Rocky Balboa:

– Det handlar inte om hur många gånger du blir nedslagen, det handlar om hur många gånger du reser dig igen.

”Talk show med Runar Sögaard.”
”Talk show med Runar Sögaard.” Foto: Lars Pehrson

Den lågmälda musiken övergår till ett livligt komp när kvällens gäst välkomnas med en applåd följd av en kram.

– Vad mysigt, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sätter sig på en av de två stolarna som ställts framför en stor bild av en kyrka.

Annons

Under den dryga timmen som samtalet pågår avhandlas bland annat adoption, abort och flyktingpolitik. Runar Sögaard konstaterar att 2015 var ett speciellt år i Sverige och kallar den höstens flyktingvåg en ”massinvandring”.

– Skadan är skedd, det tror jag att de flesta av oss kan enas kring. Hur vill Sverigedemokraterna lösa problemet och reparera den, i och med att integrationen nästan varit obefintlig, frågar Sögaard innan han påminner om att dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt pratade om att ”öppna våra hjärtan”.

Socialdemokraterna ljuger på det ena mer sofistikerade sättet än det andra. Stefan Löfven framstår som en enorm röd jultomte som bara har presenter, konstaterar Runar Sögaard.

– Det tycker jag är en självklarhet både för en vanlig medmänniska och en kristen, men det kanske skulle sett lite annorlunda ut om man hade börjat med att öppna sina ögon.

Jimmie Åkesson nickar instämmande och applåderna dånar från publiken.

Partiledaren säger det han har sagt många gånger förut: att det inte finns någon snabblösning, att den som kommer hit ska anpassa sig, lära sig språket, att den som inte är svensk medborgare och begår brott ska utvisas och att man ska möjliggöra återvändande för dem som vill.

Annons

Sedan går Runar Sögaard till hård attack mot Socialdemokraterna som han menar grundlurar svenska pensionärer.

– Socialdemokraterna ljuger på det ena mer sofistikerade sättet än det andra. Stefan Löfven framstår som en enorm röd jultomte som bara har presenter, konstaterar han innan han ställer frågan till Jimmie Åkesson:

– Hur tycker du att fördelningen ska vara mellan nysvenskar och att ta hand om dem som gett oss det här landet?

Jimmie Åkesson får hjälp med sminket av pressekreteraren.
Jimmie Åkesson får hjälp med sminket av pressekreteraren. Foto: Lars Pehrson

Efteråt säger Anja Laroma, som suttit i publiken, att hon tycker om det som sagts på scenen. Hon har bestämt sig för att rösta på SD.

– SD:s politik rimmar bra med det kristna budskapet, bättre än KD:s. Synd att de inte tog upp det här med Pride. KD har ställt sig på den sidan, det kan jag inte begripa. Det går inte ihop med kristendomen.

Annons

Hon säger att man ska ta hand om flyktingar, men menar att det kommer många andra till Sverige som inte är i så stort behov och som ”ställer till det”.

– Det är bilbränder, mord och våld. Murarna runt Sverige har raserats. Man har inte kollat upp vad det är för människor som kommer hit, därför ska man se till att murarna byggs upp igen. Det tror jag att SD skulle kunna göra.

Det är svårt att säga vilka som är målgruppen för Runars talkshow, som evenemanget kallas. Det applåderas mycket i salen och de personer SvD talar med säger att de är kristna.

SD:s politik rimmar bra med det kristna budskapet, bättre än KD:s. Synd att de inte tog upp det här med Pride. Det går inte ihop med kristendomen.

Men alla som är här sympatiserar inte med budskapen. Micael Grenholm är en av de aktivister som delat ut en samling av bibelverser om invandrare utanför lokalen inför evenemanget.

– Det finns en röd tråd genom både Gamla och Nya testamentet om hur man ska förhålla sig till invandrare och det är att älska, välkomna, välsigna och hjälpa dem, säger han.

Annons
Jimmie Åkesson och Runar Sögaards talkshow i Uppsala.
Jimmie Åkesson och Runar Sögaards talkshow i Uppsala. Foto: Lars Pehrson

Nyligen varnade Livets ords föreståndare Joakim Lundqvist kristna för att rösta på Sverigedemokraterna. Enligt tidningen Dagen talade han under sin predikan bland annat om att en av Sverigedemokraternas grundare var nazist.

Bente Jarl, som också är på plats, säger att hon inte förstår kristna som är emot Jimmie Åkesson.

– Det är massmedia som piskat upp en stämning mot honom. Det här med nazistiska rötter, det finns inte längre. Det är nya rötter nu, säger hon.

Micael Grenholm är själv aktiv i en frikyrkoförsamling och beskriver formatet för Runars talkshow ”som hämtat ur en frikyrkogudstjänst”.

– Runar talade på ett sätt som påminner starkt om hur predikanter talar när de vill inbjuda till frälsning . Det kommunicerar till de frikyrkliga att det är en helig stund. Jag ser det nästan som hädiskt att ta något från frikyrkogudstjänst och applicera det på ett politiskt möte, ett propagandamöte, säger han.

Annons
Jouko Laroma, Anja Laroma, Bente Jarl och Tony Jarl var på plats när Runar Sögaard intervjuade Jimmie Åkesson.
Jouko Laroma, Anja Laroma, Bente Jarl och Tony Jarl var på plats när Runar Sögaard intervjuade Jimmie Åkesson. Foto: Lars Pehrson

Men varför väljer Jimmie Åkesson att låta sig intervjuas av en just en känd frikyrkopredikant?

Joel Halldorf, teolog och författare samt ledarskribent på tidningen Dagen, tittar på Runars talkshow i efterhand via Facebook. När denna artikel skrivs har den fått cirka 110 000 visningar.

– Det är tydligt att Runar genom att presentera Åkesson som en utsatt person utanför etablissemang och elit inbjuder frikyrkliga kristna, som också känt sig utanför samhällets mainstream, att identifiera sig med honom. Det är en retorisk strategi.

Det är tydligt att Runar genom att presentera Åkesson som en utsatt person utanför etablissemang och elit inbjuder frikyrkliga kristna, som också känt sig utanför samhällets mainstream, att identifiera sig med honom.

Annons

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar säger att det finns en nisch av konservativa kristna väljare i Sverige som SD kan konkurrera med KD om.

– Trump mobiliserar bland de fundamentalistiska församlingarna i USA. I Europa har vi sett att konservativa kristna stödjer högerradikala partier, som SD. I Sverige tror jag att det handlar om en väldigt liten grupp, men den finns.

Några dagar efter showen i Uppsala säger Runar Sögaard att han är nöjd med evenemanget och att reaktionerna varit överväldigande.

Anledningen att han gjorde talkshowen, säger han, är att han var nyfiken på Jimmie Åkesson som person, samt ville ta reda på vad som är myt och vad som är sanning. Runar Sögaard menar att han inte tar någon ställning politiskt.

Och det kan bli fler talkshows med Jimmie Åkesson. Enligt Runar Sögaard är det han själv och ”några privata finansiärer” som står för kostnaderna. Han vill dock inte säga vilka dessa personer är.

– De vill vara med och ge möjlighet att göra den här typen av evenemang. Jag tjänar inga pengar på det här, min målsättning är att det här ska vara en plus-minus-noll aktivitet.

Annons
Jimmie  Åkesson och Runar Sögaard.
Jimmie Åkesson och Runar Sögaard. Foto: Lars Pehrson

Är det då troligt att Sverigedemokraterna vinner över många kristna väljare i valet den 9 september?

I sin bok ”Gud: Återkomsten” sammanfattar Joel Halldorf partiets religiösa profil med ”kristen identitet utan kristen tro”. Han hänvisar bland annat till SVT:s valundersökning 2014 där SD fick hälften så stort stöd bland kyrkobesökarna som bland befolkningen i stort.

Jag brukar säga att Gud har lagt SD på mitt hjärta. Jag har drivits till att läsa mycket om dem och jag ber för förändring.

– Sverigedemokraternas sympatisörer är bland de mest ateistiska av alla partiers. Samtidigt instämmer en hög andel av dem i påståendet att Sverige är ett kristet land, säger han och menar att partiet har kristendom som ideologi men inte som tro.

Enligt Joel Halldorf är Runar Sögaard en ”marginell figur” i de kristna kretsarna.

– Han vet hur man drar en show, men jag tror inte att Sverigedemokraterna har så mycket att hämta bland de kristna grupperna. Där finns ett tydligt arv av solidaritet och internationalism. Dessutom lever man i dag med flyktingar i sina församlingar, man stödjer och hjälper dem.

Micael Grenholm berättar att han ibland ber för Jimmie Åkesson.

– Jag brukar säga att Gud har lagt SD på mitt hjärta. Jag har drivits till att läsa mycket om dem och jag ber för förändring. Jag vill att de ska få större kärlek till människor som inte är som dem.

”Talk show med Runar Sögaard.”

Foto: Lars Pehrson

Jimmie Åkesson får hjälp med sminket av pressekreteraren.

Foto: Lars Pehrson

Jimmie Åkesson och Runar Sögaards talkshow i Uppsala.

Foto: Lars Pehrson

Jouko Laroma, Anja Laroma, Bente Jarl och Tony Jarl var på plats när Runar Sögaard intervjuade Jimmie Åkesson.

Foto: Lars Pehrson

Jimmie Åkesson och Runar Sögaard.

Foto: Lars Pehrson