Annons

Här ska en polisbil täcka 13 procent av Sveriges yta

”Polisen är en beredskapsorganisation. Det är ingen korvfabrik”, säger fackets orförande i norr.
”Polisen är en beredskapsorganisation. Det är ingen korvfabrik”, säger fackets orförande i norr. Foto: Peter Wixtröm/TT

En polisbil ska täcka en yta lika stor som Kroatien. Det är verkligheten i polisområde Norra Lappland. Polisförbundet är kritiskt.

– Vi har nått en gräns, säger fackordförande Johan Claesson.

Under strecket
Publicerad

Sveriges tre största kommuner är Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. De bildar tillsammans polisområde Norra Lappland. I normala fall ska två polisbilar täcka området som utgör närmare 13 procent av Sveriges yta.

Men i sommar är personalläget extra ansträngt – och endast en polisbil kommer att vara i tjänst under en period.

– Här har vi nått en gräns för hur lågt bemannad en verksamhet kan vara, säger Johan Claesson som är Polisförbundets ordförande i region Nord.

– Polisen är en beredskapsorganisation. Det är ingen korvfabrik där man kan prognostisera antalet korvar man ska tillverka.

Enligt polisledningen handlar det i nuläget om 13 pass där endast en polisbil kommer att vara bemannad, den andra bilen kommer då att ha bemanning i så kallad beredskap.

– Det innebär att man ska vara på stationen inom en timme, men att sedan ta sig därifrån tar sin tid. Problemet är om det händer någonting, vad har man då för möjligheter att få stöttning? För oss är det här primärt en fråga om säkerheten för den patrull som är i tjänst, säger Johan Claesson.

Annons
Annons

För allmänheten kan det innebära extra lång väntan på polis vid larm.

– Det är inte bara glesbyggd och fjälltoppar här. Vi får en ganska stor befolkningsökning på sommaren i och med turister och sommarfirare. Om det händer någonting får det konsekvenser för inom vilken tid de får hjälp, säger Johan Claesson.

Håkan Karlsson är polisområdeschef i Norrbotten. Enligt honom fick ledningen med kort varsel besked om att flera medarbetare av olika skäl inte kunde jobba under sommaren.

– Jag delar uppfattningen om att vi är nere på lägsta möjliga nivå. Men av de alternativ som vi ställdes inför var vi överens med förbundet om att det här var det bästa alternativet, säger han.

När det kommer till säkerheten för poliser i tjänst säger Håkan Karlsson att de gör kontinuerliga riskbedömningar.

– I sak är vi överens om hur viktig den här arbetsmiljöfrågan är. Förändras situationen så får vi styra om.

Enligt Håkan Karlsson kan allmänheten känna sig trygg i att polisen gör allt de kan för att ge bästa möjliga polisiära service.

– Det är vår vardag att klara av händelser över en stor yta. Andra har utsatta områden som sin utmaning, vi har stora ytor.

Polisens sommarbemanning har de senaste åren varit en ständigt återkommande fråga och regeringen har lovat att myndigheten ska växa med 10 000 anställda till år 2024. Håkan Karlsson upplever en ljusning med fler polisaspiranter och poliser som ansluter till region Nord.

– Jag uppfattar det som att det finns en förståelse för de utmaningar och problem som vi har i region Nord. Rikspolischefen har själv uttryckt det. Jag känner optimism inför att vi ska få vår del av kakan i den resursökning som kommer, säger polisområdeschefen Håkan Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons