Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Här tog M stöd av SD: ”Avskräckande exempel”

Vad händer om Alliansen tar makten med stöd av Sverigedemokraterna? I Gävle finns ett svar: Politiskt kaos och stiltje.

– Det är ett avskräckande exempel, säger Eva Älander (S), vice ordförande i kommunfullmäktige.

Uppdaterad
Publicerad

Man vet aldrig någonting, alla partier kan rösta lite hur som helst.

GÄVLE Inger Källgren Sawela har varit moderatpolitiker i 41 år, drygt två av dem som kommunstyrelsens ordförande i Gävle. Men nu är det slut.

– Att tacka nej är nog det bästa jag har gjort. Herregud, det har varit jättejobbigt. Det är för tufft att styra i minoritet, säger hon.

Hon sitter i kommunfullmäktiges lunchservering strax intill den stora spegelsalen. Hon är lätt solbränd och har mörkt, kortklippt hår.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska leva livet, säger hon och ansiktet bakom glasögonen blir mjukt i ett stort leende.

Margareta Larsson (M), ordförande, och Eva Älander (S), 1:e vice ordförande i Gävle kommunfullmäktige, gör ett uttalande i lokalpressen innan budgetomröstningen. Den här gången har SD sagt att de inte kommer att rösta för Alliansens budget – men ingen vet hur det kommer att sluta.
Margareta Larsson (M), ordförande, och Eva Älander (S), 1:e vice ordförande i Gävle kommunfullmäktige, gör ett uttalande i lokalpressen innan budgetomröstningen. Den här gången har SD sagt att de inte kommer att rösta för Alliansens budget – men ingen vet hur det kommer att sluta. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

För att kommunpolitik ska toppa riksmedierna krävs särskilda tricks. I Gävle lyckades Sverigedemokraterna 2015 när de röstade på Alliansens budget i stället för att rösta på sin egen.

Socialdemokraterna, som just hade börjat lära sig att dela styret överhuvudtaget – man hade styrt Gävle i nästan 100 år – gick i opposition. Alliansen med Moderaterna i spetsen tog över fastän man som block var mindre.

När SvD är i spegelsalen ska mandatperiodens sista budget klubbas igenom. Sverigedemokraterna har ordnat pressträff och berättat att de inte kommer att stödja Alliansens budget. Men Moderaterna har inte gett upp hoppet.

– Man vet aldrig någonting, alla partier kan rösta lite hur som helst, säger en lokal reporter.

Annons

Lokalmedierna live-rapporterar budgetdebatterna minut för minut numera. Det gjorde de inte när Socialdemokraterna styrde i majoritet.

 Inger Källgren Sawela (M) är lättad över att minoritetsstyret äntligen går mot sitt slut. Själv ska hon dessutom lämna politiken.
Inger Källgren Sawela (M) är lättad över att minoritetsstyret äntligen går mot sitt slut. Själv ska hon dessutom lämna politiken. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När Alliansen tog över kommunledningen handlade rubrikerna om att Gävle var den moderata ledningens testballong. Här skulle man pröva hur det gick att styra med stöd av Sverigedemokraterna, eftersom den moderatledda Alliansen i minoritet skulle bli beroende av SD:s röster för att få igenom sin budget.

Till slut blev det fastlåst, och vi testade att styra så här.

Men Patrik Stenvard, Moderaternas kommunstyrelseordförande, känner inte igen sig i bilden.

– Vår riksorganisation hade inte alls med det här att göra. Vi förhandlade i hundratals timmar för att hitta lösningar med de rödgröna. Till slut blev det fastlåst, och vi testade att styra så här. M-ledningen var mer kritisk än positiv.

Annons

Hur det än var, gick det sådär.

Inför budgetomröstningen 2016, ett år senare, gick SD:s kommunalråd Richard Carlsson ut i medierna och presenterade tre tilläggsförslag. Bara om Alliansen gick med på dem skulle de återigen få Sverigedemokraternas stöd.

– Tror man på människors lika värde är en sverigedemokrat lika mycket värd som en vänsterpartist, man måste behandla dem likadant. Men att förhandla går inte, för vi vet vad en sån förhandling alltid kommer att sluta i. Det handlar om att ställa människor mot varandra, och det går inte ihop med det vi står för, säger Patrik Stenvard.

Efter valet 2014 vinner de rödgröna Gävle kommunfullmäktige men i juni 2015 röstar Sverigedemokraterna i stället på Alliansens budget, och den rödgröna kommunledningen avgår.
Efter valet 2014 vinner de rödgröna Gävle kommunfullmäktige men i juni 2015 röstar Sverigedemokraterna i stället på Alliansens budget, och den rödgröna kommunledningen avgår. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Han är välkammad och korrekt, och en av moderaterna i kommunfullmäktige som inte är klädd i svensk landslagströja den här dagen. Sverige ska spela i VM-gruppspelet. Men i spegelsalen har det varit high chaparral varje gång budgeten ska tas sedan 2015. Det senaste året har Alliansen styrt kommunen men på de rödgrönas budget. Hur SD ska rösta från år till år har ingen kunnat förutspå.

Annons

Efter valet kommer det att vara fler sverigedemokrater här, det kan ni vara alldeles trygga med.

– Vi får se hur långt det blir i dag, hur debattsugna folk är. Många har påpekat att det blir fotboll på eftermiddagen. En hel del paddor sätts nog på efter lunch, säger Richard Carlsson, SD:s kommunalråd, på väg in.

Några timmar senare går Alliansens budget igenom. Vänsterpartiet avstår från att rösta i andra omgången, vilket gör att Alliansens förslag får fler röster än Socialdemokraternas. En valstrategisk taktik från vänster, och en påminnelse om att det inte bara är Sverigedemokraterna som kan spela det politiska spelet när majoriteterna hoppar.

Sverigedemokraternas ledamöter ser på varandra och höjer ögonbrynen marginellt. Ingen i salen ser särskilt upprörd ut. Alla vet att det blir en ny budgetomröstning efter valet, och att det är den som kommer att styra nästa års kostnader. I en ordväxling med Vänsterpartiet säger SD-ledamoten Mattias Eriksson Falk:

– Efter valet kommer det att vara fler sverigedemokrater här, det kan ni vara alldeles trygga med.

Annons

Kommunalrådet Richard Carlsson (SD) är nöjd med det ökade inflytande som kommit med vågmästarrollen. I kommunstyrelsen fick SD i år igenom att kostnaden för ensamkommande inte får överstiga det kommunen får i statsbidrag.

– Vi får se om det var en vändpunkt, men det var viktigt för oss. Och bara Vänstern och Miljöpartiet röstade emot, det hade inte varit möjligt för några år sedan.

1/4

Eva Älander (S), vice ordförande i kommunfullmäktige, tycker att taktik och politiskt spel har tagit en större roll de senaste fyra åren. ”Det har blivit visionslöst”, säger hon.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/4

Inger Källgren Sawela (M) och Patrik Stenvard (M) i Spegelsalen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
3/4

Ledamöter är på väg till lunch i Gävle kommunfullmäktige, som samträder sista gången innan sommaren och valet. Sammanträdet äger som alltid rum i Spegelsalen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
4/4

2017 lägger SD ner sina röster i andra omgången i protest mot att man inte fått vara med och förhandla. Det leder till att Alliansen fortsätter att styra kommunen i minoritet men med en rödgrön budget.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I avgörande frågor som budgeten innebär vågmästarrollen ändå att välja mellan två alternativ som inte är den egna politiken. När den förre M-ledaren Anna Kinberg Batra officiellt hävde samtalsförbudet med Sverigedemokraterna tändes därför ett hopp.

– Självklart hoppades jag på en öppning där. Jag vet att det finns många moderater som gärna skulle vilja se att man åtminstone pratar med oss, och många vill ju att vi samarbetar. Jag skickade en inbjudan till Moderaterna då, men fick avslag, säger Richard Carlsson.

Det har blivit varmt innanför spegelsalens stora fönster. Han svettas lite grann där håret möter pannan i ett kortsnaggat V.

Annons

Är Gävle kommunfullmäktige snarare en testballong för SD än M?

– Dels handlade det om att vi ville ha förändring i Gävle, men vi vill också skicka signaler nationellt.

 Patrik Stenvard (M) känner inte igen sig i bilden att Gävle var den moderata ledningens testballong. ”Vår riksorganisation hade inte alls med det här att göra”, säger han.
Patrik Stenvard (M) känner inte igen sig i bilden att Gävle var den moderata ledningens testballong. ”Vår riksorganisation hade inte alls med det här att göra”, säger han. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det osäkra läget har gjort att man undviker vissa frågor, och andra får orimligt stor proportion.

Richard Carlsson säger att SD i Gävle inte fick några direktiv från partiledningen i Stockholm inför budgetomröstningen 2015.

– Däremot tyckte riksorganisationen att det var väldigt intressant när det skedde, så vi har haft flera möten efteråt. Och Jimmie Åkesson har varit här. De har varit ganska förvånade över Alliansens ovilja, som gränsar till inkompetens. Moderaterna har ju verkligen haft ett guldläge. Skulle vi vara med på tåget, hade vi kunnat ha ett stabilt läge i kommunen under lång tid framåt.

Annons

Många i rikspolitiken intresserar sig för Gävle, oavsett parti. Även om en kommun styrs annorlunda än riksdag och regering, är likheterna slående med det oklara läge som opinionsmätningarna pekar mot på riksplanet.

Socialdemokraten Eva Älander, som är vice ordförande i kommunfullmäktige, säger i pausen att taktik och politiskt spel har tagit en större roll de senaste fyra åren.

– Det osäkra läget har gjort att man undviker vissa frågor, och andra får orimligt stor proportion i relation till hur viktiga de är för gävleborna. Det har blivit visionslöst.

Richard Carlsson (SD) väntar på att samanträdet ska återupptas.
Richard Carlsson (SD) väntar på att samanträdet ska återupptas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Där Moderaternas Patrik Stenvard säger att läget gjort alla till bättre politiker, tvingat dem att söka kompromisser, menar Eva Älander att Alliansen mest har kört sitt eget race.

Annons

Det här är ett avskräckande exempel just eftersom det händer lite politiskt.

– Man har valt att stänga ute oppositionen från möten, inte informera om vad som händer och i stället vänta till omröstningarna.

Gjorde ni rätt som avgick när er budget röstades ner?

– Med facit i hand tror jag det. Vi hade redan förknippats med bilden av pamparna som inte brydde sig om de hade majoritet eller inte. Men jag tror att vi oavsett parti tänker att vi inte vill ha det såhär en mandatperiod till. Det måste bildas en mer stabil koalition.

Hur ser du på situationen i riksdagen utifrån era lokala erfarenheter?

– Det här är ett avskräckande exempel just eftersom det händer lite politiskt, och i stället finns en nervositet och räddhågsenhet.

Moderaten Inger Källgren Sawela har bara till november kvar i kommunfullmäktige.

Men vi kan ju inte hela tiden komma överens, då tappar väljarna förtroende för politiken.

– Det är inte bara SD som gör att det är svårt att styra i minoritet. Det är internt i Moderaterna också. Många tycker att man inte driver den moderata politiken tillräckligt hårt. Det är ju som att åka slalom för att försöka komma fram till ett beslut i fullmäktige.

Annons

Hur tror du politiken på riksplanet kommer att förändras med ett kanske lika oklart parlamentariskt läge som här?

– Jag tror att det kommer att hända mindre. Sverige måste ha en stark politisk majoritet, och det kommer att krävas breda överenskommelser. Men vi kan ju inte hela tiden komma överens, då tappar väljarna förtroende för politiken. Om vi alla sitter i en grå sörja tillsammans.

Gruppledarna framkallade till ordföranden för överläggning.
Gruppledarna framkallade till ordföranden för överläggning. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Budgetdebatten har gått in på sin femte timme. En moderat ledamot i landslagströja har bytt bänkraden i kommunfullmäktige mot tv-skärmarna nere på Harrys bar på gatan mitt emot. Uppe i den tomma lunchmatsalen funderar Inger Källgren Sawela (M) över vad som händer om partierna skriver tydliga ideologiska riktningar för politiken, men sedan inte får något gjort.

Kanske har vi för många partier i Sverige?

Med sina stora ögon och lite långsmala ansikte påminner hon något om Mona Sahlin. Kanske är det sättet. Hon är varm och avslappnad, har varit med förut.

– Jag tror på tydligare politiska skillnader. Kanske har vi för många partier i Sverige? Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Vi får en ny politisk karta i höst, det blir spännande att följa. Och jag ska inte göra valrörelse den här gången, förstår ni vad underbart?

Margareta Larsson (M), ordförande, och Eva Älander (S), 1:e vice ordförande i Gävle kommunfullmäktige, gör ett uttalande i lokalpressen innan budgetomröstningen. Den här gången har SD sagt att de inte kommer att rösta för Alliansens budget – men ingen vet hur det kommer att sluta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Inger Källgren Sawela (M) är lättad över att minoritetsstyret äntligen går mot sitt slut. Själv ska hon dessutom lämna politiken.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Efter valet 2014 vinner de rödgröna Gävle kommunfullmäktige men i juni 2015 röstar Sverigedemokraterna i stället på Alliansens budget, och den rödgröna kommunledningen avgår.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Eva Älander (S), vice ordförande i kommunfullmäktige, tycker att taktik och politiskt spel har tagit en större roll de senaste fyra åren. ”Det har blivit visionslöst”, säger hon.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Inger Källgren Sawela (M) och Patrik Stenvard (M) i Spegelsalen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ledamöter är på väg till lunch i Gävle kommunfullmäktige, som samträder sista gången innan sommaren och valet. Sammanträdet äger som alltid rum i Spegelsalen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

2017 lägger SD ner sina röster i andra omgången i protest mot att man inte fått vara med och förhandla. Det leder till att Alliansen fortsätter att styra kommunen i minoritet men med en rödgrön budget.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Patrik Stenvard (M) känner inte igen sig i bilden att Gävle var den moderata ledningens testballong. ”Vår riksorganisation hade inte alls med det här att göra”, säger han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Richard Carlsson (SD) väntar på att samanträdet ska återupptas.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Gruppledarna framkallade till ordföranden för överläggning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman