Mayvor Lundberg, S-profil i Oxelösund.
Mayvor Lundberg, S-profil i Oxelösund. Foto: Staffan Löwstedt

Hård dom mot S i röda fästet: ”Vi har sålt ut oss”

SD är jämnstora med S i opinionen – också bland LO-medlemmar. I en av Sveriges rödaste kommuner sågar nu även de trognaste av socialdemokrater sitt eget parti.

– Vi har gjort bort oss, säger S-veteranen Mayvor Lundberg.

Uppdaterad
Publicerad

 

OXELÖSUND Rubriken i lokaltidningen bekräftar det Mayvor Lundberg redan vet: ”SD har tagit LO:s plats vid fikaborden”. Hon har ännu inte hunnit läsa texten men tycker att grafen på sidan är en skrämmande gestaltning av socialdemokratins kris. Den visar ett fackligt medlemsras och en anslutningsgrad bland arbetare på magra 60 procent.

För Mayvor Lundberg, som i över två decennier hållit i fullmäktigeklubban i en av Sveriges rödaste kommuner, är det nattsvarta siffror.

– Arbetare är inte med i facket längre. LO är inte starkt, facken är för mesiga. Jag kan förstå att folk går ur, de får ju allt sämre arbetsvillkor, säger hon.

Mayvor Lundberg.
Mayvor Lundberg. Foto: Staffan Löwstedt

Det är ord och inga visor vid köksbordet i sörmländska Oxelösund. Mayvor Lundberg älskar sitt parti men nu är hon både missnöjd och orolig. De för ju inte socialdemokratisk politik, tycker hon.

– Min morfar, som var en riktig sosse, vänder sig i graven. Se vad det blivit av oss. Vi har tappat fokus på våra kärnfrågor – jämlikhet och solidaritet. Det är vår paradgren, det är riktig socialdemokrati.

Där ligger orsaken till väljarflykten tror Mayvor Lundberg, för att i nästa andetag ändå ta sin partiledare i försvar. Stefan Löfven har det inte lätt.

Vi kommer nog inte att få regera efter nästa val.

Annons

Kanske borde han kasta in handduken och låta ”de andra köra en mandatperiod så folket får se hur det blir”.

Januariavtalet må ha varit ett smart drag för att splittra Alliansen, resonerar den nu före detta KF-ordförande, men hon är övertygad om att S kommer få betala dyrt för det nästa gång svenska folket går till valurnorna.

– Vi har gjort bort oss. Vi har sålt ut oss. Vi kommer nog inte att få regera efter nästa val.

I Oxelösund har Socialdemokraterna styrt i över 70 år.
I Oxelösund har Socialdemokraterna styrt i över 70 år. Foto: Staffan Löwstedt

På Socialdemokraternas lokala partikansli i Oxelösund vet man inte exakt hur länge S styrt kommunen. När Sonia på expeditionen ringer tillbaka ursäktar hon sig och säger att det är lite skämmigt.

– Men minst 70 år är det i alla fall, säger hon.

Förra riksdagsvalet fick Socialdemokraterna nästan 40 procent av Oxelösundsbornas röster. Succésiffror kan tyckas, men även i detta starka S-fäste backar partiet. Valresultatet var ett tapp på 4 procentenheter jämfört med 2014. Samtidigt växer SD.

Annons

Fredagens väljarbarometer från SvD/Sifo är sprängstoff: Det är dött lopp mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i opinionen. Skillnaden mellan dem är så liten att den inte är statistiskt säkerställd.

På fredagen kom också en mätning från Aftonbladet/Demoskop, där SD redan gått om. Demoskops mätning baseras enbart på webbintervjuer, medan Sifo gör både telefonintervjuer och webbintervjuer.

Den nya Sifomätningen innehåller fler siffror som gör ont för Socialdemokraterna. Även bland LO-anslutna ligger SD och S på samma nivå – båda hamnar på runt 33 procent. För bara fem år sedan uppgav en majoritet av LO-medlemmarna att de skulle rösta på S.

Mayvor Lundbergs analys är att arbetarna ”faller för Jimmies smicker”.

– Ja, han säger att det skulle bli så bra i deras Sverige. Sen är det ju invandringsfrågan och det är den byggnadsarbetare, lastbilschaufförer och andra LO-medlemmar nappar på, de har sett sina arbetsvillkor försämras allt mer och jobben försvinna till utländsk arbetskraft.

Något radikalt måste till, tycker Mayvor Lundberg. Stefan Löfven vet hur man slår näven i bordet ordentligt, det har han gjort många gånger som ordförande för IF Metall.

Annons

Det är endast två partier som står för det de säger, SD och V.

Men det var då.

– Nu måste han jämka med de andra. Ge och ta. Han har det inte lätt, suckar hon och blickar ut genom fönstret i det gula radhuset.

För några månader sen såg det helt annorlunda ut här. Oxelösund är en sommaridyll med vacker skärgård och små stugor på öarna. Men denna novemberdag blåser kalla vindar från Östersjön, himlen är mörkgrå och gatan utanför Mayvor Lundbergs fönster helt öde.

Vänsterpartisten Emil Carlsson arbetar på ståljätten SSAB.
Vänsterpartisten Emil Carlsson arbetar på ståljätten SSAB. Foto: Staffan Löwstedt

En kort promenad från det gula radhuset ligger industrijätten SSAB, kommunens största privata arbetsgivare. Orten lever och andas med stålverket.

SvD var här krisåret 2013 då metallarna tvingats till svåra beslut för att rädda jobben. Emil Carlsson var fackordförande på heltid då. Sex år senare är han tillbaka i produktionen. Han vet hur tongångarna går bland dem som jobbar ”på golvet”. Det svänger alltmer åt SD.

Annons

Det har hänt en hel del sen sist. SSAB, som toppar listan över Sveriges värsta koldioxidutsläppare, ska ställa om till fossilfri stålproduktion.

Emil Carlsson.
Emil Carlsson. Foto: Staffan Löwstedt

Emil Carlsson är vänsterpartist och ser nu två tydliga alternativ för arbetarväljarna – resten är ”i mitten”.

– Det är endast två partier som står för det de säger, SD och V. Januariavtalet har förlamat S och jag är inte alls förvånad över att gamla socialdemokrater går till SD, men jag är orolig. Sen är ju frågan om folk faktiskt lägger sin röst på dem. Förhoppningsvis tar de sitt förnuft till fånga på valdagen och låter bli, säger han.

Emil Carlsson tror att arbetarnas SD-sympatier till stor del handlar om ett allmänt missnöje och en diffus oro för samhällsutvecklingen. Det i kombination med en socialdemokrati som tappat kompassen lämnar fältet öppet för SD att aspirera på rollen som det nya arbetarpartiet.

Annons

– Men SD är inte ett alternativ för arbetare. För dem är det bara invandring som gäller. Vi är en bruksort, här handlar det om storleken på orderstockarna. De ekonomiska frågorna är, eller borde vara, prioritet för dem som bor här.

Jan Eric Eriksson, Per Krusell och Jannike Zetterman representerar SD i Oxelösund.
Jan Eric Eriksson, Per Krusell och Jannike Zetterman representerar SD i Oxelösund. Foto: Staffan Löwstedt

I Oxelösund styr S nu med hjälp av V. Sverigedemokraterna har med sina tre mandat, enligt många vi pratar med, ”inte så mycket att säga till om”. Men det är först nu som partiet har en fungerande representation i kommunen och besätter sina mandat fullt ut. 2014–2018 var två av tre SD-stolar tomma i fullmäktige, och den tredje fylldes av en politisk vilde som skrivit sitt namn på en blank SD-sedel.

Nu har man styrt upp. De sverigedemokratiska företrädarna SvD träffar har gått utbildningar för förtroendevalda och lärt sig systemet. De sitter i nämnder och gör sin röst hörd i kommunfullmäktiges talarstol.

Annons

Samtidigt verkar SD i Oxelösund inte ligga helt i fas med övriga partiet. När SD på ett nationellt plan söker aktivt samarbete med M och KD jobbar de lokala företrädarna i Oxelösund fortfarande på att städa sin image och visa sig rumsrena. Eller som gruppledaren Jan Eric Eriksson uttrycker det: visa att de är helt vanliga människor.

– Vi blir allt fler, det är folk från alla yrkeskategorier. Många är gamla socialdemokrater, vi har även före detta vänsterpartister som gått över till oss, säger han.

Efter att jag talat klart fick jag i princip stående ovationer från eleverna.

Själv har Jan Eric Eriksson röstat på Moderaterna hela sitt vuxna liv fram till 2016 då han blev sverigedemokrat. Partikollegan Per Krusell röstade å andra sidan rött innan han bytte till SD.

– Jag var missnöjd. Alliansen hade sålt ut mycket till det privata och S tog sen inte igen reformerna när de fick tillbaka makten. Det började med att jag gick på ett SD-möte. Jag väntade mig fascister och nazister, men det var ju vanligt folk som var där, säger Per Krusell.

Annons

Efter det mötet blev han medlem i partiet, nu är han förtroendevald i två nämnder. När Per Krusell berättar om sin bild av Sverige kan man nästan tro att det är en socialdemokrat som talar. Till en början handlar det mycket om segregation och klassamhälle, men sedan är tongångarna andra.

– Staten ska först och främst ta hand om egna medborgare innan man hjälper andra. S har förändrats, de lever inte upp till sina gamla ideal. Många är i dag oroliga för samhällsutvecklingen, den oron har fått flera i min bekantskapskrets att tippa över till SD, säger han.

Jannike Zetterman.
Jannike Zetterman. Foto: Staffan Löwstedt

Jannike Zetterman arbetar på SSAB och företräder SD lokalt i Oxelösund. Redan nu ser hon fram emot nästa val. Men det gäller att växla upp, arbetet med att nå så många väljare som möjligt har redan börjat.

Annons

– När skolan bjöd in politiker för att prata med åttondeklassarna var jag ett hatobjekt. Efter att jag talat klart fick jag i princip stående ovationer från eleverna. Jag pratar mycket med ungdomar och får en hel del positiv respons. Jag märker också att många av dem som tidigare var misstänksamma mot oss nu gör tummen upp.

Per Krusell har röstat på S under många år. Men nu har har han gått över till SD.
Per Krusell har röstat på S under många år. Men nu har har han gått över till SD. Foto: Staffan Löwstedt

Statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besökte Oxelösund häromveckan. Syftet var att titta på kommunens projekt för långtidsarbetslösa. De vi pratar med säger att deras närvaro inte märktes så mycket på orten.

Sverigedemokraten och förre detta socialdemokraten Per Krusell berättar att han vid ett tidigare tillfälle träffat Löfven och tagit honom i hand. Nu är han inte nådig mot sitt gamla parti.

Annons

Vi har sålt ut oss, lite för billigt.

– De saknar visioner och anpassar sig efter andra.

Vinden piskar obarmhärtigt vid hamnen som ligger på gångavstånd från centrum och är som ett sår i naturen. Hamnen är också SSAB:s länk till världen. Hit kommer tunga fartyg lastade med råvaror och avgår med färdiga produkter. SD:s starke man i Oxelösund, Jan Eric Eriksson, är en före detta sjökapten och verkar inte alls störas av den råa kylan som får de flesta att krypa ihop i jackan och dra ner mössan extra långt över öronen.

Jan Eric Eriksson började engagera sig politiskt för fem år sen. Nu är han gruppledare för SD i Oxelösund.
Jan Eric Eriksson började engagera sig politiskt för fem år sen. Nu är han gruppledare för SD i Oxelösund. Foto: Staffan Löwstedt

Han ägnar det mesta av sin tid åt partiet. Det var han som byggde upp SD lokalt, han fick starta från noll för fem år sen. Drömmen är att bryta det över 70 år långa röda styret i kommunen, och det ser ut som att den drömmen kan bli sann efter nästa val.

– Om vi får ett mandat till och något av allianspartiena får ett så kan vi samarbeta, säger Jan Eric Eriksson.

Mayvor Lundberg kan förstå att många är missnöjda med Stefan Löfven.
Mayvor Lundberg kan förstå att många är missnöjda med Stefan Löfven. Foto: Staffan Löwstedt

Man blir inte mer socialdemokrat än Mayvor Lundberg. När hon var liten och blåsorkestern spelade internationalen på 1 maj sa hennes morfar att de spelade för henne, det är nämligen Mayvors födelsedag.

Socialdemokratins storhetstid är över sedan länge. Allt färre blåsorkestrar spelar på 1 maj, men Mayvor Lundberg är övertygad om att hennes parti måste hitta tillbaka till sina rötter för att överleva.

– Jag tror också att Stefan Löfven skulle vilja göra mer men han kan inte. Han är bakbunden av januariavtalet. Vi har sålt ut oss, lite för billigt.

Mayvor Lundberg.

Foto: Staffan Löwstedt

I Oxelösund har Socialdemokraterna styrt i över 70 år.

Foto: Staffan Löwstedt

Vänsterpartisten Emil Carlsson arbetar på ståljätten SSAB.

Foto: Staffan Löwstedt

Emil Carlsson.

Foto: Staffan Löwstedt

Jan Eric Eriksson, Per Krusell och Jannike Zetterman representerar SD i Oxelösund.

Foto: Staffan Löwstedt

Jannike Zetterman.

Foto: Staffan Löwstedt

Per Krusell har röstat på S under många år. Men nu har har han gått över till SD.

Foto: Staffan Löwstedt

Jan Eric Eriksson började engagera sig politiskt för fem år sen. Nu är han gruppledare för SD i Oxelösund.

Foto: Staffan Löwstedt

Mayvor Lundberg kan förstå att många är missnöjda med Stefan Löfven.

Foto: Staffan Löwstedt