Annons

Kritik mot nya vd:n: ”Har misslyckats”

Jens Henriksson på Swedbanks årsstämma i mars i år.
Jens Henriksson på Swedbanks årsstämma i mars i år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jens Henriksson blir ny vd för krisande Swedbank. Men utnämningen möter hård kritik, som riktar in sig på att Henriksson varit delaktig i Swedbanks penningtvättshärva i rollen som vd för storägaren Folksam.

Under strecket
Publicerad

Aktiespararnas vd Joacim Olsson på Swedbanks stämma i våras.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Henriksson slutar som vd på Folksam med omedelbar verkan. Folksam äger nästan sju procent i Swedbank och är därmed näst största ägare i banken.

När Göran Persson nu meddelar att Henriksson tar över som vd för Swedbank höjer därför flera personer på ögonbrynen. En av dem är Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

– Jag hade hellre sett en person som rekryterades utifrån och inte hade den starka kopplingen till Swedbanksfären och den tidigare ledningen, säger han.

Olsson menar att storägarna, däribland Folksam, har misslyckats med sin roll i samband med penningtvättshärvan på Swedbank.

– De har misslyckats med att ställa rätt frågor och att styra banken på ett sådant sätt att skandalen inte inträffat. Dessutom har man länge förnekat problemen, säger han och utvecklar:

– Folksam har varit med och bromsat när det handlar om konkreta åtgärder, som oberoende utredningar, att ställa ledningen till svars eller få till en total öppenhet kring den interna processen. Skandalen blev större än vad den behövt vara, vilket delvis faller på de stora ägarna.

Annons
Annons

Aktiespararnas vd Joacim Olsson på Swedbanks stämma i våras.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

På Swedbanks bolagsstämma i mars röstade storägarna, bland andra Folksam, för att ge styrelsen ansvarsfrihet och emot att tillsätta en oberoende granskning.

Joacim Olsson får medhåll i sin kritik från Nordnets sparekonom Frida Bratt.

”I egenskap av storägare har han delvis ett ansvar för den låt gå-attityd som tidigare funnits inom banken. Jag trodde därför att man skulle plocka in en vd som inte alls har några tidigare kopplingar till banken” skriver hon i en kommentar.

Jens Henriksson har lång erfarenhet från chefspositioner, bland annat som vd för Stockholmsbörsen och från styrelseuppdrag i internationella valutafonden IMF.

– Han är meriterad i den meningen att han har bra cv och bred bakgrund, men det finns ju andra som har större erfarenhet av att leda bankrörelser. Det förstärker min uppfattning om att det hade varit bättre med någon från en annan bank, säger Joacim Olsson.

Tror du att Göran Persson är nöjd med rekryteringen?

– Man ska inte underskatta att han är en person med stort förtroende i den sfär som Folksam, Göran Persson och Swedbank tillhör. Och på pappret är han ju meriterad, säger Joacim Olsson.

Hur tror du att börskursen kommer att reagera?

– Det blir säkert en reaktion, men den beror på hur man bedömer vd-tillsättningen i det långa perspektivet. Tror man att det här leder till att man städar up på ett bra sätt kommer kursen att peka uppåt, men är man lika avvaktande som jag blir det snarare en negativ kursrörelse, säger Joacim Olsson.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson på Swedbanks stämma i våras.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson på Swedbanks stämma i våras. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons