Annons

Saudibesök får hård kritik: ”Inte trovärdigt”

Begravning i Jemen efter en Saudiledd flygattack. Arkivbild.
Begravning i Jemen efter en Saudiledd flygattack. Arkivbild. Foto: Hani Mohammed/AP

Utrikesminister Ann Linde (S) är i Saudiarabien i ett försök att förhandla fram fred i Jemen. Samtidigt säljer Sverige vapen till den ena sidan i konflikten.

– Det är inte trovärdigt, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen.

Under strecket
Henning Eklund / TT
Publicerad

Lena Ingelstam, Rädda barnen.

Foto: Rädda barnen

 Utrikesminister Ann Linde (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Lena Ingelstam, Rädda barnen.

Foto: Rädda barnen

Under onsdagen förde Ann Linde samtal med saudiska ministrar om kriget i Jemen, som beskrivs som den värsta humanitära krisen i världen.

– Det handlar om att se hur vi och andra länder kan hjälpa ansträngningarna för att få slut på konflikten. Vi har sett positiva tecken, framför allt från Saudiarabien, sade hon på måndagen till TT.

Saudiarabien strider i Jemen på regeringens sida, tillsammans med bland andra Förenade arabemiraten. Sverige exporterar vapen till båda länderna, exempelvis kommer Saab under våren leverera stridsledningssystemet Global Eye till Förenade arabemiraten.

– Svensk krigsmateriel används i kriget i Jemen, och det behöver stoppas omedelbart. 85 000 barn har dött till följd av kriget och vi ser hur barnen blivit måltavlor när lekplatser, skolor och sjukhus bombas, säger Lena Ingelstam.

Lena Ingelstam, Rädda barnen.
Lena Ingelstam, Rädda barnen. Foto: Rädda barnen
Annons
Annons

 Utrikesminister Ann Linde (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Rädda Barnen är kritiskt till att Sverige förhandlar om en fred när man samtidigt säljer vapen som används i kriget.

– Det är en målkonflikt. Man är inte en trovärdig fredsförhandlare om man samtidigt exporterar vapen till krigförande parter, säger Lena Ingelstam.

Den svenska vapenexporten handlar inte om några nya affärer, utan följdleveranser på avtal som skrevs för flera år sedan.

En punkt i januariavtalet, framförhandlat av S, MP, C och L, handlar om vapenexporten till kriget. Den lyder: "De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår."

– Regeringen har åtagit sig detta, och det borde självklart gälla även följdleveranser på redan ingångna avtal, säger Lena Ingelstam.

 Utrikesminister Ann Linde (S).
 Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Ann Lindes pressekreterare Klara Linder säger att frågan inte bör ställas till utrikesministern utan till justitieminister Morgan Johansson, som har ansvar för vapenexportfrågor.

När TT tidigare ställt frågor om svenska vapen i Jemen har han svarat: "... export av krigsmateriel från Sverige prövas utifrån ett mycket strikt policyregelverk som regeringen har lagt fast."

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel person som hänvisade frågan vidare till utrikesministern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons