Annons

Hård kritik mot Trumps beslut: ”Existentiellt hot”

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, är kritisk mot Trumps beslut.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, är kritisk mot Trumps beslut. Foto: William T Wade Jr/TT

Donald Trumps beslut att verkställa uppsägningen av klimatavtalet från Paris väcker skarpa reaktioner. Frankrikes president Emmanuel Macron vill på onsdag skriva under ett avtal med Kina som ska göra Parisavtalet oåterkalleligt.

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT Bild 1 av 2

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Dake Kang/AP/TT Bild 2 av 2

BONN. Beslutet att säga upp Parisavtalet, som ska sänka utsläppen av växthusgaser, innebär att Donald Trump nu gör allvar av sitt vallöfte.

”Jag har blivit vald för att representera invånarna i Pittsburgh och inte invånarna i Paris”, lydde Trumps budskap.

Presidenten deklarerade redan i juni 2017 att USA skulle lämna klimatavtalet, som trädde i kraft i november 2016. Det är först nu som USA efter en treårsperiod kan säga upp avtalet.

På måndagen bekräftade utrikesminister Mike Pompeo att en officiell ansökan om utträde har lämnats in till FN. Formellt kan detta träda i kraft först den 4 november 2020, dagen efter det amerikanska valet.

Pompeo motiverade beslutet med att Parisavtalet skadar amerikanska löntagare, företag och skattebetalare.

– USA skulle drabbas hårt av denna tvångsjacka, sa han till tv-stationen Fox News Business och betecknade avtalet som orättvist.

Trump är den värsta presidenten i historien för vårt klimat.

I stället för Parisavtalet vill USA nu föreslå en ”mer realistisk och mer pragmatisk modell” – i vilken både förnybar energi och fossil energi ska kunna utnyttjas.

Annons
Annons

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT Bild 1 av 2

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Dake Kang/AP/TT Bild 2 av 2

På hemmaplan möts Trump av svidande kritik. Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, beskrev klimatförändringen som ett ”existentiellt hot” och beskyllde presidenten för att svika kommande generationer.

– Donald Trump är den värsta presidenten i historien för vårt klimat och rena luft och vatten, säger klimatorganisationen Sierra Clubs chef Michael Brune till nyhetsbyrån AP.

1/2

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT
2/2

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Dake Kang/AP/TT

USA är i dag ansvarigt för världens näst största utsläpp av växthusgaser. I topp ligger Kina, som släpper ut mer koldioxid än USA och EU tillsammans, men liksom Indien på plats tre håller de fast vid klimatavtalet.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som för närvarande är på statsbesök i Kina, beklagade på tisdagen USA:s reträtt från klimatavtalet och sa att detta gör samarbetet med Kina desto nödvändigare.

Till skillnad från Macron ligger Merkel lågt.

Tillsammans med Kinas ledare Xi Jinping vill Macron på onsdag skriva under en uppgörelse som ska göra Parisavtalet oåterkalleligt. I klimatavtalet från 2015 åtar sig världens länder att hålla den globala temperaturökningen långt under 2 grader – helst vid 1,5 grader.

Till skillnad från Emmanuel Macron ligger Tysklands förbundskansler Angela Merkel lågt. Bakgrunden är att regeringens klimatpolitik är hårt omstridd och det pågår en het debatt om att sänka de ursprungligen ambitiösa målen. Redan nu står det klart att den utlovade sänkningen av utsläppen med 40 procent fram till 2020 jämfört med 1990 inte är realistisk.

Ett skäl är att Tyskland fram till 2022 släcker ner kärnkraften som 2018 svarade för 12 procent av elförsörjningen. Detta samtidigt som motståndet mot nya vindkraftverk växer och försäljningen av elbilar går för långsamt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons