Annons

Härifrån planerar IS nya attacker mot väst

En magnetisk bomb fäst vid en buss exploderade i Kabul i början av juni.
En magnetisk bomb fäst vid en buss exploderade i Kabul i början av juni. Foto: Rahmat Gul/AP

Terrorsekten miste sitt ”kalifat” i Syrien och Irak – men nu rekryterar IS krigare på andra håll för att bygga ett nytt. Samtidigt som USA försöker förhandla med talibanledare i Afghanistan för att få stopp på kriget är IS på väg att få fäste i landets otillgängliga bergsregioner.

Under strecket
Publicerad

Medlemmar i familjen Shirzad flydde byn i Afghanistan där de bodde när IS-krigare dök upp i april.

Foto: Rahmat Gul/APBild 1 av 2

Farmanullah Shirzad som flydde IS med sin familj.

Foto: Rahmat Gul/APBild 2 av 2

Bussen var full med universitetsstudenter när en magnetisk bomb fäst vid fordonet exploderade i Kabul i början av juni. Minst en person miste livet och tio skadades, enligt polisen. Bara minuter senare briserade två vägbomber i närheten, med ytterligare sju skadade.

Ingen tog omedelbart på sig ansvaret för attackerna, som är vardagsmat för en terroriserad afghansk civilbefolkning som upplevt decennier av krig.

Men två huvudmisstänkta hamnade direkt överst på listan: dels talibanerna – och dels Islamiska staten (IS) som nu stärker närvaron i Afghanistan sedan terrorgruppen förlorat sina territorier i Irak och Syrien.

IS ser angrepp mot bussar och konvojer som ”övningsrundor” inför större terrorattacker som planeras mot Europa och USA, enligt underrättelsekällor till nyhetsbyrån AP.

För Afghanistans pressade regering i Kabul innebär IS en ytterst ovälkommen spelare i ett redan kaotiskt tillstånd. Regeringen kontrollerar i praktiken mycket få av landets regioner, inte minst i de svårtillgängliga bergen i nordöstra Afghanistan där IS försöker få ett fotfäste.

Annons
Annons

Medlemmar i familjen Shirzad flydde byn i Afghanistan där de bodde när IS-krigare dök upp i april.

Foto: Rahmat Gul/APBild 1 av 1

Du har talibaner till höger om vägen, Daesh till vänster och regeringen i mitten.

– Den här gruppen är det största kortsiktiga hotet från Afghanistan. IS kärnbudskap är: du ska genomföra externa attacker i USA och Europa, säger en anonym underrättelseofficer till AP.

USA driver just nu förhandlingar med företrädare för talibanrörelsen i syfte att få ett stopp på kriget, det längsta i USA:s historia. USA invaderade Afghanistan 2001 efter terrordåden i New York och Washington den 11 september.

Medlemmar i familjen Shirzad flydde byn i Afghanistan där de bodde när IS-krigare dök upp i april.
Medlemmar i familjen Shirzad flydde byn i Afghanistan där de bodde när IS-krigare dök upp i april. Foto: Rahmat Gul/AP

Det USA erbjuder är att dra tillbaka trupper i utbyte mot att talibanerna inte omedelbart tar över landet och kastar ut premiärminister Ashraf Ghanis regering i Kabul. Men läget är komplicerat. Talibanerna har vägrat att förhandla med företrädare för regeringen, som de ser som en marionettregim styrd av väst.

Talibanerna och IS är också inbördes oense. Få säkerhetsanalytiker verkar tro att Afghanistans regering har något att sätta emot om USA och dess allierade drar sig ur landet och lämnar fältet fritt för både talibaner och IS-krigare.

Talibanerna ska hindra Afghanistan från att bli grogrund för terrorister som planerar attacker utanför landets gränser.

Enligt vissa underrättelserapporter har IS haft medlemmar i Afghanistan sedan 2014. Vissa av dem var avhoppare från talibanrörelsen, enligt AP. IS afghanska avdelning fick stöd av dess rörelse i Uzbekistan 2015 och beräknas i dag omfatta tusentals krigare.

Annons
Annons

Farmanullah Shirzad som flydde IS med sin familj.

Foto: Rahmat Gul/APBild 1 av 1

Nu verkar IS vara förskansad i fyra bergiga regioner – Nangarhar, Nuristan, Kunar och Laghman – där den efterspanade terroristen Usama bin-Ladin antogs gömma sig för över tio år sedan, innan USA fick tag på honom.

– Just nu i Kunar har du talibaner till höger om vägen, Daesh (ett annat namn för Islamiska staten, reds anm) till vänster och regeringen i mitten, säger Ajmal Omar, en delstatlig lokalpolitiker, till AP.

Farmanullah Shirzad som flydde IS med sin familj.
Farmanullah Shirzad som flydde IS med sin familj. Foto: Rahmat Gul/AP

Efter 18 års krig i Afghanistan bygger USA:s förhoppning om fred på aktivt deltagande från den talibanrörelse man 2001 invaderade för att slå ut. Tanken är att talibanerna ska hindra Afghanistan från att bli grogrund för terrorister som planerar attacker utanför landets gränser.

En underrättelsekälla exemplifierar till AP med Rakhmat Akilov, den 39-åriga uzbekiska terroristen som 2017 genomförde lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Det amerikanska sändebudet i förhandlingarna med talibanerna, Zalmay Khalilzad, förväntas hålla en ny runda samtal i juni, enligt Al-Jazeera.

Det ökande antalet IS-angrepp får lokalbefolkningen att i vissa fall rent av föredra talibanernas styre.

USA har stöd av Ryssland, som stöder idén om ett avtal med talibanerna. Ryska trupper invaderade Afghanistan på 1980-talet, men lyckades inte heller nå en seger.

Samtalen sker mot bakgrund av ett ökande antal IS-angrepp mot byar och städer i Afghanistan, som får lokalbefolkningen att i vissa fall rent av föredra talibanernas styre.

I april flydde Farmanullah Shirzad med sin familj från deras by i delstaten Nangarhar när IS kom.

– Jag var för rädd för att stanna. När IS tar över en by dödar de befolkningen, bryr sig inte om barnen och kommer till folks hem och tar kvinnorna, säger han till AP.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons