Annons

Världens bästa krigsfilmer – Dick Harrisons topplista

Tre filmer som alla kvalar in på Harrisons favoritlista.
Tre filmer som alla kvalar in på Harrisons favoritlista. Foto: TT

De första krigsfilmerna gjordes redan på 1800-talet. Sedan dess har krig varit ett ständigt återkommande tema inom filmen. Här listar historieprofessorn Dick Harrison sina personliga favoriter inom genren.

Under strecket
Publicerad
Foto: Warner BrosBild 1 av 5

Steven Spielbergs Rädda menige Ryan.

Foto: Universal/TTBild 2 av 5

Sergei Bondarchuks Krig och Fred.

Foto: Mosfilm/TTBild 3 av 5

Ridley Scotts Kingdom of Heaven.

Foto: 20thCentFox/TTBild 4 av 5

Den gode, den onde, den fule av Sergio Leone utger sig för att vara en krigsfilm men är snarare en western.

Foto: United Artists/TTBild 5 av 5

För några månader sedan bloggade jag om krigsschlagers. Föga förvånande har jag nu fått en fråga om krigsfilmer. Hur länge har vi haft sådana? Var det första världskriget som fick genren att blomstra, eller dröjde det till mellankrigstiden?

Nej, krigsfilmen var redan ett etablerat fenomen under första världskriget. De första krigsfilmerna – eller vad man nu skall kalla dem, ”filmklipp” är ett bättre ord – gjordes redan avseende spansk-amerikanska kriget 1898. De bestod av filmade sekvenser av verkliga händelser, till exempel begravningar och soldaters vardagsliv, vilka kombinerades med dramatiseringar av striderna.

Det andra krig som blev föremål för filmmediets intresse var amerikanska inbördeskriget, med den banbrytande regissören D.W. Griffith som ledande namn.

En film som ofta brukar nämnas i detta sammanhang är den 17 minuter långa The Fugitive från 1910. Manusförfattaren John MacDonagh var irländsk nationalist som ville att handlingen skulle utspela sig på Irland, men Griffith menade, antagligen med rätta, att filmen skulle ha större kommersiell chans om man bytte krig.

Annons
Annons
Foto: Warner BrosBild 1 av 1

MacDonagh deltog senare i påskupproret 1916, där hans bror Thomas var en av ledarna (Thomas avrättades av britterna efter nederlaget, medan John överlevde och avled först 1961).

Alltså: krigsfilmen som sådan hade redan ett och ett halvt decennium på nacken när första världskriget bröt ut. Men denna konflikt måste utan tvekas räknas som genrens verkliga katapult.

Det gjordes många krigsfilmer mellan 1914 och 1918, om flera krigsarenor, inklusive 1915 års misslyckade Gallipolifälttåg. Det mest lyckade av dessa projekt var britternas 74 minuter långa The Battle of the Somme (1916), som kretsade kring skyttegravskriget på västfronten, och som delvis spelades in på plats; filmen sågs av tiotals miljoner människor. Väl att märka pågick fortfarande slaget vid Somme när filmen hade premiär, vilket gjorde den högaktuell.

Första världskriget fortsatte att attrahera filmskapare efter Versaillesfreden, och den första film som fick en Oscar för bästa film tillhörde denna kategori – William Wellmans Wings från 1927, med bland andra Clara Bow och en ung Gary Cooper.

Vilka skulle jag då själv välja ut, om jag skulle lista mina personliga favoriter inom krigsfilmsgenren?

Här är en lista:

Foto: Warner Bros

1. Casablanca (1942; regi Michael Curtiz). Filmen producerades mitt under andra världskriget, innan någon visste vilken sida som skulle segra, och krigets närvaro lyser igenom i varje scen.

Annons
Annons

Steven Spielbergs Rädda menige Ryan.

Foto: Universal/TTBild 1 av 4

Sergei Bondarchuks Krig och Fred.

Foto: Mosfilm/TTBild 2 av 4

Ridley Scotts Kingdom of Heaven.

Foto: 20thCentFox/TTBild 3 av 4

Den gode, den onde, den fule av Sergio Leone utger sig för att vara en krigsfilm men är snarare en western.

Foto: United Artists/TTBild 4 av 4

Bonusinfo: filmens skurk, den nazityske majoren Strasser, spelades av den tyske skådespelaren Conrad Veidt. Denne var i själva verket en övertygad antinazist som, med sin judiska fru, hade lämnat Tyskland vid Hitlers maktövertagande 1933.

Steven Spielbergs Rädda menige Ryan.
Steven Spielbergs Rädda menige Ryan. Foto: Universal/TT

2. Saving Private Ryan / Rädda menige Ryan (1998; regi Steven Spielberg)

3. Idi i smotri / Gå och se (1985; regi Elim Klimov)

4. Hotel Rwanda (2004; regi Terry George)

Sergei Bondarchuks Krig och Fred.
Sergei Bondarchuks Krig och Fred. Foto: Mosfilm/TT

5. Vojna i mir / Krig och fred (1968; regi Sergej Bondartjuk)

6. Flags of our Fathers och Letters from Iwo Jima (2006; regi Clint Eastwood)

7. Schindler’s List / Schindlers list (1993; regi Steven Spielberg)

Ridley Scotts Kingdom of Heaven.
Ridley Scotts Kingdom of Heaven. Foto: 20thCentFox/TT

8. Platoon / Plutonen (1986; regi Oliver Stone)

9. Guns of Navarone / Kanonerna på Navarone (1961; regi J. Lee Thompson)

10. Kingdom of Heaven, Director’s Cut (2005; regi Ridley Scott)

Den gode, den onde, den fule av Sergio Leone utger sig för att vara en krigsfilm men är snarare en western.
Den gode, den onde, den fule av Sergio Leone utger sig för att vara en krigsfilm men är snarare en western. Foto: United Artists/TT

Konkurrenter om listplatser: Black Hawk Down, Bron över floden Kwai, Das Boot, The Deer Hunter, Dunkirk, Gettysburg, Glory, Havet är vårt öde, Härifrån till evigheten, Järnkorset, Lawrence of Arabia, Pianisten och Waterloo.

Utom tävlan: Den gode, den onde, den fule, som utger sig för att handla om amerikanska inbördeskriget men snarast bör sorteras in i westernkategorin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons