Annons

Hårt tryck för coronatester

Nu har personer i Region Stockholm möjlighet att boka tid för provtagning för covid-19.
Nu har personer i Region Stockholm möjlighet att boka tid för provtagning för covid-19. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

När den utökade testningen i stockholmsområdet för covid-19 öppnade på måndagen var trycket så stort att tekniken inte hängde med. Nu ska kapaciteten utvidgas ytterligare så att alla som vill ska kunna testa sig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Huddinge sjukhus.

Foto: Patrik Österberg/TT

Efter månader av politiskt bråk om att fler borde provtas för covid-19 inleddes på måndagen ett nytt system i Region Stockholm som innebär att alla som vill ska kunna få testa sig.

Som väntat var efterfrågan väldigt stor. Testerna bokas via appen Alltid öppet, och när bokningsmöjligheten öppnades klockan 9 på måndagsmorgonen var trycket så stort att de flesta av användarna inte kunde komma in i appen.

– Appen har i nuläget kapacitet för 10 000 användare samtidigt. I morse var det 30 000 inne på samma gång och så har det varit hela morgonen. Den har varken kraschat eller legat nere, men i och med att intresset är högre går det långsammare, det är längre svarstider än normalt när det är hög belastning, säger Maria Ahlmark, objektägare för appen Alltid öppet.

Hon förklarar att man nu arbetar med att utöka tillgängligheten till appen så att den ska fungera mer problemfritt i framtiden.

– Sedan kan man anta att när det släpptes blev det komprimerat. Vi räknar med att intresset kommer att plana ut över dygnet i den meningen att alla inte är inne samtidigt, säger Maria Ahlmark.

Annons
Annons

Huddinge sjukhus.

Foto: Patrik Österberg/TT

De tester som erbjuds är dels ett så kallat pcr-test för att undersöka pågående infektion, dels antikroppstest för att se om man tidigare smittats av coronaviruset.

Antikroppstestningen sker vid ett 50-tal olika mottagningar runt om i Stockholm. Den som vill göra ett pcr-test kan antingen få provet hemskickat till sig, eller provtas vid en av de sju provtagningsstationerna för bilburna som finns i regionen.

Vid provtagningsenheten på Huddinge sjukhus hade många som lyckats boka en tid redan på måndagen samlats för att göra antikroppstest för covid-19.

Enligt en SvD-medarbetare på plats verkade personalen något överraskad över det höga trycket. Samtliga som kom dit för att provtas fick ta en nummerlapp och vänta på sin tur trots att de alltså hade en förbokad tid, något som ledde till viss irritation hos några.

Huddinge sjukhus.
Huddinge sjukhus. Foto: Patrik Österberg/TT

Utanför sjukhuset syntes flera bilar som som var på plats för pcr-testningen.

Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet, koordinerar laboratorierna som analyserar proverna. Han säger att det var väntat att intresset skulle vara stort för den utökade provtagningsverksamheten.

Totalt gjordes 15 000 bokningar på måndagen för testtillfällen de kommande tre veckorna. Arbetet pågår nu med att utöka kapaciteten så att alla som vill ska kunna få testa sig.

– Just nu ökar vi själva provtagningskapaciteten. Sedan kommer vi att nyttja den befintliga analyskapaciteten bättre och även ta in utrustning som ökar analyskapaciteten ytterligare, säger Claes Ruth.

Folkhälsomyndigheten har länge varnat för att de kommersiella antikroppstester som allmänheten hittills varit hänvisad till inte har varit tillräckligt tillförlitliga. Claes Ruth säger att de antikroppstester som nu görs i regionens regi är väldigt träffsäkra.

– De tester vi driver genom Region Stockholms försorg nu håller väldigt hög kvalitet. Det som är en utmaning för antikroppstesterna som helhet är i de fall personer inte utvecklar antikroppar alls, och det verkar i högre utsträckning handla om de personer som varit asymtomatiska.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons