Annons

Härvan kring Roger Stone – på 3 minuter

Roger Stone, ”dirty trickster”.
Roger Stone, ”dirty trickster”. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Politiske rådgivaren Roger Stone, mångårig vän till Donald Trump, dömdes till drygt tre års fängelse för att ha ljugit i kongressen under Rysslandsutredningen. Trump ville ha en mildare dom och försökte återigen underminera rättvisan, anser kritiker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 3

Vem är Roger Stone?

Han har Richard Nixon tatuerad på ryggen, berömmer sig själv för sina ”smutsiga trick” för att sänka politiska motståndare och var involverad i att gräva fram skadlig information om Hillary Clinton inför valet 2016.

Det var den härva där ryska hackers stal mejl från Demokraterna och lät publicera dem i omgångar via Wikileaks strax före presidentvalet i november. Den ryska kampanjen för att få Trump vald och påverka amerikansk politik utreddes av den särskilda åklagaren Robert Mueller under två år.

Roger Stone, 67, känner Donald Trump sedan många år och involverade sig själv i ansträngningarna att sänka Clinton. Därigenom begick han de brott han nu ska dömas för. Han befanns skyldig i november för att bland annat ha ljugit under ed för federala utredare och försökt förhindra rättsskipningen. De åklagare som drivit fallet mot Stone yrkade på sju till nio års fängelse.

Annons
Annons

Justitieminister William Barr.

Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1

2 / 3

Justitieminister William Barr.
Justitieminister William Barr. Foto: Susan Walsh/AP

Så vad har hänt nu?

Justitiedepartementet valde nyligen att köra över sina egna åklagare och rekommendera ett mildare straff för Roger Stone än sju till nio år i fängelse. Misstanken är att Vita huset och president Trump pressat justitiedepartementet att agera.

Den misstanken stärks av Trumps egna kommentarer, där han återigen dömer ut hela Muellers utredning och åtalet mot Stone som en häxjakt.

”Vilka är de fyra åklagare som hoppade av och flydde efter att de avslöjats med att rekommendera befängda 9 år i fängelse för en man som fastnade i en utredning som var olaglig, Muellers lurendrejeri?”, skrev Trump på Twitter.

Justitiedepartementets påtryckning ledde till att fyra åklagare omedelbart hoppade av Stonemålet, i vad som uppfattas som en protest mot deras eget departement. En av dem sa även upp sig.

En central person i affären är justitieminister William Barr, som tidigare anklagats för att försöka skydda Trump snarare än att försöka hålla justitiedepartementet fritt från politiska påtryckningar. Barr utsågs av Trump sedan företrädaren Jeff Sessions tvingats bort.

Söndagen den 16 februari började ett uttalande cirkulera på nätet där fler än 1 000 tidigare anställda vid USA:s justitiedepartement kräver William Barrs avgång.

Barr har dock själv även tröttnat på Trumps twittrande om frågor som justitiedepartementet normalt hanterar – oberoende av presidentmakten – och har sagt att det ”gör det omöjligt för mig att göra mitt jobb”.

Trump har för sin del deklarerat att han inte har för avsikt att sluta lägga sig i frågor om rättsskipningen i USA om han finner det lämpligt.

Annons
Annons

Demonstranter backar upp Roger Stone 29 januari 2019.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

3 / 3

Demonstranter backar upp Roger Stone 29 januari 2019.
Demonstranter backar upp Roger Stone 29 januari 2019. Foto: Carolyn Kaster/AP

Vad innebär kontroversen kring Stone?

Som mycket annat i amerikansk politik innebär Stoneaffären en strid mellan olika världsbilder.

Trump och hans anhängare driver tesen om en ”deep state”, en dold stat i staten som försöker motarbeta Trump. Fakta och uppgifter från USA:s underrättelsemyndigheter, exempelvis om att Ryssland försöker påverka amerikanska val, viftas i det sammanhanget bort som partsinlagor från ”arga demokrater” och ”never-Trumpers”, Trumpmotståndare.

Trumps kritiker anser att presidenten fortsätter på den sedan tidigare inslagna vägen att strunta i juridik och regler när de inte passar hans syften. Härvan kring Roger Stone kommer som bekant bara några dygn efter att Trump frikändes i riksrätten om Ukrainahärvan. Där anklagades presidenten av demokrater och en del republikaner för att ha bett en utländsk makt sänka en politisk motståndare. En manöver som för övrigt kan framstå som direkt hämtad ur Stones manual för politiska ”dirty tricks”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons