Foto: Susana Vera/ TT

Vändpunkten: Så blev Greta en ikon för klimatrörelsen

På ena sidan de hatande männen. På den andra de stöttande männen, världens främsta klimatforskare. I mitten den späda flickan med flätorna och Aspergerdiagnosen, Greta Thunberg. I veckan kulminerade den internationella uppmärksamheten med utmärkelsen ”Årets person” av Time Magazine och tal på FN:s klimatmöte.

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid första anblicken står det klart att Greta Thunberg inte är en vanlig tonåring där hon sitter vid riksdagshuset med sin handskrivna skylt ”Skolstrejk för klimatet”, i augusti i fjol.

Få 15-åringar skulle ha flätor, klä sig i en enkel rosa jacka och ha en lila ryggsäck bredvid sig. Greta Thunberg ser helt enkelt ut som en ensam liten flicka.

– Det var den klassiska David-mot-Goliat-känslan, säger fotografen Anders Hellberg från miljötidningen Effekt.

För det andra är hon inte en typisk högljudd aktivist, uppflugen på barrikaden tillsammans med likasinnade. Här sitter i stället en tyst späd tjej, helt ensam.

– Det gav ett otroligt starkt intryck, säger Ingmar Rentzhog, som driver klimatplattformen ”We Don’t Have Time”.

För det tredje kommer hon från en kändisfamilj.

– Hennes familj har svart bälte i sociala medier. Hade vilken unge som helst från förorten gjort det här så hade det inte tagit skruv. Inte så fort i alla fall, säger musikern och koldioxidbantaren Staffan Lindberg.

Malena Ernman och dottern Greta Thunberg i april 2018.
Malena Ernman och dottern Greta Thunberg i april 2018. Foto: Malin Hoelstad

Men hela historien börjar långt tidigare. Svante Thunberg hoppar av sina teaterjobb när sambon, operasångerskan Malena Ernman, blir gravid med Greta. I tolv år åker trion, som blir en kvartett när lillasyster Beata föds, runt världen.

Annons

De bor två månader i varje stad: Berlin, Paris, Wien, Amsterdam, Barcelona. Varv på varv. Somrarna tillbringar de i Glyndebourne, Salzburg eller Aix en Provence.

”Vår vardag liknande ingen annans. Vår vardag var underbar”, skriver familjen i sin bok ”Scener ur hjärtat”.

Döttrarna är musikaliska och 2013 körar de på Malena Ernmans julalbum. På fritiden gäller piano, dans och teater för Greta Thunberg.

Men när hon börjat femman hemma i Stockholm kommer krisen. Elvaåringen bara gråter. Endast familjens golden retriever Moses kan trösta.

Hon hånas i skolan, är utfrusen, blir nedbrottad på skolgården och iväglurad till konstiga platser. Skolan hävdar att det beror på att hon uppträder konstigt, pratar för tyst och aldrig hälsar. Men Skolinspektionen ger familjen rätt.

Greta Thunberg blir en deprimerad hemmasittare som slutar äta. Efter två månader har hon gått ner nästan tio kilo. Med hot om inläggning på sjukhus hängande över sig tvingar hon i sig mat, men menyn är synnerligen begränsad, enligt familjens bok.

Dessutom pratar hon nästan enbart med familjen och med sin lärare Anita von Berens.

Annons

Hon får diagnosen Aspergers, högfungerande autism och tvångssyndrom, OCD. Samt selektiv mutism, alltså att hon endast talar med vissa personer, vilket dock kan växa bort.

Hon har lätt för att lära sig – det hon vill. Hon kan rabbla alla världens huvudstäder baklänges och framlänges. Och hon kan hela det periodiska systemet.

Läraren Anita von Berens undervisar henne i smyg i biblioteket, på sina håltimmar och raster och följer med när Greta Thunberg får plats på en specialskola. På rasterna, på luncherna och ibland på fritiden är de båda tillsammans. Hemma hos läraren bakar de, kokar äppelmos och syr scenkläder.

– Allt det gjorde jag för att det var då hon pratade och var glad. Jag blev nog hennes bästa vän, fröken och extra mamma under de åren, säger Anita von Berens i september 2019 till Lärarnas tidning.

Men familjen kraschar igen då Greta Thunbergs lillasyster Beata får stora problem i tioårsåldern.

”Vi skriker. Vi sparkar sönder dörrar. Vi rivs. Vi slår in väggar. Vi brottas. Vi gråter”, skriver familjen i boken som handlar om familjens kriser.

Annons
Foto: Michael Campanella/TT

Samtidigt är Greta Thunberg engagerad i klimatfrågan. Hon har svårt att förstå att forskarna är eniga om att vi måste agera direkt för att undvika en enorm klimatkris – samtidigt som världen rullar på som vanligt.

– Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt, kommenterar hon senare sin Aspergerdiagnos och sitt klimatengagemang i programmet Skavlan.

Hon får sin mamma att sluta flyga, något som operastjärnan berättar om i en debattartikel 2017.

– Eftersom min mamma var beroende av att flyga för sitt jobb så fick hon byta karriär. Nu gör hon musikaler i Stockholm i stället, säger Greta Thunberg senare i Skavlan.

Bland dem som också skrev under debattartikeln fanns musikern och koldioxidbantaren Staffan Lindberg.

Annons

– Greta var tyst så väldigt länge. Hon sa ingenting, men gick med i demonstrationståg för klimatet. Jag förstod att föräldrarna var väldigt klimatengagerade, men inte förrän vi skrev debattartikeln förstod jag att engagemanget kom från Greta, säger Staffan Lindberg.

Det är alltså Greta Thunberg som driver föräldrarna framför sig, inte tvärtom, hävdar han och andra.

Hon tyckte det var för mesigt.

Våren 2018 är Thunberg fortfarande okänd. I maj kommer hon tvåa i en skrivtävling för ungdomar om klimatet i Svenska Dagbladet. Det budskap som hon senare ska hamra in är redan formulerat i debattartikeln som publiceras i SvD.

En av dem som noterar hennes artikel är klimataktivisten Bo Thorén. Han vill få svenska ungdomar att agera för klimatet och ordnar flera möten via internet.

Han får idén om en skolstrejk. Och Staffan Lindberg säger på ett möte via internet att man borde sitta framför parlamentet och aldrig gå därifrån. Någon nämner att det behöver vara roligt, ja lustfyllt, för ungdomarna. Då säger Greta Thunberg ”det finns inget roligt med den här frågan” och lägger på luren.

Annons

– Hon tyckte att det var för mesigt, säger Staffan Lindberg.

Det hela rinner ut i sanden. Men inte för Thunberg. Hon bestämmer sig för att strejka utanför riksdagen i tre veckor, varje vardag fram till valet den 9 september 2018. Men hon ska ha skolböckerna med sig för att inte komma efter.

Greta Thunberg i Stockholm den 20 augusti 2018.
Greta Thunberg i Stockholm den 20 augusti 2018. Foto: Naina Helen W Jåma/TT

Den första strejkdagen, måndagen den 20 augusti 2018, twittrar hon två bilder på sig själv och sin skylt, och skriver: ”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med.”

Tweeten delas först av Staffan Lindberg. Sedan av några andra. Snart även av meteorologen och miljöpartisten Pär Holmgren och av artisten och klimatkämpen Stefan Sundström. Personer som familjen Ernman-Thunberg känner.

Annons

Snart dyker dokumentärfilmarna Peter Modestij och Nathan Grossman upp, denna första strejkdag. Malena Ernman har berättat om strejken för Modestij, som har fått ett filmbolag att stå för två dagars filmning.

”Från och med nu finns allt som sägs och görs dokumenterat i ljud och bild”, skriver familjen i sin bok.

För naturligtvis fortsätter filmandet. Nathan Grossman följer ett år senare med på seglingen över Atlanten.

Fast den där första strejkdagen vet förstås ingen vad som kommer att hända. Veckan före har Ingmar Rentzhog, som driver klimatplattformen ”We Don’t Have Time”, fått ett tips om manifestationen.

Så Ingmar Rentzhog kommer förbi på måndagsmorgonen. Han förväntar sig ”det vanliga”: lite arga ungdomar, några vuxna, plakat och skrikande. I stället ser han en ensam flicka.

– Hon är inte så storväxt. Hon såg ut som ett barn som satt där med hela världens problem på sina axlar.

Han frågar vad hennes kompisar tycker om hennes aktion.

– Jag har inga kompisar i skolan, säger hon enligt Ingmar Rentzhog, som uppfattar henne som blyg och artig.

Annons

Han ber Greta Thunberg läsa upp sitt budskap på engelska medan han filmar. Engelskan klarar hon galant. Hon är duktig på språk, kanske för att familjen bott utomlands så mycket. Ingmar Rentzhog skriver ett Facebookinlägg till filmklippet. Det blir viralt.

Foto: Jeff Topping/TT

Första journalist att vakna är Maria Holm, klimatredaktör på Dagens ETC. Hon ser nyhetsvärdet i att barn är så besvikna på vuxenvärlden att de strejkar från skolan. Och hon vet vems dotter Greta Thunberg är.

– Jag cyklade dit direkt när jag såg tweeten.

Men först får hon okej från Svante Thunberg att intervjua dottern.

Strax därpå kommer Aftonbladet. Lite senare fotografen Anders Hellberg från miljötidningen Effekt. Snart dyker ett antal personer från miljörörelsen upp.

Annons

”Alla vill göra sitt yttersta för att hjälpa till. Men Greta behöver ingen hjälp. Hon klarar sig helt själv. Intervjuas av den ena tidningen efter den andra”, skriver familjen i sin bok.

Och tillägger: ”Bara det faktum att hon pratar med främmande människor utan att må dåligt är en helt osannolik framgång för oss som föräldrar.”

Precis när Greta Thunberg ska cykla hem på eftermiddagen denna första strejkdag anländer P3 Nyheter.

Dag två kommer fler strejkare och sitter med henne. Även DN och TV4 dyker upp. Staffan Lindberg samt meteorologen och miljöpartisten Pär Holmgren åker dit för att stötta henne.

– Jag har pratat klimat i tolv år och ofta haft med mig Pär Holmgren. Vi har hela tiden undrat när ungdomarna ska förstå att de blivit grundlurade och bli förbannade, säger Staffan Lindberg.

Greta Thunberg i Iowa City den 4 oktober 2019.
Greta Thunberg i Iowa City den 4 oktober 2019. Foto: Jeff Topping/AP
Annons

Greta Thunberg är som en ny person, glad och nöjd, enligt familjens bok. Men hon hinner inte äta sin medhavda bönpasta och hon har svårt att äta inför andra. Matproblemen löser sig dock dag tre när en person från Greenpeace ger henne en vegansk pad thai – som hon äter.

Men vid det laget har även hatarna vaknat. Hon hånas av trollkonton, av högerextrema, av riksdagsledamöter. Allt eftersom hon blir ”Greta” med världen så ökar hatet till en fullkomlig lavin.

Senare ska familjen få dödshot i sociala medier och avföring med posten. Socialtjänsten ska få in orosanmälningar. Och ett antal teorier om en pr-kupp sprids. Ett drygt år senare twittrar även Donald Trump nedlåtande om henne: ”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se!”

Annons

– När det gäller hat, eller aktiva klimatförnekare, så är det till 99 procent män, säger Ingmar Rentzhog.

– En förkrossande majoritet av hatarna är män, det är nästan inga kvinnor alls, säger Staffan Lindberg.

Själv säger Greta Thunberg, enligt familjens bok:

”Om man inte har full insikt om klimatkrisen så framstår det jag gör självklart som totalt obegripligt och jag vet ju att nästan ingen har någon aning om klimatkrisen.”

Men de som stödjer henne utgörs också till största delen av män. Hon vänder sig nämligen alltid till klimatforskare för att kolla fakta: Kevin Anderson, Johan Rockström och Stefan Rahmstorf. Och hon har även kontakt med Pär Holmgren, Isak Stoddard, Martin Hedberg och Bill McKibben.

– Det är nästan bara män som är klimatforskare, säger Staffan Lindberg.

På ena sidan står alltså hatarna, främst män. På den andra står klimatforskarna, främst män. Och alla vänder de sig emot, eller till, den späda flickan med flätorna.

Flickan får så småningom det ena priset efter det andra, bland annat Right Livelihood Award, ett år efter strejken. Och i december 2019 utser magasinet Time henne till ”Årets person”, i konkurrens med namn som Donald Trump och Nancy Pelosi.

Annons
Greta Thunberg på klimatkonferensen i Madrid.
Greta Thunberg på klimatkonferensen i Madrid. Foto: Andrea Comas / TT

Strejken utanför riksdagshuset blir en vändpunkt i Greta Thunbergs liv. Den fortsätter som planerat i tre veckor. Sedan börjar Greta Thunberg att strejka på fredagar och startar ”Fridays for Future”. Många i miljörörelsen sluter upp. Spindeln i nätet blir australiensiskan Janine O’Keeffe, som bor i Stockholm.

Greta Thunberg fortsätter att ha håret i flätor och ungefär samma kläder. Hon säger själv till Expressen att flätorna har blivit hennes signum.

– Många med Asperger har samma kläder hela tiden. Det såg man tydligt i början. Men man kan undra om det lite var strategin. Svante och Malena förstår verkligen medier, säger Janine O’Keeffe.

Annars tycker inte Janine O’Keeffe att diagnosen märks.

– Hon är tyst, noggrann, kunnig. Hon pratar inte om det inte behövs. Det är som hon själv säger, hennes diagnos är hennes superkraft, säger hon.

Annons

Det som sedan sker är, som man säger, historia. Tal i Stockholm, Bryssel, Helsingfors, London, FN:s klimatkonferens i Katowice i Polen, Davos, ett antal andra ställen, segling tvärsöver Atlanten i lånad kappseglingsbåt, tal i FN, segling tillbaka över Atlanten, tal på FN:s klimatmöte i Madrid.

– Att hon var en sådan otroligt skarp talskrivare, det visste vi inte, säger Staffan Lindberg.

Greta Thunberg avbildad på en husvägg i den brittiska staden Brighton.
Greta Thunberg avbildad på en husvägg i den brittiska staden Brighton. Foto: Brighton Pictures/Shutterstock/TT

I FN i september verkar hon för ovanlighetens skull nervös. Hon är dessutom känslosam när hon ett antal gånger höjer rösten och frågar världsledarna ”hur vågar ni?”.

I Madrid i december börjar hon sitt tal med att berätta att hon för bara ett och ett halvt år sedan inte pratade med någon alls om hon inte verkligen var tvungen.

Annons

– Men sedan hittade jag en anledning att prata, säger hon.

Allteftersom får hon fler supportrar. I USA får hon låna en elbil av den tidigare guvernören och skådespelaren Arnold Schwarzenegger när hon reser runt på sin väg mot klimatmötet i Santiago i Chile, som sedan flyttas till Madrid.

Och i Madrid tas hon emot som vore hon en av världens största rockstjärnor. Då hon ska gå från presskonferensen till klimatdemonstrationen trängs så många runt henne att läget blir ohållbart och hon får åka bil i stället.

Men allt är inte lätt. Med sig under den långa vistelsen i USA har den 16-åriga Greta Thunberg sin far, Svante Thunberg, medan hennes mamma och lillasyster är i Sverige.

I Iowa City frågar Expressen Greta Thunberg: Vad saknar du mest i Sverige?

– Allt, självklart. Alla människor där. Min familj. Min syster, som har det väldigt svårt just nu. Alla de här hatarna går inte bara på mig utan de går på henne. Det är jobbigt att ens syster mår dåligt. Och så saknar jag skolan faktiskt, säger hon.

Hatarna ger sig inte. Samtidigt som klimatmötet i Madrid pågår kallar Brasiliens president Jair Bolsonaro henne ”snorunge” eftersom hon kritiserat honom för att inte skydda urbefolkningen i Amazonas tillräckligt.

Fotnot: Artikeln bygger på familjen Thunberg-Ernmans bok Scener ur hjärtat, på artiklar, tv-program och tal samt på ett antal intervjuer. Svante Thunberg har, av tidskäl, avböjt att vara med både för sin och Gretas del och hänvisar till boken. SvD har inte nått Malena Ernman.

Malena Ernman och dottern Greta Thunberg i april 2018.

Foto: Malin Hoelstad
Foto: Michael Campanella/TT

Greta Thunberg i Stockholm den 20 augusti 2018.

Foto: Naina Helen W Jåma/TT
Foto: Jeff Topping/TT

Greta Thunberg i Iowa City den 4 oktober 2019.

Foto: Jeff Topping/AP

Greta Thunberg på klimatkonferensen i Madrid.

Foto: Andrea Comas / TT

Greta Thunberg avbildad på en husvägg i den brittiska staden Brighton.

Foto: Brighton Pictures/Shutterstock/TT