Annons

Hatpastor värvar i Sverige: ”Borde ha nekats inträde”

Till vardags är Bruce Meija pastor i Los Angeles-förorten El Monte.
Till vardags är Bruce Meija pastor i Los Angeles-förorten El Monte. Foto: Tomas Oneborg

Hatpredikanten Steven Anderson stoppades från att resa in i Sverige, men i hans ställe kom kollegan Bruce Meija. Han är abortmotståndare och vill se dödstraff för homosexuella. S-ministern Anders Ygeman tycker att även Meija borde ha nekats inresa.

Under strecket
Publicerad

Anders Ygeman (S) är energi- och digitaliseringsminister, och var tidigare inrikesminister.

Foto: Simon Rehnström

”Att länderna portat mig är en hedersutmärkelse”. Så sa Steven Anderson till SvD efter att Nederländerna hindrat honom från att resa in i Schengen, och därmed stoppat hatpastorns möte i Sverige. S-ministern Anders Ygeman gick ut och stöttade beslutet, med motiveringen att ”han inte har rätt att komma hit och begå hatbrott”.

Mötet blev av ändå, men med Bruce Meija som pastor i stället för Anderson. De är nära vänner och Meija är lika extrem gällande frågor om homosexualitet, abort och, som han själv säger, antisionism.

Han stannade i Sverige i en vecka och går ut och evangeliserar varje dag. Det innebär att han tillsammans med ett tjugotal svenska anhängare knackar dörr och berättar om sin tro. Han delar också ut kort med länkar till Steven Andersons föreläsningar på Youtube.

– De flesta svenskar är inte så mottagliga för budskapet, men de är väldigt trevliga och uppskattar att vi pratar med dem, säger Meija.

Vad möter du för reaktioner i ett sekulärt land som Sverige?

– Ju mer ett land rör sig i fel riktning moraliskt, ju fler kommer att reagera på det och söka sig till såna som mig. Det är vad vi ser hemma i Kalifornien, och vad vi ser här. Alla är inte konstiga, det finns normala människor som vänder sig emot den moraliska smutsen.

Annons
Annons

Anders Ygeman (S) är energi- och digitaliseringsminister, och var tidigare inrikesminister.

Foto: Simon Rehnström

Med den moraliska smutsen refererar Meija till acceptansen för homosexualitet och abort.

– Alla som har sin moraliska kompass kvar inser att det är galet och smutsigt, hävdar han.

Den inställningen delar han med Steven Anderson, och är anledningen till att de ofta benämns som hatpredikanter. Ett epitet som Meija inte har något emot.

Han anser bland annat att homosexualitet och pedofili är samma sak, och säger att han inte skulle sörja en homosexuell persons död. Grunden i hans kontroversiella syn kommer från den bibel han alltid bär med sig, och ofta refererar till.

– Bibeln är tydlig. Om en man ligger med en annan man ska de båda dödas. Det tror jag helhjärtat på. Men jag hävdar inte att jag ska döda dem – bibeln säger att det ska vara en rättstat som dödar dem.

Anders Ygeman menar att Meija borde nekats inträde till Sverige.

– Du får gärna komma hit och sprida kontroversiella åsikter, men du får inte bryta mot svensk lag. När han säger att en folkgrupp förtjänar att dö är det med stor sannolikhet ett hatbrott, säger han.

Anders Ygeman (S) är energi- och digitaliseringsminister, och var tidigare inrikesminister.
Anders Ygeman (S) är energi- och digitaliseringsminister, och var tidigare inrikesminister. Foto: Simon Rehnström

För att kunna stoppa fler på samma sätt som Anderson föreslår Ygeman ett utökat samarbete inom Schengen.

– För att stoppa de som kommer hit och begår brott, oavsett om det är präster eller imamer, måste vi bli effektivare. Då måste Schengenländerna arbeta tillsammans och upprätta en gemensam lista på personer som bör nekas inträde, säger han.

Ett sådan lista är möjlig att upprätta redan i dag, men är inget som medlemsländerna arbetar aktivt med.

Trots att Anderson stoppades från att resa sprids alltså hans kontroversiella budskap i Sverige. Både via hans föreläsningar på nätet och genom Meijas besök. Också i ett sekulärt land som Sverige är budskapet, enligt Bruce Meija, mer spritt än man kanske väntat sig.

– Jag satt på tåget i Stockholm med en anhängare och pratade om att jag var här i stället för Steven Anderson. Alla i tåget vände sig om och tittade på oss. Alla förstod vad det handlade om och kände igen Anderson. Det säger något om vilket genomslag vi fått.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons