SvD Perfect Guide
Annons

Havanna – vinterns hetaste kärleksaffär

Floridita är en av Havannas mest berömda barer.
Floridita är en av Havannas mest berömda barer. Foto: Jonny Cochrane/IBL

Klassiska art déco-hotell och myllrande marknader. Trendiga krogar och konstgallerier. Följ med till Havanna, en stad i förändring.

Text: Sofia Hedström - 1 oktober 2016

1 / 8

Floridita är en av Havannas mest klassiska barer. Det var här den frusna daiquirin uppstod och bartendern Constantino Ribalaiguas ursprungsrecept med rom, limejuice, grapefruktjuice, rörsocker, maraschino och krossad is lever givetvis kvar. Framsidan ger känslan av en turistfälla, betydligt tjusigare är den bakre delen vars interiörer ser ut att vara helt orörda sedan 1930-talet. Floridita var Hemingways favoritställe och hans ande lever kvar i form av en staty vid bardisken. En annan anledning att bege sig hit är livemusiken, här uppträder emellanåt legendaren Septeto Habanero vars musik samplats av många av dagens största DJ:s.

Adress: Obispo No 557

::RESTAURANTE - BAR FLORIDITA, LA HABANA, CUBA::http://floridita-cuba.com
Annons
Annons

Butiken Alma har ett bra utbud av modern lokal design och vintageprylar

Bild 1 av 1

2 / 8

Lokal design – Alma

Butiken Alma har ett bra utbud av modern lokal design och vintageprylar
Butiken Alma har ett bra utbud av modern lokal design och vintageprylar

I villaområdet Miramar hittar vi butiken Alma som samlar snygga accessoarer för hem och garderob skapade av unga karibiska kreatörer. Butiken har ett genomgående hållbarhetstänk och säljer bland annat strandväskor gjorda av flätade vattenhyacintblad. Just de flätade accessoarerna är både moderna och prisvärda, och det är ingen tillfällighet att de synts i modemagasin som Vogue.

I övrigt botaniserar vi bland smycken, väskor och väl utvalda vintageprylar som askfat, lampor och tidningsställ som passar alla som vill ta med sig en bit av gamla Havanna hem. Ett annat tips är de snygga cigarrlådorna i modern design.

Adress: Calle 18, #314

Homealmacubashop.com
Annons
Annons

3 / 8

Trendig terrass – L'Atelier

Gourmetrestaurangen L’Atelier sticker ut i mängden. Maten på Kuba är överlag överkokt, men här njuter man av en kreativ meny signerad den lokala kockstjärnan Nirius Higueras. Från hans kök kommer bland annat en fint grillad hummer, kanderad anka och kanin kokt i vin, men också den kubanska paradrätten ropa vieja; biffstuvning med grönsaker.

Restaurangen är inhyst i en pampig sekelskiftesvilla som tidigare tillhörde en senator. Hemmamiljön är intakt och ger en skönt avslappnad känsla med många familjära detaljer. Be om ett bord på takterrassen där man sitter omgiven av vajande palmer och lyktor med levande ljus. Kika gärna på konsten i trappan upp till terrassen, den är gjord av lokala konstnärer och allt är till salu.

Adress: Calle 5ta No. 511

Annons
Annons

4 / 8

Chanelfavorit – Factoria Habana

Konstgalleriet Factoria Habana visade i våras Karl Lagerfelds fotoutställning ”Obra en procesco” i samband med Chanels modevisning på Kuba. Detta var dock en engångsföreteelse, galleriet satsar i första hand på lokal samtida konst och är därför ett måste för alla som vill få en inblick i landets kreativa scen med namn som René Francisco, Rocio Garcia och Carlos Montes de Oca.

Factoria Habana håller till i en uppsnofsad fabrikslokal, komplett med dammiga stengolv och pampiga svarta pelare, mitt i gamla stan där många av Havannas mest kända sevärdheter finns. Förutom konsten kan man njuta av tjusig balkongutsikt över pastellfärgade gränder.

Adress: Calle O’Reilly 308

Factoría Habana | Otro sitio realizado con WordPressfactoriahabana.com
Annons
Annons

Klassiska Hotel Nacional bjuder på glamour från forna tider.

Foto: Julio Antonio Alvite PiedraBild 1 av 1

5 / 8

Art Déco-pärla – Hotel Nacional

Klassiska Hotel Nacional bjuder på glamour från forna tider.
Klassiska Hotel Nacional bjuder på glamour från forna tider. Foto: Julio Antonio Alvite Piedra

Pampiga Hotel Nacional lockade under lång tid till sig semesterfirande superstjärnor som Frank Sinatra, Ava Gardner och Ernest Hemingway och fick därför smeknamnet amerikanska ambassaden. Historierna om hotellet är många; det sägs att Fidel Castro planerade revolutionen här och att Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir hade möten med Che Guevara för att lära sig mer om kommunismen. I baren förstås.

Denna art déco-pärla är nästintill orörd sedan 1930-talet och skapad av arkitektfirman McKim Mead & White som även står bakom flera New York-klassiker från samma era. Även komforten skulle kunna sammanfattas som en resa bakåt i tiden, men trots det är Nacional och dess old world-glamour ett måste för dagens resenärer.

Adress: Calle 21 y O

Welcome - Hotel Nacional de Cubahotelnacionaldecuba.com
Annons
Annons

6 / 8

Konstshopping – Almacenes de San José

San José-marknaden, vars anor letar sig tillbaka till 1500-talet, är lika populär bland lokalbefolkningen som kryssningsfartygens turister. I den gigantiska lagerlokalen utan ytterväggar kan man bland annat handla de kubanska linneskjortorna guayaberas, ryggsäckar i läder och ett ändlöst utbud av Che Guevara-souvenirer. Marknadens mest spännande avdelning är emellertid konstsektionen där man bland annat hittar verk av lokala graffitikonstnärer. Ägna minst en timme åt att kika igenom utbudet. Havanna är allt annat än en shoppingdestination, men här finns möjlighet att handla intressant konst till bra pris.

Adress: Port of Havanna

Annons
Annons

I cigarrbutiken Casa del Habano arbetar Kubas främsta cigarrullare.

Foto: IBLBild 1 av 1

7 / 8

Bolmande butik – Casa del Habano

I cigarrbutiken Casa del Habano arbetar Kubas främsta cigarrullare.
I cigarrbutiken Casa del Habano arbetar Kubas främsta cigarrullare. Foto: IBL

In genom en port, över en innergård och uppför en liten trappa – så hemligt läge har cigarraffären Casa del Habano. I den mörka lokalen utan fönster står män i vita förkläden och virar in tjocka cigarrer i plastfolie medan besökare provröker de Ipad-långa godbitarna. Känslan av att befinna sig på en svartklubb är påtaglig, samtidigt som ett gäng skrattande japaner i en lädersoffgrupp indikerar att butiken inte är fullt så hemlig som den ger sken av.

Butikens mästerrullare Reynaldo González är känd för de insatta och finns ofta på plats för att ge tips och råd. Casa del Habano är som en bar, man kan stanna en kort stund eller i flera timmar, och för den som tröttnat på röken finns möjlighet att beställa en drink på innergården där vilda påfåglar spatserar runt.

Adress: Conde de Villanueva, Calle Mercaderes No 202

Annons
Annons

8 / 8

Rustika smaker – La Imprenta

Denna ovanligt moderna restaurang ligger inhyst i resterna av ett gammalt tryckeri från 1800-talet. Tryckeriarvet går som en röd tråd genom lokalerna med rum uppkallade efter kubanska tryckmästare och typografiska motiv på på de rustika möblerna som ser ut att komma direkt från New York eller Berlin. Trots fabriksbyggnadens storlek är känslan intim och med en innergård i mitten flyter gränsen mellan ute och inne ihop. I det öppna köket kikar vi på kockarna som sliter vid den gamla vedeldade ugnen och lagar allt från enkla rätter och smaskiga smörgåsar till tapas, grillade köttspett och ceviche. Restaurangen har också en internationell meny, vilket fortfarande är ovanligt i Havanna.

Adress: Mercaderes No. 208

Annons