Annons

”Mindre acceptans för försenade byggen”

Det bränner till kring försenade bostadsrätter. SSM och Magnolia gör just nu olika tolkningar om att senarelagd inflyttning kan ge köpare rätt att häva förhandsavtal.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Den framgångsrika bostadsproducenten Magnolia räknar med att hela branschen kommer att påverkas av de rättsprocesser som pågår om att häva förhandsavtal om bostadsrätter.

– Min bild är att det kommer att bli mindre acceptans för försenade bostadsrättsprojekt. De aktörer som drar ut på tiden med sina projekt kommer att förlora många kunder och de måste då skaffa sig nya kunder, säger Fredrik Lidjan, vd vid Magnolia.

Det är sommarens dom i Stockholms tingsrätt om att sex veckors försenad inflyttning kan räcka för att köpare ska få häva ett förhandsavtal som börjar sätta spår i branschen, redan innan överklagandet avgjorts i Svea hovrätt.

– Jag tror att det går åt det här hållet, och nu gäller det för bostadsutvecklare att kanske starta mindre bostadsrättsprojekt som kan bli färdiga i tid, hellre än stora projekt som försenas, resonerar Fredrik Lidjan.

Annons
Annons

För drygt en vecka sedan gick den tunga bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla ut med ett offentligt brev som varnade bostadsutvecklare som trots de många rättsprocesserna och ärendet i Svea hovrätt fortsätter att göra tolkningar av bostadsrättslagen till sin egen fördel.

Uggla, som arbetade med bostadsrättslagen redan på 1990-talet, underkänner hållningen hos bland andra SSM, ett bolag som menar att lagen stödjer att köparens inflyttning kan få skjutas upp i ett par år, om bara upplåtelsetidpunkten är rätt kontrakterad.

Branschen ser ut att vara splittrad. Medan Magnolias vd alltså räknar med att kunder kommer att få hoppa av vid stora förseningar, berättar SSM:s vd Mattias Roos att köpare i hans föreningar ska räkna med att avtalen ligger fast.

– Jag tror att vissa köpare tar förseningarna som skäl att försöka hoppa av, men att det är prisfallet i fjol som är deras egentliga skäl. Vår bransch är beroende av att avtalen hålls, sa Mattias Roos.

Liksom Fredrik Lidjan deltog Mattias Roos vid tisdagens fastighetsseminarium på Berns, genom Stockholm Corporate Finance. SSM:s vd bekräftade där en stram hållning, och uppgav att man nu har dragit på sig rättsprocesser, bland annat från 56 avhoppare i Brf West Side Solna.

– Det kanske är bättre att bostadsrättslagen ändras. I en stressad marknad är det alltid någon som kommer i kläm, sa Mattias Roos.

Klart är att läget framstår som alltmer pressat för renodlade bostadsrättsproducenter som SSM. Mer diversifierade bostadsproducenter som Magnolia – som bygger både hyresrätter och bostadsrätter och dessutom sådant som hotell och vårdboenden – står just nu stadigare på börsen.

Annons
Annons

Magnolias vd Fredrik Lidjan berättade dessutom för SvD att storbankerna har pressat ner lånen i bostadsrättsproducenterna. Det genomsnittliga föreningslånet som läggs in i en ny bostadsrättsförening har på något år sjunkit med cirka 2 000 kronor per kvadratmeter, vilket sänker marginalerna för renodlade BR-producenter.

Därtill har storbankerna höjt kraven för bolån till bostadsrättsköparna så att färre kan köpa. Och ytterligare press kommer när storbankerna även kräver att en betydande majoritet av lägenheterna i ett bostadsrättsprojekt ska vara sålda på ritning redan innan spaden sätts i jorden – annars ges inte byggkreditiv.

– Det här bromsar förstås många BR-aktörer. Men det kan också vara sunt med något lägre byggande. Det har ju varit väldigt högt under några år, säger Fredrik Lidjan.

Enligt presentationen på Stockholm Corporate Finance kommer just Magnolia ut lite bättre än många bostadsutvecklare tack vare att man satsar brett. Affärsidén är att alla lägenheter som Magnolia bygger ska kunna räknas hem som ett hyreshus. Och man har pensionsbolag – SPP, Alecta, SEB Tryggliv, Slättö och Heimstaden – som stamkunder när hyreshuset säljs.

Cirka 10 procent hos Magnolia säljs dock som bostadsrätter, men enbart om efterfrågan är stark nog för kravet på extra vinstmarginal, minst 10 000 kronor per kvadratmeter utöver hyresrättskalkylen.

– Annars låter vi det vara ett hyreshus, säger Fredrik Lidjan.

På börsen har SSM och Magnolia på sistone befunnit sig i två ganska skilda världar. Sedan introduktionen för 1,5 år sedan har SSM fallit 76 procent. Magnolia har under samma tid fallit 20 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons