Annons

Andres Lokko:Häxmästarpianisten bakom mytisk bild av New Orleans

Dr John blev 77 år gammal.
Dr John blev 77 år gammal. Foto: Guitar Center/TT

Dr John byggde en egen teatral musikvärld och scenpersona så egensinnig att han egentligen saknar efterföljare.

Under strecket
Publicerad

Dr John

Foto: Joe Giblin/TT

Natten mot fredagen gick häxmästarnas häxmästarpianist Dr John bort i en hjärtattack i sitt hem i Louisiana. Han blev 77 år gammal.

Det första som slog mig är hur Mac ”Dr John” Rebennack snarare borde ha hunnit bli minst närmare 150 år.

Få artister har, från allra första stund, framstått som så befriade från just ålder, som om det var något som bara drabbade andra.

När han 1968 debuterade som soloartist under artistnamnet Dr John, The Night Tripper och albumet ”Gris-Gris” var det inget trevande förstlingsverk som innehöll embryon till vad som eventuellt komma skulle.

Jim Henson, skaparen av Mupparna, baserade Dr Teeth, pianisten i husbandet The Electric Mayhem i ”The muppet show” på Dr John.

I sina makalösa kreolska högtidsdräkter, fjäderbeklädda höga hattar, överdimensionerade halsband av djurskelett och fickorna fulla av mystiska religiösa accessoarer presenterade han sig som förvaltare av ett mytiskt arv från ett New Orleans där musiken med samma självklarhet tonsatte uråldriga voodoo-ritualer samtidigt som den hade fullt upp med att uppfinna en afro-futuristisk framtidsfunk med sinnesutvidgande droger som permanenta medlemmar av bandet, till synes lika viktiga som trummor och bas.

Annons
Annons

Dr John

Foto: Joe Giblin/TT

Redan där på debuten fanns så klassiska kompositioner som ”I walk on guilded splinters” och ”Mama Roux” och en genuint unik symbios av mörk mysticism höljd i hemligheter och den svängigaste mest livsbejakande funk, r’n’b och boogie woogie jag någonsin har hört.

Omgiven av producenter som Allen Toussaint och ackompanjerad av geniala funkkvartetten The Meters – med Dr John själv som skrovlig medicinman mitt i en traditionellt sprudlande begravningsprocession längs Beale Street – byggde han en egen teatral musikvärld och scenpersona så egensinnig att han egentligen saknar efterföljare.

Jim Henson, skaparen av Mupparna, baserade Dr Teeth, pianisten i husbandet The Electric Mayhem i ”The muppet show” på Dr John.

Dr John
Dr John Foto: Joe Giblin/TT

Just nu hoppas jag innerligt mest att Sveriges Television tar sitt kulturhistoriska ansvar och direktsänder Dr Johns begravning från New Orleans.

Och kanske bör man nämna Tom Waits som en lärjunge som nästan obemärkt etablerade sig som en kalifornisk noir-version efter Dr Johns grundrecept.

Samt de hundratals hiphop-producenter som har samplat hans ”Right place, wrong time” från 1973, titelspåret på samma album som ”Such a night”, en sång som redan framstod som en evergreen ur den stora amerikanska sångboken när Dr John – i en jättestor larvig rosa fluga – framförde den i Martin Scorceses ”The Last Waltz” bara några få år senare.

Annons
Annons

Rebennack tampades med ett heroinberoende i nästan fyrtio år av sitt liv. När jag såg honom på klubben The Blue Note i New York – det måste ha varit hösten 1996 – var han mer lågmält klädd i kritstrecksrandig kostym men kring halsen hängde till slut – stolt och väl synligt – flera medaljer från Narcotics Anonymous i en guldkedja bredvid något som såg ut som ryggraden från en bisonoxe. 

Dr John ses gärna som en förvaltare av New Orleans anrika musiktradition, hur han verkar i rakt nedstigande led från Jelly Roll Morton, James Booker och Professor Longhair. Han har aldrig själv haft något emot sin ambassadörsroll men den har också ibland ställt hans egna musikaliska livsverk i skuggan, som något sekundärt.

Snarare är nog sanningen den att Dr John så gott som på egen hand är ansvarig för den smått mytiska bild vi har av New Orleans idag. Dr John förhöjde och fiktionaliserade den på sina inspelningar för Atlantic till en serietidningsvärld av bordeller, knarklangare och voodoopräster som kokar höns i ett plåtskjul. Många av oss förutsätter än i dag att den bilden är alldeles sann.

Just nu hoppas jag innerligt mest att Sveriges Television tar sitt kulturhistoriska ansvar och direktsänder Dr Johns begravning från New Orleans.

Någonting säger mig att det kommer att bli ganska spektakulärt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons