Hbtq-forum förbjuder kontakt med unga

Pojken på bilden är digitalt skapad och föreställer ingen verklig person. I bakgrunden finns några av männen som kontaktade SvD:s fiktiva person.
Pojken på bilden är digitalt skapad och föreställer ingen verklig person. I bakgrunden finns några av männen som kontaktade SvD:s fiktiva person. Foto: Grafik: Alexander Rauscher.

Efter SvD:s granskning om män som använder hbtq-plattformar för att söka sex med barn har forumet Qruiser infört nya regler. Äldre kan inte längre kontakta någon under 18 år.

Under strecket
Publicerad

De nya reglerna för forumet.

Foto: Skärmdump från Qruiser.Bild 1 av 1

De nya reglerna för forumet.

Foto: Skärmdump från Qruiser.Bild 1 av 1

SvD:s granskning av hur män använder hbtq-plattformar för att ta sexuella kontakter med barn väckte starka reaktioner under våren.

14-årige David, en fiktiv person som SvD:s reportrar skapat, kontaktades av över hundra män på Nordens största hbtq-community Qruiser, och världens största dejting- och sexapp, Grindr. De fick alla veta att David var ett barn.

Majoriteten av männen skickade meddelanden med sexuellt innehåll, bilder på sina kön eller beskrev ingående hur de ville förgripa sig på pojken. Hade barnet varit verkligt hade många av männen gjort sig skyldiga till brott.

De trodde att de var anonyma, men SvD lyckades identifiera och kartlägga över 30 av dem, varav flera hade höga positioner i samhället. Bland annat en chef vid utrikesdepartementet och en chef för Stockholm Pride.

Kort efter att granskningen publicerades stängde hbtq-forumet Qruiser av ett 40-tal män som kontaktat David i sexuellt syfte. Även Davids konto stängdes ned av forumet.

Nu har Qruiser infört nya regler som nyligen börjat gälla på plattformen. Medlemmar under 18 år kan numera aldrig kontaktas av någon som är minst fem år äldre – om inte den yngre självmant väljer att inleda kontakten.

Jon Voss är ansvarig för forumet Qruiser.

– Efter er granskning införde vi nya regler. Jag är fullkomligt övertygad om att vi inte kan stoppa allt illegalt, men vi gör det här nu och vi kommer arbeta vidare löpande. Unga ska kunna få kontakt med andra i sin egen ålder, men också vuxna, men då på deras eget initiativ, säger han.

Utöver den nya regeln har bland annat en anmälningsplikt införts. Alla användare som upptäcker användare under 15 år på forumet är skyldiga att rapportera detta för att se till så att inga unga far illa.

SvD har trots upprepade försök inte lyckats få några kommentarer från de ansvariga för sex- och dejtingappen Grindr.

De nya reglerna för forumet.
De nya reglerna för forumet. Foto: Skärmdump från Qruiser.
Annons
Annons
Annons
Annons